Bluetooth özellikli kablosuz kulaklıklar (tws) son dönemde ciddi manada popüler olan ve benim için hayatı büyük ölçüde kolaylaştıran yenliklerden birisi konumunda. Yaklaşık iki yıldır Samsung Gear Icon X 2018 tws kulaklığı kullanıyordum ve deneyimlerimi bloğumda paylaşmıştım. O iki senede ben Apple ekosistemine geçiş yaptığım ve kulaklıklardaki ses kalitesi vb durumlarda ilerleme kaydettiği için kulaklığı yenilemeye niyetlenip uzun araştırmalar ve fikir çatışmaları sonucunda tercihimi Apple AirPods Pro’dan yana kullandım. Bu yazıyı yazarken söyleyeceğim ilk şey şu olacak:
Eğer Apple ekosisteminde yer alıyorsanız başka kulaklık aramayın.
Kulaklığı değerlendirirken tamamen kendi deneyimlerimden yola çıkarak ve pek çok konuda deneyimlerimi size aktarmaya çalışarak anlatacağım. AirPods Pro alma sürecim esnasında hangi kulaklıklara baktığımı söyleyerek yazıma başlamak istiyorum. Ben satın alma öncesi zaten belirli markaların belirli modellerine bakmış, araştırmış ve ilk üçümü yapmıştım. Benim satın alma sürecimdeki ilk üçüm şu şekildeydi:
- Sennheiser Momentum True Wireless 2
- Jabra Elite 75t
- Apple AirPods Pro
Yukarıdaki listeden araştırmalarım sonucu bana en uygun ürün olduğunu düşündüğüm AirPods Pro’yu satın aldım ve kullanmaya başladım. Eğer kulak yapınıza uygunsa AirPods Pro’nun oldukça güzel bir deneyim sunduğunu söyleyebilirim. Ben önceki bluetooth kulaklığımla müzik dinlemiyormuşum dedim buna terfi edince. Hali hazırda bir iPhone kullanıcısı iseniz AirPods Pro nuz hemen cihaza bağlanıyor ve sorunsuz şekilde kullanmaya başlıyorsunuz. Yani ayarları aç, eşleştir vs durumları yok. Apple kendi kitlesini üzmeyecek şekilde sorunsuz bağlantı ve kullanım kolaylığı sunuyor diyebilirim. Ses kalitesi konusunda merakı olanlar için birkaç şey söylemem gerek. Öncelikle tws kulaklıklarda mevcut teknolojide ses kalitesi olayı kulaküstü kulaklıklarda olduğu seviyelerde ne yazık ki değil. Bu durum AirPods Pro için de söz konusu ama kötü mü hayır. Şöyle söyleyim benim gibi bas ağırlıklı müzikler dinliyorsanız sizi oldukça mutlu edecek bir kulaklık aldığınızı söyleyebilirim. Mid ve tizler dengeli ama vokaller de kıvamında ama bu kulaklık rap, elektronik müzik, hiphop gibi türlerde kullanıcısını daha mutlu edecektir.
Bir kulaklık alıyorsunuz ülkemizdeki mevcut şartlardan dolayı dünya para saçıyorsunuz haliyle o kulaklıktan iyi şeyler bekliyorsunuz. AirPods Pro bana kullanmaya başladığım andan itibaren güzel yanlarını gösterdi. Öncelikle kulaklığı aldıktan sonra kulakucu testini mutlaka yapıp kulağınıza uygu başlığı bulun bu durum ses kalitesini arttıran bir unsur. Bunun dışında zaten Apple ekosisteminde olduğumdan tak diye bağlanması benim için önemli bir artı. iOS 14 ve macOS Big Sur ile birlikte cihazlar arası bağlantı geçişi olayı piyasada rakibi olmayan ve bana göre müthiş bir olay. Örneğin telefonum elimdeyken bir müzik dinliyorum o an telefonu bırakıp iPad’i elime alıyorum tak hiçbir şeyden yapmadan kulaklık iPad e bağlanıyor. iPad ı kenara bırakıp MacBook a geçiyorum ve bir bakıyorum kulaklıklarım MacBookuma bağlanmış. Apple ekosistemi gerçekten insanı mutlu eden özellikler barındırıyor.
Bu tarz kulaklık almak isteyenlerin merak ettiği soruların başında mikrofon ve görüşme kalitesi performansı geliyor. Ürünü satın almadan önce izlediğim taraflı tarafsız pek çok incelemede ürünün görüşme ve mikrofon kalitesinin çok iyi olduğundan söz ediliyordu ve ben de kendi deneyimlerim de oldukça memnun oldum Evde ya da dışarda yaptığım görüşmelerde karşı taraftan hiç sesimle ilgil bir şikayet almadım gerçekten güzel bir olay bu çünkü eski kulaklığımda mikrofon kalitesi rezaletti. AirPods Pro yu pro yapan özelliklerin başında elbette ANC dediğimiz Türkçe’ye “Aktif Gürültü Engelle” adıyla kazandırılan özellik geliyor. Bu özellik eski kulaklığımda olmadığından ve var olan modelleri de denemediğimden kıyaslama yapamayacağım ama AirPods Pro da çok verimli çalışıyor ve hayat konforunu ciddi derece etkileyen bir özellik. Benim gibi çalışırken odaklanma sorunu yaşayan ve en ufak seste dikkati dağılan biriyseniz büyük faydasını görebileceğinizi söyleyebilirim. Ayrıca bu özelliği uçakta ve sokak yürüyüşlerim esnasında da denedim hepsinde oldukça iyi performans sundu.
Cihazla birlikte gelen modlardan bir diğeri ise transparan mod. Bu modu aktif hale getirdiğinizde kulaklıkları kucağınızdan çıkarmadan etrafınızda olan biteni duymaya başlıyorsunuz. Cihazın üzerinde yer alan mikrofonlar dış sesleri kucağınıza vermeye başlıyor. Bu da metro da ya da otobüste birisi bana soru sorduğunda ya da yaşlı dayılar muhabbet açmaya çalıştığında işe yarayan bir özellik. Kargoya gittiğimde kullanıp denedim ve dış sesi gayet net size sunuyor. Kulaklığı kulaktan çıkarıp düşürme telaşınız olmuyor en azından. Elbette bu kadar yazdık yazdık cihazın tasarımı ve batarya özelliklerinden de söz etmemek olmaz. Anc açıkken 4 saat civarı bir dinleme-konuşma süresi size sunuyor cihaz. Şarj kutusu ise 24 saate yakın bir dinleme süresi elde etmeniz mümkün. Bu değer benim gibi cihazı sürekli şarj etmeyi sevmeyenler için önemli bir değer. AirPods Pro ile ilgili detaylı teknik verilere aşağıdaki linkten ulaşmanız mümkün:
https://www.apple.com/tr/airpods-pro/specs/
Tasarım konusunda kafasında soru işaretleri olanlar için de birkaç noktaya değinmek istiyorum. Tasarımı bence 1. ve 2. nesil AirPodslara göre daha güzel o uzun iğrenç sap görüntüsü yok ve daha şık duruyor fakat şarj kutusu çok çabuk çiziliyor o yüzden mutlaka koruyucu kılıf almanız şart. Kulakların kulak içi olması kişiye göre çok değişebilen bazılarını mutlu eden bazılarının ise rahatsız olduğu bir durum ama ben kulakiçi seviyorum çünkü bu yapı sayesinde basları daha iyi duyabiliyorsunuz. Kulaklıklar doğru uçları taktığınız takdirde kulaktan düşmüyor oldukça güzel şekilde kulağa oturuyor. Kulaklığın üzerinde yer alan ve dokunmatik değil sıkma bırakma şeklinde çalışan özellik ile modlar arası geçiş yapabiliyor, önceki-sonraki şarkı geçişlerini sağlayabiliyorsunuz fena değil ama bence dokunmatik daha işlevsel ve kolay bir seçenek sıkma bırakmaya alışmak zaman alıyor. Ek olarak kulaklıkların üretiminde kullanılan malzemeden kaynaklı olmalı kulaklıklar inanılmaz kaygan. Hiç beklemediğiniz bir anda elinizden kayıp düşebiliyorlar benden söylemesi.
Genel hatlarıyla lafı çok uzatmadan okuyanı da çok sıkmadan kullanım deneyimlerimi aktarmaya çalıştım. Yazımın başında ifade ettiğim gibi eğer Apple ekosisteminde yer alıyorsanız başka kulaklık almayı düşünmeyin bile derim ama Android ve Windows kullanıyorsanız yukarıdaki listede yer alan kulaklıklar sizin için daha iyi tercihler olabilir. Maalesef özellikle Apple ürünleri ülkemizde mevcut kur durumu yüzünden oldukça pahalıya satılıyor. Alacak olanlara tavsiyem ürünü Amazon üzerinden almaları olacak çünkü Türkiye piyasasında en iyi iade politikası Amazon’a ait ürünlerinin arkasında durup tüketici dostu bir tavır içerisindeler. Yazının sonuna geldik buraya kadar okuduysanız siz de cihazla ilgili deneyim, fikir ya da sorularınızı eksik etmeyin. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle hoşçakalın.