Evde yemek pişirmek yerine dışardan yemek söylemeyi tercih edenlerdensiniz. En iyi yemek sipariş uygulamaları hangisi? Hangi yemek sipariş platformları ne kampanyalar sunuyor siz de merak ediyor olmalısınız. Bu yazımda uzun zamandır kullandığım online yemek siparişi platformlarını artıları ve eksileri ile sizlere anlatmaya çalışacağım. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte zirve yapan eve yemek sipariş etme furyası beraberinde pek çok yemek sipariş uygulamasının kurulmasına da vesile oldu. Tüm firmalar pastadan pay almak için birbirleri ile rekabet eder oldu ve bu durum kullanıcıların faydasına oldu. Yıllarca sektörü domine edip rekabeti ortadan kaldıran ve tekel konumuna gelen Yemeksepeti’nin hükümdarlığı sona erdi. Getir Yemek, Trendyol Yemek ve Tıkla Gelsin gibi alternatif yemek sipariş uygulamalarının varlığı biz kullanıcılara yaradı. Yeni kurulan bu girişimler pazardan pay almak, hem restoranları hem de müşterileri bünyesine katmak için yoğun bir tanıtım ve indirim savaşına girdiler. Enflasyonun yoğun olduğu bir dönemde bu kampanyalar cidden biraz ekonomimizi rahatlatıyor diyebilirim. Yazının devamında kullandığım ve kampanyalarından yararlandığım yemek sipariş uygulamalarını ve özelliklerini  maddeler anlatmaya başlayacağım. Haydi başlayalım:

  • Getir Yemek:

Getir aslında bir market uygulaması olarak hayatımıza girdi ve eve market siparişleri getirmeye başladı. Pandeminin etkisiyle hızla büyüyünce Yemeksepeti biz de bu pastadan pay alalım diyerek Getir’i klonlayıp Banabi’yi kurdu. Bunun üzerine Getir’in kurucusu Nazım Salur Getir Yemek platformunu kurduklarını ve Yemeksepeti ile rekabet edeceklerini duyurdu. Nazım Salur bir röportajında kurduğu ”Getir Yemek’i Yemeksepeti market işine girdiği için misilleme olarak kurduk.” cümlesiyle eve yemek siparişi işine neden girdiklerini açıklamış. Getir Yemek’in piyasaya girmesi tüketiciler için müthiş bir fırsat yarattı. Yıllarca Yemeksepeti Joker dışında kısıtlı bir indirim dışında hiçbir indirim yapmadan üstelik restoranlardan da tekel olmanın verdiği rahatlıkla yüksek komisyonlar alarak piyasayı domine etmişti. Getir Yemek ile işler kızıştı ve Getir’in agresif indirim, kupon ve fırsatlarından sonra da Yemeksepeti’de mecbur kalıp indirimler yapmak ve kullanıcılarına hiç olmadığı kadar kuponlar tanımlamak zorunda kaldı. Getir Yemek’i sadece bu rekabeti sağladığı için bile tebrik etmemiz gerekiyor. Yıllardır Yemeksepeti üyesiyim sayısız kere sipariş geçmişimdir bana Getir Yemek’in sağladığı indirim, kupon ve avantajları Yemeksepeti’nin sağladığını hiç görmedim. Getir aldığı değerleme ile gücüne güç kattı ve şu an piyasanın en büyük pay sahiplerinden biri. Restoranlar ve kuryeler ile konuştuğumda en çok Getir Yemek üzerinden sipariş aldıklarını komisyon oranlarının Yemeksepeti’nden daha düşük olduğunu söylüyorlar. Biz kullanıcılar için ise kupon ve özel indirimler dışında geliştirdikleri güzel bir kampanya sistemi mevcut. Müdavim adı verilen bu sistemle her üç yemekten birisi bedavaya geliyor. (35 TL’ye kadar.) Benim gibi sürekli dışardan sipariş veren birisi için bu bulunmaz bir nimet. Bu durum müdavim üyesi restoranlar için de bir avantaj çünkü sipariş sirkülasyonu sağlanıyor. Bu kampanya fikri o kadar başarılı oldu ki Yemeksepeti ve Trendyol Yemek’te bu sistemi bir süre taklit ettiler. Getir’in  restoranlar ve yemeğim hızlı gelsin diyenler için kendi kurye hizmeti de mevcut.  Getir Yemek’in kampanyaları vs iyi fakat platform biraz karışık geliyor bana. Daha sade ve minimal bir sipariş sayfası olmalı. Her restoranın kendi yemeklerini stok fotoğraflar yerine orijinal görselleriyle sunması da oldukça iyi olur çünkü bu haliyle yiyeceğiniz yemeği göremiyorsunuz. Ayrıca bir eksik olarak Getir Yemek fotoğraflı yorumlara henüz izin vermiyor. Bu eksiklikler dışında benim için şu sıralar bir numaralı tercih Getir Yemek.

  • Trendyol Yemek: 

Yakın zamanda 81 ilde faaliyet göstermeye başlayan Trendyol Yemek piyasadaki bir diğer yükselen yıldız konumunda. Trendyol uygulamasının gücünü ve kullanıcı potansiyelini kullanarak ilerleyen ve agresif bir kupon-kampanya furyasına girişen Trendyol Yemek’te oldukça rekabetçi. İlk siparişlere indirim tanımlanmasının yanında dönem dönem anlık indirim kuponlarını hesabınıza tanımlıyor olmaları da güzel. Trendyol Yemek’in şimdilik bir diğer iyi yanı Trendyol GO adını verdiklerini kendi kuryeleri ile restorandan kullanıcılara taşıdıkları yemek paketlerinden ücret almamaları. Getir ve Yemeksepeti kendi kuryeleri ile taşıdıkları paketlerden 6-7 TL civarında ek ücret talep ediyor. Trendyol Yemek özellikle sosyal medyayı aktif kullanıyor ve fenomenler ile kampanya kodları dağıtıp indirimli yemek sipariş etmenizi sağlıyor. Uygulama arayüzü olarak bence en kötülerinden fakat yorumlar çok hızlı bir şekilde onaylanıyor. Ek olarak buradan verdiğiniz siparişler ve yapacağınız yorumlar Trendyol Elite sisteminde size puan avantajı sağlıyor. Cüzdan ile öderseniz yüzde 2 iade imkanı da mevcut.

  • Yemeksepeti: 

Yıllarca keçinin olmadığı yerde koyuna Abdurrahman Çelebi dedirten ve şu an pazarda ciddi pay kaybeden sömürücü Yemeksepeti ise rakipleri artınca daha önce de belirttiğim gibi kampanyalar yapmak zorunda kaldı. Kullanıcılarına hiç olmadığı kadar indirim kuponları tanımlamak mı dersin, Müdavim kopyası kampanyalar mı ararsın üstüne restoranlar için komisyon indirimleri sunmasına mı şaşarsın bilemedim. Eee tabi yıllarca rekabetsiz bir ortamda kendisiyle rekabet etmeye çalışan küçük girişimleri de yok etme stratejisiyle ilerleyince böyle oluyor. Son olarak kullanıcı verilerini sızdırmaları da tuzu biberi oldu. Uzun yıllar kullanan bir kullanıcı olarak kupon ve indirim tanımlamadıkça asla tercih etmediğim bir platform haline geldi yemeksepeti. Bir de yüzyılın icadı olan akıllara zarar bir muhtarlık yarışı vardı bunların. Sessiz sedasız yakın dönemde kaldırdılar. Ne işe yaradığını kullanıcıya ne kazandırdığını kimsenin bilmediği ve bilemeyeceği bir anı olarak kalacak gereksiz bir şeydi. Yemeksepeti eski günlerin hatırına en son tercih olarak anılarda yer edindi benim için.

Benim yemek sipariş uygulamaları arasında en çok tercih ettiğim uygulamalar bu üç uygulama. Getir Yemek ve Trendyol Yemek’e piyasaya rekabet getirdikleri ve kullanıcılara indirimli yemek sipariş etme olanağı tanıdıkları için teşekkür etmek gerekiyor diye düşünüyorum. Yemeksepeti’ne hayatta başarılar diliyorum. Siz yemek sipariş platformları hakkındaki fikirlerinizi paylaşmak isterseniz yorum formunu kullanabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.