Dizi tavsiyeleri arayanlar, izlerken keyif veren diziler ve izlerken düşündüren, sorgulatan dizi arayanlar için kendi izlediğim ve beğendiğim dizilerden kaleme alacağım bu blog yazısı sizin için faydalı olabilir. Dizi, film ve kitap tercihlerinde oldukça seçici davranan birisiyim. Önüme gelen her şeyi izlemek yerine beni etkileyecek ya da izlerken keyif verecek şeyleri izlemek ya da okumak isterim o yüzden de bir şeyi izlemeden önce epey araştırır öyle izlemeye karar veririm. Uzun zamandır pek çok dizi izleme fırsatım oldu (bunlar hep işsizlikten) haliyle kendimce “en”lerim diyebileceğim ve bloğumda tavsiye edebileceğim kadar dizi izlemiş oldum. Eh bu kadar çok dizi izleyince bunları derleyip bloğumda yazmanın belki dizi arayışında olanlara faydası olur diye düşünüyorum. Bu yazıda size tavsiye edilecek dizilerin %90’ı yabancı dizilerdir ve %100’ü Türkçe altyazı ile izlenmiştir. Her ne kadar dünyada en iyi dublaj yapan sanatçılar ülkemizde olsa da lütfen tüm yabancı dizileri orijinal seslendirme ve Türkçe altyazı ile izleyin.

1.) Bojack Horseman

Aslında üzerine uzun uzun şeyler yazmak ve delicesine övmek isterdim Bojack Horseman dizisini fakat bunu bloğumda daha önce yaptığım için bu yazıda kısaca diziden bahsedip geçmek istiyorum. Bojack Horseman izleyecekler öncelikle şunları sevmeli: düşünmek, sorgulamak, varoluşsal kaygılar, kara mizah ve çizgi karakterler. Eski bir Hollywood starı olan bir at üzerinden bütün bir hayatı ve evreni sorgulamanızı sağlayan bir dizi düşünün. Neden varız ? Ne yapıyoruz ? Niye burdayız ? gibi soruları sorarken bir yandan da karakterlerin absürtlükleri sizi güldürüyor. Bojack Horseman izlediğim diziler içerisinde senaryosu en sağlam ve vurucu sözler içeren diziler arasında yer alıyor. Eğer halen izlemediyseniz ve yukarıda saydığım kriterler sizin için tamamsa bence şans verip izlemeye başlayın. Diziye yeni başlayacaklar 3-4 bölüm kadar sabredin evrene alıştıktan sonra dizi feci sarıyor. Daha önce Bojack ile ilgili bloğumda yazdığım yazıyı aşağıdan okuyabilir ve dizi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. (Spoiler içermez) Diziyi izlemek için Netflix hesabınızın olması yeterli. Netflix’i olmayanlar zaten izleyecekleri yerleri biliyorlar 🙂

2.) The Office

Kara mizah ve absürtlük seviyorsanız mutlaka ama mutlaka izlemeniz gereken dizilerin başında The Office geliyor. Dunder Mifflin adlı bir kağıt şirketinde çalışan Michael Scott ve ekibinin ofis ortamında geçen muhteşem diyalogları sizi hem çok güldürecek hem de kapitalist sistem ve özel sektörün zalimliği üzerine düşünmenizi sağlayacak. The Office aslında Rick Gervais’in İngiltere de yarattığı fakat daha sonra Amerika’ya uyarlanan ama ABD uyarlaması daha çok tutan ve başarılı olan bir seri. Toplam 9 sezon süren dizinin her bölümü 25 dakika. Özellikle kahvaltılar ve ara öğünlerde izlemek için ideal bir dizi. Dizideki hemen her karakterin kendine has absürt yanları var. Ben dizinin tatlı mı tatlı kızı Pam’e aşığım. Güzel vakit geçirmek ve kara mizahla gülmek istiyorsanız her bölümde farklı bir taşlama içeren bu diziyi izleyin mutlaka. The Office internet üzerinden bölümlerini bulması en zor dizilerden birisi. Amerika da Friends ile beraber en çok telif hakkı ödenen eski diziler arasında yer alan diziyi Amazon Prime Video üzerinden Türkçe altyazı desteği ile 1080p olarak izleyebilirsiniz.

3.) Rick&Morty

Öncelikle hemen söyleyeyim bu diziyi izlemeden önce bir diziden ne beklediğinizi iyi düşünün. Rick&Morty izlerken hem beyin yakan hem de sizi güldüren bir çizgi dizi. Dizi ve evreni bilim ve absürtlüğün birleşimi ile oluşturulmuş ve senaryo ince ince işlenerek aslında saçma görünen her şeyin altında mantıklı bir açıklama yatıyor. Rick isimli dedesiyle evrenler ve gezegenler arası savaşlara katılan macera meraklısı Morty ve dedesinin çılgın maceralarını izlemek gerçekten büyük keyif. Dizinin en büyük sorunu ise cidden beyin yakması ve sezonlarının çok geçmesi. Dizinin bir sürü bekleyeni var ve herkes Adult Swim’e sövüp duruyor çünkü dizinin 4.sezonu tam iki yıl sonra Kasım 2019’da bizlerle buluşacak. Wubba luba dub dub diyor ve bitiyorum. Diziyi Netflix üzerinden izleyebilirsiniz.

Çalışma masamda yer alan Rick&Morty detaylarından bazıları

4.) Peaky Blinders 

Listemde yer alan ve herkese hitap etmeyecek bir Britanya dizisi ile karşınızdayım. Peaky Blinders Birmingham da yer alan Peaky Blinders isimli bir aile çetesinin hikayesini konu alan kaliteli bir dizi. İngiliz aksanları, kostümler, sahne tasarımları ve başarılı görüntü yönetimi ile dizi benim için başlı başına bir şaheser. Oyunculuklar için zaten söyleyecek tek bir kelime dahi yok fakat bir suç dizisinde bu kadar karizma adam ve kadını birarada görmek epey zor. Kadroda Cillian Murphy, Tom Hardy, Adrien Brody, Aidan Gillen gibi efsane isimler yer alıyor. Dönem ve suç dizilerini sevenlerin kaçırmaması gereken bir dizi. Dizide o kadar çok viski ve sigara tüketiliyor ki. sigara içmeyen birisi olarak bir tane yakasım geliyor izlerken. Senaryo konusunda zaafları olan bir dizi ama görsel şölen ve oyunculuklar için bile izlemeye değer. Dizinin yayıncısı BBC fakat diziyi Netflix üzerinden izlemeniz mümkün. Özetle Thomas Shelby’nin askerleriyiz ve Peaky Fookin Blindersss.

5.) Love, Death&Robot

Eğer anime izlemeyi seviyorsanız Netflix’in yapımına hatırı sayılır para harcadığı David Ficher imzalı Love Death&Robot tam size göre kısa ama birbirinden kaliteli toplam 18 animeden oluşan bir başyapıt diyebilirim. Bölümlerin süresi 5-20 dakika arasında değişiklik gösteriyor ve her bölüm birbirinden bağımsız konular ve karakterle ilerliyor. Oturup tüm bölümlerini tek seferde tüketmeye çalıştığım nadir başarılı işlerden birisi oldu bu dizi. Dizi için büyük animasyon stüdyoları ile çalışıldığı animasyonların yüksek kalitesinden çok belli oluyor. Senaryo ve konuların kalitesi bir yana animasyonların kalitesi gerçekten üst seviye. Bu başyapıta mutlaka şans verip izleyin zaten çerez niyetine tümünü tüketmek isteyeceksiniz.

6.) Black Mirror

Çok klişe bir dizi tavsiyesi olacak fakat hala izlemeyeneler varsa mutlaka izlemelerini tavsiye edeceğim yapımlardan birisi de şüphesiz kendine has ütopik ve distopik temaları, sınırsız hayalgücü içeren cesur senaryoları ile Netflix’in en iyi işlerinden birisi olan Black Mirror serisi. Her bölümde farklı bir tema işlenen dizide kaotik düzen, teknolojinin ilerleyen yıllarda insan ilişkilerine yansımaları ve yakın gelecekte olması muhtemel konular üzerinden sarsıcı mesajlar veriliyor. İzlerken bazı bölümleri ohaa diyorsunuz. Sezonlar içerisinde mutlaka tırt bölümleri var ama genel olarak sağlam bir dizi.

Liste şimdilik bu şekilde. Listemi hazırlarken izlemediğim zaman özlediğim, keşke yeni sezonu bir an önce gelse de hemen izlesek dediğim dizileri derlemeye çaba gösterdim. Bu dizilerin büyük kısmı hem eğlendiren hem de düşündüren diziler. Listeme ilerleyen dönemlerde eklemeler ya da çıkarmalar yapabilirim. Herkes gibi benim de izlediğim popüler dizileri kategoriye dahil etmemeye çalıştım. (GOT, LM, Sherlock v.s) Yazıyı okuduktan sonra tavsiye edeceğiniz dizi önerisi varsa yorum olarak yazıp gönderebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.