Polisiye roman türü her ne kadar edebiyatımızda eleştirmenler tarafından elle tutulur bir tür olarak kabul görmese de popüler kültürün önemli ürünlerinden birisi. (Polisiye türünün edebi değerden uzak olduğu görüşüne kesinlikle katılıyorum.) Beyoğlu’nun En Güzel Abisi Ahmet Ümit’in polisiye türünde kaleme aldığı çerezlik romanlar diyebileceğimiz romanlardan. Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’nde mekân ve mekânın romana etkilerini üniversitede bitirme ödevi olarak sunmuştum. Burada da paylaşmak istedim.

Yazıya Ahmet Ümit hakkında Vikipedi’den alıntıladığım biyografik bilgiler ile başlayayım. Yazarı tanımadan eseri tanımak pek mümkün değil çünkü.

Ahmet Ümit Kimdir ?
Gaziantep’te yedi çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası kilim tüccarı, annesi terzi idi[1]. İlk öğreniminin ardından Gaziantep Atatürk Lisesi’ne devam etti. 14 yaşından itibaren sol görüşlü bir aktivist oldu.[2] Ülkücülerle aralarında çıkan bir kavgadan dolayı 24 arkadaşıyla birlikte Gaziantep dışına sürgün edildiği için liseyi Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bitirdi[2].
1979’da Marmara Üniversitesi’nin Kamu Yönetimi bölümünde yükseköğrenimine başladı. Öğrencilik yıllarında tanışıp evlendiği Vildan Hanım ile evliliğinden Gül adında bir kızı oldu (1981)[3]. 1980 darbesinin ardından derneklerde sol görüşlü olarak çalıştı[3]. 1982’de düzenlenen “Anayasaya Hayır” kampanyasına katıldı. Duvarlara afiş yapıştırırken yakalanan arkadaşları için öykü şeklinde yazdığı rapor, takma adı olan “K. Yalçın” imzası ile önce Atılım Dergisi’nde sonra Prag’da 40 dilde yayın yapan Barış ve Sosyalizm Sorunları Dergisi’nde yer aldı. Yazarlığa adımını bu rapor/öykü ile attı.[4] 1983 yılında üniversite öğrenimini tamamladı.
1990 yılında bir grup edebiyat tutkunuyla birlikte Yine Hişt adlı kültür-sanat dergisini çıkardı. Şiir, öykü ve yazılarını Adam Sanat, Yine Hişt, Öküz ve Cumhuriyet Kitap dergileri ile Yeni Yüzyıl gazetesinde yayımladı.
1992 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı Çıplak Ayaklıydı Gece, aynı yıl Ferit Oğuz Bayır Düşün ve Sanat Ödülü’nü aldı. Bu kitap Ahmet Ümit’i yazın dünyamıza tanıtan ilk kitap olma özelliğini de taşır.

Evet Ahmet Ümit’in yaşamöyküsünü de öğrendimize göre çalışmamı size sunmanın vakti geldi diye düşünüyorum. Polisiye türünün ülkemizdeki en popüler yazarlarından olan Ümit’in Beyoğlu’nun En Güzel Abisi adlı romanın mekân İstanbul ve Tarlabaşı’ndan başka bir yer değil. Roman boyunca Tarlabaşı hemen hemen tek mekân olarak karşımıza çıkıyor. Sözü kısa keselim ve çalışmamda etraflıca incelemeye çalıştığım mekân-eşya-insan uyumunu sizlere sunayım. Yazıma aşağıdaki linkten erişebilirsiniz:

https://www.docdroid.net/RcyujUT/ahmet-mit-beyolunun-en-gzel-abisi-bitirme-devi.docx.html

Yazıyı okuyabilmeniz için gereken şifre: www.gurkanbilgisu.com

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.