iPad ile not tutmak isteyenler ya da tablet ve kalem kullanarak not tutmayı düşünenler için faydalı olacağını düşündüğüm yeni bir yazıdan merhaba. İster iş amaçlı isterseniz de eğitim amaçlı not tutmak yaptığınız ya da yapacağınız işleri oldukça kolaylaştıran bir alışkanlık. Ben de yaklaşık iki seneden bu yana iPad, Apple Pencil ve GoodNotes üçlüsü ile ciddi şekilde not alma alışkanlığı kazandım. Pandeminin etkisiyle birlikte uzaktan çalışmaya alıştığımız şu zamanlarda işleri organize etmek ve unutmamak için not tutma alışkanlığını bir şekilde edinmek gerektiğini düşünüyorum. Bu yazımda da benim gibi iPad kullanarak not almayı düşünenler için kendi kullandığım uygulama ve kalemi anlatacağım. Yazının bundan sonraki kısmı ağırlıklı olarak benim bu iki yıllık not tutma alışkanlığı kazanma sürecimde yaptıklarımı ve Goodnotes uygulaması ile Apple Pencil kullanımımı anlatacak. Haydi başlayalım.
İki sene kadar önce bir iPad edinmeye karar verdiğimde not tutma alışkanlığı çok da iyi olmayan birisiydim. Not tutmam gerektiği zamanlarda en yakınımdaki kayıt kaleme sarılıp notlarımı yazar sonra zamanımı çalışma masamda ve yerlerde yazdığım notları aramakla geçirirdim. iPad aldıktan sonra ben neden notlarımı tablet üzerinden almıyorum ki diye düşündüm. Sonrasında hızlı bir şekilde tablet için bir kalem satın alma düşüncesine kapıldım. En nihayetinde tercihim Apple Pencil oldu. Tablet ve kalemi aldıktan sonra sıra bana uygun not alma uygulamasını bulmaya gelmişti. App Store’da yer alan onlarca ücretsiz not tutma uygulamasını test ettim. Hepsiyle biraz vakit geçirdim. Şunu unutmamanız gerekiyor. Her uygulamanın kendine has artıları ve eksileri var. O yüzden bir not tutma uygulaması satın almadan öne uygulamanın sunduğu özelliklerin sizin için uygun olup olmadığına mutlaka karar vermiş olun. Benim gibi Apple ekosistemini kullanan biriyseniz ilk tavsiyem App Store’da pek çok ücretsiz not alma uygulaması var. Apple Pencil’a alışana kadar onları mutlaka deneyin. Daha sonra iPad ve kalem ikilisine alışınca sıra uygulamanızı bulmaya geliyor. Bu noktada ben uzun araştırmalar ve uygulama denemeleri yaptım. Deneyimlerim ve yaptığım araştırmalar sonucu karar kılıp satın aldığım uygulama Goodnotes 5 oldu.
Peki neden Goodnotes’u tercih ettim. Öncelikle Notability ile arasında kaldığımı ve bu kıyaslamada bana daha uygun olan not alma aplikasyonunun GoodNotes 5 olduğunu düşündüğümü ifade edeyim. Goodnotes tercih etme nedenlerimi şu şekilde sıralayabilirim:
- Basit arayüz
- Ocr özelliğinin iyi çalışması
- Apple ekosistemi içerisinde sorunsuz senkronize olması
- Çalışma şablonlarının ve kapakların çeşitliliği
- Sürekli güncelleme alması ve yenilenmesi
- Pdf dosyalarını içe aktarma ve üzerinde not alma
Bu özelliklerin bir kısmı Notability’de mevcut fakat benim için öne çıkan ve yarışı kazanmasını sağlayan özellikleri bunlar. Arayüzü son derece basit. Not alma sayfanda her şey elinizin altında. Resim ekleme, çıkartma ekleme, renklendirme, boyama, otomatik şekil ekleme, sunum kalemi kullanma, el yazısını metine çevirme gibi özellikleri sorunsuz ve akıcı şekilde çalışıyor. GoodNotes uygulamasında not alırken belgelerinizi tarayıp ekleyebiliyor, notlarınızı kategorize edip klasörleyebiliyorsunuz. Gesture dediğimiz parmak hareketleriyle ekrana dokunarak silme, geri alma gibi özelliklerinin olması da oldukça güzel. Benim için çok önemli olmayan fakat GoodNotes kullananların en çok şikayet ettiği eksiklik ise notlara ses kaydının eklenememesi. Benim açımdan hiçbir şekilde gerekli olmayan bir özellik ama bazı kullanıcılar istiyor. Benim için en büyük noksanı NEBO adlı uygulamada olan fakat GoodNotes’da olmayan stratch-erase denilen karalayarak silme özelliği. Goodnotes umarım ilerde bu özelliği ekler.
Buraya kadarki süreçte uygulamayı neden tercih ettiğimi anlatmaya çalıştım. Şimdi biraz uygulamayı nasıl kullandığımdan bahsetmek istiyorum. Uygulamayı ilk satın aldığınızda bir keşfetme süreciniz olacak. O süreçte Goodnotes’ın web sitesinde “Help Center” sekmesini tıklayarak merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Yine Redditteki GoodNotes başlığında kullancıcıların şablon paylaşımlarını görebilir ve soru-cevaplara katılabilirsiniz. Ben uygulamayı genellikle eğitim ve iş amaçlı kullanıyorum. Okula gittiğim dönemlerde tabletimi yanımda taşıyor ve anlık notları, ödevleri, öğrencilerin bana öğrettiği yeni şeyleri not alıyorum. İş hayatımda ise dijital not almak benim için gerçekten hayat kurtarıyor. Eğitim için içerik üretiyorum ve ürettiğim içerikleri ekip arkadaşlarımla koordineli şekilde yapmam gerekiyor. Ekip üyelerinin hazırladığı içerikleri inceliyor, toplantılar düzenleyip dönütler veriyorum. Bu süreçte sık sık not almam gerekiyor ve aldığım notlara iPhone, iPad, Macbook üçlüsünden anında erişebiliyor olmak gerçekten büyük kolaylık. Hazır aklıma gelmişken Notability’den farklı olarak Goodnotes kullanıcıları macOS uygulaması için ayrıca ödeme yapmıyor. Notability macOS için ek ücret talep ediyor. Yani özellikle iş konusunda büyük kolaylık. Keşke lisans dönemimde böyle imkanım olsaydı. İnanılmaz ders notları alır ve sınav dönemlerinde büyük rahatlık yaşardım diye düşünüyorum ve öğrencilere özellikle tavsiye ediyorum.
Günün sonunda dijital not alma ve GoodNotes uygulaması benim için doğru tercih konumunda. Her şeyin dijitale evrildiği dünyamızda yüzlerce sayfa kağıda not almak ve hepsini sonra dönüp aramaya çalışmak yerine bir iPad ve bir kalem yardımıyla düzenli ve hemen bulabileceğiniz notlar tutmak gerçekten güzel. Üstelik tüm bunları yaptığınızda daha az ağacın kesilmesine katkınız da oluyor. Bloğumda deneyimlerimi anlatmayı seviyorum. Bu yazımda da not tutma konusunda dijitale geçmeyi düşünenler için deneyimlerimi paylaştım. Umarım bu yazıyı okuyan birilerine faydası dokunur. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.