Yapay zeka ve derin öğrenme üzerine yapılan çalışmalar gün geçtikçe kendini daha çok göstermeye başlıyor. Dall-E projesi de bu çalışmalardan biri. İsmini ünlü sanatçı Salvador Dali ve Pixar’ın sevilen karakteri Wall-E’nin birleşiminden alan DALL-E yazılı tanımlamalardan görseller üreten bir proje. OpenAI tarafından geliştirilen bu projede yapay zeka sizin yaptığınız yazılı tanımlara uygun görseller üretiyor ve bu görselleri sorunsuz telifsiz olarak kullanmanızı sağlıyor. İlk okuduğunuzda “Nasıl yani?” sorusunuz kendinize sormuş olabilirsiniz. Evet tam da düşündüğünüz gibi milyonlarca varyasyon ile eğitilmiş yapay zeka size sıfırdan bir çizim ya da fotoğraf sunuyor. Üstelik fotoğraf, illüstrasyon, kara kalem ve 3d gibi kelimelerle üretimi çeşitlendirme şansınız da var.

Proje duyurulduğunda bekleme listesi ve davetiye seçeneği ile üyeliklerin aktif edileceği duyurulmuştu ama bunun üzerinden oldukça uzun bir zaman geçti ve Beta sürüm yakın zamanda bekleme listesindeki bir milyon kullanıcıya Dall-E için açılacak. Dall-E’nin gelişmiş versiyonu Dall-E-2 için halen davetiye sistemli test denemeleri devam ediyor. Dall-E’ye hazırlamasını istediğiniz görsel için İngilizce olarak çeşitli kelimeler veya cümleler yazmanız gerekiyor. Yapay zeka bu söz öbeklerini algılayarak ortaya bir ürün çıkarıyor. Diyelim illüstrasyon şeklinde bir görsel istiyorsunuz. Bu durumda cümlenizi yazdıktan sonra virgül koyup sonra “digital art” yazmanız yeterli. Aynı şekilde istediğiniz diğer görsel türleri için de anahtar kelimeleri belirtebilirsiniz. “3d, vektor, art, digital art” vs. gibi. Gelin hep birlikte deneyelim. Örneğin Chomksky’nin  dilbilgisinin yapıdan ve kurallardan ibaret olmadığı, kendi içinde anlamlı ve mantıklı olması gerektiği fikrini anlatmak için kullandığı o meşhur cümleyi deneyelim: “Colorless green ideas sleep furiously.” Dall-E’ye bu cümleyi yazdım ve sonuna digital art ibaresini ekledim. Bana dört adet illüstrasyon görsel sundu. Benim en beğendiğim seçeneği buraya ekliyorum:

Evet yukarıda gördüğünüz görsel tamamen yapay zeka tarafından benim yazdığım cümle üzerine çizildi. Siz ne düşünürsünüz bilmem ama bence oldukça başarılı bir çizim. Dilbilim alanından devam edelim. Diğer cümlemiz şu olsun: “My toothbrush is pregnant.” Özellikle bu tarz cümleleri seçip yapay zekayı zorlamak istedim ama sonuç yine fena değildi. Bir cümlenin gramatik açıdan doğru dizilime sahip olması o cümleyi anlamlı ve doğru bir cümle yapmaz fikrini de burada anmış olduk. Özetle semantik, sentaksı döver.

Buraya yazdıklarım dışında yaptığım pek çok deneme de oldu ve sonuçlar genel olarak tatmin ediciydi. Özellikle çizim yeteneği olmayanlar ve o an çizimlere ihtiyacı olanlar için böylesi bir alternatifin sunulması ve üstelik telifsiz görseller olarak kullanıcıya verilmesi müthiş. Yapay zekaların geldiği nokta hem sevindirici hem de bir yandan ürkütücü olmaya başladı diyebilirim. İleride Black Mirror evreninde yaşamaya başlayacağımızı ciddi ciddi düşünebiliriz. Dall-E‘ye kayıt için bekleme listesine bilgilerinizi girin ve davetiye mailini bekleyin. Beta sürümde her ay 15 kredi kullanıcılara ücretsiz olarak sunuluyor ve sonraki krediler için 15 dolar karşılığında 115 görsellik bir satın alma yapabiliyorsunuz. Dall-E ve gelişen yapay zekalar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle. Not: Kapakta gördüğünüz görsel Dall-E tarafından çizilmiştir.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

1 Yorum

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.