iPad 2019 adıyla tanıtılan 7. nesil 10.2 inç boyutundaki yeni nesil iPadlerden birini geçtiğimiz günlerde satın alıp Apple ekosistemine iyiden iyiye giriş yapmış oldum. 7. nesil iPad henüz çok yeni olduğu için hakkında internet üzerinde çok çok az bilgi mevcut. Ben de yaklaşık 10 günlük bir kullanım deneyimi sonrası bir şeyler yazmaya ve 10.2 inçlik yeni iPad i almak isteyenlere yardımcı olması açısından bu yazıyı yazmaya karar verdim. iPad 2019 7. nesil kullanıcı deneyimleri ve inceleme yazısına başlayalım.

iPad öncesi iki kez tablet kullanma deneyimim olmuştu ve her ikisinde de marka olarak Samsung işletim sistemi olarak da Android tercih etmiştim. Hem telefonum hem de bilgisayarım Apple olunca bu sefer tercihim doğal olarak iPad den yana oldu ve daha önce kullandığım cihazların aslında tablet olmadığını da bu tercihle acı bir şekilde öğrenmiş oldum. iPad gerçekten tablet konusunda rakipsizmiş bunu net olarak söyleyebilirim. Benim iPad i satın almamdaki ana etkenler; eğitim amaçlı kullanacak olmak, not alma ve film izleme gibi işlerimi bu cihaz üzerinden yürütecek olmamdı. iPad modelleri arasında bütçeme uygun iki model göze çarpıyordu. Bunlardan birisi 10.5 inçlik 64 GB iPad Air 3 diğeri ise yeni tanıtılan 10.2 inç olan 7. nesil iPad. Aralarında işlemci ve yansımasız ekran dışında çok büyük farklar olmayan iki cihaz arasında tercihimi yüksek depolamayı daha uygun fiyatlı sunmasından dolayı 7. nesil iPad den yana kullandım. 128 gb lık modeli satın aldım. Meraklısı için iPad 7. nesil 2019 modelinin teknik özellikleri şu şekilde;

  • EKRAN TEKNOLOJİSİ
    • IPS teknolojisine sahip 10.2 inç (diyagonal) LED arkadan aydınlatmalı Multi-Touch ekran
    • İnç başına 264 piksel (ppi) yoğunlukta 2160 x 1620 çözünürlük
    • 500 nit parlaklık
    • Parmak izine dayanıklı, yağ tutmayan kaplama
    • Apple Pencil (1. nesil) desteği
  • İŞLEMCİ
    • 64 bit mimariye sahip A10 Fusion çip
    • Tümleşik M10 yardımcı işlemci
  • RAM
    • 3 GB RAM
  • KAMERA
    • 8 megapiksel arka kamera
    • ƒ/2.4 diyafram
    • Saniyede 30 kare 1080p HD video kaydı
    • Video görüntü stabilizasyonu
    • 1.2 megapiksel ön kamera
    • ƒ/2.2 diyafram
  • ÖLÇÜLER
    • 483 Gram ağırlık
    • 250,6 mm uzunluk, 174.1 mm genişlik, 7.5 mm derinlik
  • DİĞER ÖZELLİKLER
    • Stereo hoparlör
    • Çift mikrofon desteği
    • Touch ID desteği
    • Apple Pencil ve Smart Keyboard desteği
    • 8827 MAH pil

128 GB olan iPad 2019’u satın aldıktan sonra ilk dikkatimi çeken ve merak ettiğim detay Apple tarafından sürekli anlatılan tabletlere özel geliştirilen yeni işletim sistemi iPadOS oldu. Aslında iPadOS iOS’un tablete uyarlanmış bir versiyonu diyebiliriz. Her şey olması gerektiği gibi sorunsuz ve akıcı bir biçimde çalışıyor. Ekran bölme özelliği, sekmeler arası geçişler ve gesture kolaylıkları muazzam. Güzel özelliklerden birisi de artık iPadlerde Safari’nin web sitelerinin masaüstü versiyonunuz bizlere sunuyor olması. iPad 10.2 2019 modeline dönecek olursak. Öncelikle oldukça güzel bir ekranı olduğunu söyleyebilirim. Tabi uygun fiyatlı bir model olması sebebiyle çerçeveli bir ekranla geliyor fakat alüminyum gövde ve yan taraftan ince kenarlar ile güzel bir görüntü sunuyor. Ben özellikle ön tarafı siyah çerçeveli olan space gray modelini tercih ettim çünkü diğer modellerde iç çerçevede siyah ince bir şerit var ve bence estetik açıdan hoş gözükmüyor. Space gray modelinde ise çerçeve siyah olduğu için o şerit kamufle oluyor.

Tasarım konusunda cihazı satın aldıktan sonra dikkatimi çeken bir detay oldu. Sadece wifi olan modeller yekpare güzel bir alüminyum kasa ile geliyorken 4g desteklik modellerde arka tarafta anteni gizlemek adına siyah bir bölme var. 4g destekli modelin tasarımı bana soracak olursanız çok kötü gözüküyor. 2.5 senedir kullandığım iPhone 7 Plus telefonumda da yer alan işlemci olan A10 Fusion ile birlikte gelen tablet hız konusunda hiçbir sorun yaşatmıyor. Tüm uygulamalar akıcı bir biçimde çalışıyor. Ben daha önce de dediğim gibi tableti eğitim ve multimedya amaçlı kullanmak için satın aldığımdan dolayı bir sorun yaşamadım. Çizim yapmayı düşünenler için henüz Apple Pencil edinmedim fakat mağazada Apple Pencil ile tableti deneme şansım olmuştu. Çizim ve not tutma konusunda hiçbir sorun yaşatmayacaktır. Ah Apple ah keşke 1. nesil kalemin fiyatı biraz daha ucuz olsa da biz de alabilsek !  Stereo hoparlör ile gelen iPad 2019’u Netflix, Blu Tv ve Youtube ile deneyimleme şansım oldu. Ses her ne kadar 4 hoparlör tadı vermese de oldukça yüksek ve kaliteli. Buradan tabletin bir handikapı ise hoparlörlerin alt ızgarada yer almasından olayı tableti elinizde tutarken istemsizce o ızgaraları kapatıyor olmanız. Burada farklı bir tasarım tercih edilebilir miydi bilmiyorum.

Ön kameranın 1.2 mp olması günümüz için komik bir değerken arka kamera 8 mp ve tatminkar sonuçlar sunuyor. Özellikle belge ve döküman tarama konusunda işe yarıyor diyebilirim. Uygulamalar konusunda ise herhangi bir sıkıntı görmedim. Büyük uygulamaların hemen pek çoğu iPad ile uyumlu ve entegre olarak çalışıyor. Zaten Apple ekosisteminin güzel tarafı da bu uyumlu çalışma hali. Ben tablet, telefon ve bilgisayarım arasında sorunsuz ve hızlı bir biçimde aktarım yapabiliyorum bu sayede. Tabletin altında yer alan manyetik kısım ile Smart Keyboard desteği sunuluyor ama 1200 lira verip hayatta almayacağım bir klavyedir kendileri o yüzden deneme şansım olmadı. Ben de Logitech K380 bluetooth klavye ve Xiaomi bluetooth mouse var. Her ikisi de cihazla sorunsuz eşleşip çalıştı. Cihazda 3.5 mm jack girişinin olması da avantaj. Bu sayede kablolu sistemlere ve kaliteli kulaklıklara tabletinizi bağlayabiliyorsunuz. Ben cihazdan oldukça memnunum. Satın almayı düşünenler için bir kılavuz olsun diye bu yazıyı da yazmak istedim. Cihaz yeni olduğu için en büyük sıkıntı aksesuar noktasında özellikle kılıf bulma konusunda şu an itibariyle sorun yaşadım ama ilerleyen haftalarda kılıfların geleceğini söylediler. Cihazla ilgili merak ettiklerinizi yorum formuyla sorabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

4 Yorumlar

  1. Dostum merhaba iyi bir yazı olmuş..
    ipad air 10.5 ile ipad 7. nesil arasında kararsız kaldım ipad air ekran kararma sorunu veriyormuş apple sorunu kabul etti ücretsiz tamir ediyor ama ipad air ilk nesil kullanıyorum a7 cip ipad 7. Nesil a10 cip işlemci var oyun oynamam haberler ve video mail sadece 7. Nesil 128 gb daha iyi tercih mi sence de …

    • Merhaba,
      Render ve ekstra işlemci gücü gerektiren uygulamalar ile işiniz yoksa tercihinizi 7. nesil iPad den yana kullanın derim. Ben çok memnunum cihazdan. Air a o kadar para vermenize gerek yok bence sizin kullanım şeklinize göre. En az üç yıl yazılım desteği alacaktır tablet.

  2. 11 pro max kullanıyorum bu ıpad 7. Nesil alıyorum şimdi ama arasında ne fark olacak onu bilmiyorum almalımıyım

    • Pro Max ile 7. nesil iPad i kıyaslamak yanlış olur. Kulvarları farklı, fiyatları farklı, özellikleri farklı. 7. nesil iPad f/p odaklı bir ürün. Fiyatına göre sunduğu özellikler Apple ekosistemi için yeterli. Eğer tableti film izleme, web de gezinti, çizim, mail cevaplama ve yazı yazma gibi temel fonksiyonlarla kullanacaksanız 7. nesil yeterli.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.