Faranjit nedir ? Nasıl geçer ? Faranjite iyi gelen şeyler nelerdir gibi sorulara cevapları Google üzerinde aramaktan usandığım için en sonunda bloğumda her sene mutlaka bir şekilde yakalandığım faranjit belamı ve bulduğum çözümleri paylaşmak istedim. Sesinizi yoğun bir biçimde kullanmanız gereken bir mesleğe sahipseniz (öğretmenlik, akademisyenlik v.s) en sık yakalanacağınız rahatsızlıkların başında “Faranjit” geliyor. Benim de mesleğim öğretmenlik olduğu için sık sık bu hastalığa yakalanıyorum. Benim faranjit olacağımı anlamam çok kısa bir sabah uyanışı sonrası oluyor:

  • Yutkunurken boğazda oluşan acı
  • Hafif balgam oluşmaya başlaması
  • Hafif hafif gelen öksürük
  • Vücutta yorgunluk hissi

Genel olarak bu belirtiler sonrası faranjit bana –Merhaba yine ben geldim ! demeyi başarıyor. Yılda 5-6 kez faranjit oluyorum ve benim tedavi sürecim biraz sancılı ve sıkıntılı oluyor(du). Öğretmenler sık sık faranjit olurlar çünkü genelde kabalık tozlu ve havasız sınıf ortamında öğrencilere gür bir sesle seslenmek zorundadırlar. Yine aşırı çay, kahve tüketimi ve asitli gıdalar da bu hastalığı tetikleyen baş aktörler. Eeee benim gibi bunları bildiği halde kahve içmeden duramayanlar da illaki vardır. Faranjit belirtilerini ve faranjit hastalarının dikkat etmesi gereken içecek ve yiyecekleri özetlediğime göre faranjit belasından söz etmeye devam edebilirim. Öğrencilere sesimi duyurmak ve sınıfı kontrol altında tutmak için bazen sesimi gereğinden fazla kullanıyor ve boğazıma zarar veriyorum ve akabinde hemen kuluçka halinde bekleyen mikroplar bünyeme hücum etmeye başlıyorlar. KBB uzmanlarına gittiğimde kronik faranjit tanısı konuyor ve hemen bir antibiyotik yazma yarışına girişiyorlar. Açık konuşma gerekirse bugüne kadar faranjit için antibiyotiğin bir faydasını görmediğim gibi insanı halsizleştirmesi ve sürekli bir bitkinlik hali vermesi sebebiyle zararını bile gördüğümü söyleyebilirim. O yüzden faranjiti yenmek için biraz daha alternatif tıp tekniklerine eğildim ve detaylıca araştırdığım pek çok yol ve yöntemi denedim.

Faranjit olduktan sonra benim iyileşme sürecime etki eden iki unsur olduğunu keşfettim:

  • Etkili dinlenme (Yorgan döşek yatarak dinlenmek)
  • Etkili besleme ( Sebze, meyve ve et yemek v.s)

Hem etkili bir dinlenme hem de etkili beslenmeden kastım şu: Faranjit olduktan sonra iş dönüşleri gelip güzelce yatarak dinlenin. Beslenme konusunda zeytinyağlı sebze yemekleri, bol meyve tüketimi ve et yiyin. Bunlar hastalığın iyileşme sürecini cidden etkiliyor. Bunun dışında tüketmenizi tavsiye ettiğim ve benim hastalığımı iyileştiren bazı besinler de şunlar:

  • Hakiki bal, taze zencefil, limon, tarçın karışımı (Balın gerçek bal olması çok önemli kesinlikle marketlerden almayın arıcılık yapanlardan almanızı tavsiye ederim.) Rendelediğiniz taze zencefili derin bir kavanoza alın, sonra ince ince dilimlediğiniz limonları kavanozun etrafına dizin, ardından balı ekleyin ve iyice karıştırın. İsteğinize göre bir miktar tarçın da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız bu karışımı buzdolabında saklayıp her sabah ve akşam bir tatlı kaşığı yiyin çok faydalı oluyor.
  • Günde bir fincan adaçayı tüketin. Faranjit için en etkili doğal antibiyotiklerden birisi de şüphesiz adaçayı. Taze adaçayını aktarlarda bulabilir ve özel demliklerde demleyebilirsiniz. Çok sıcak tüketmeyin boğazınızı tahriş etmeyin ve kesinlikle çok tüketmeyin.
  • Tavuk çorbası için. Genelde hastalık çorbası olarak bilinir tavuk suyuna yapılan çorba ve gerçekten de şifa kaynağı gibi. En azından benim için plasebo etkisi yapan bir çorba. Bol limonlu ve hafif acılı bir tavuk suyu çorbası gerçekten vücut direncini arttıracaktır.
  • Sarımsak tüketin. Doğal antibiyotik etkisi yapan bir sürü faydası olan sarımsak vücut direncinizin artmasında çok faydalı. Özellikle soğuk havaların geldiği dönemlerde tüketmeniz faydalı olur. Ben özellikle sarımsak turşusunu seviyor ve tüketiyorum.
  • Propolis kullanın. Arıcılıkla uğraşan ve gerçek ballar üreten bir üreticinin tavsiyesi üzerine başladığım propolisin bünyeme iyi geldiğini farkettim ve hastalıktan kurtulma sürecine etkisini gözlemledim. Kaliteli bir propolis satın alın ve günlük olarak kullanın.

En çok muzdarip olduğum hastalık olan faranjit üzerine bloğumda bir yazı yazmasaydım içim rahat etmeyecekti. Faranjit yardımlaşma ve dayanışma derneğinin bir üyesi olarak kendi bulduğum çözümleri yazmaya ve bu illetle uğraşanlara tavsiye etmeye çalıştım. Eğer siz de sık sık faranjit oluyor ve bu hastalıktan çok çekiyorsanız mutlaka kendi çözümlerinizi yaratmışsınızdır. Yorum formunu kullanarak faranjite iyi gelen önerilerinizi paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Sağlıklı günler.

Dipnot: İlk olarak mutlaka bir KBB uzmanına muayene olun ve doktorunuzun verdiği önerileri dinleyin. Bu yazıdaki öneriler alternatif önerilerdir. Tıp ve bilim her zaman önceliğimiz olmalı !

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.