Öğrenciye kredi veren bankalar hangileri öğrenmek isteyenler için üniversitede öğrenci iken ve sonrasında yeni mezun bir işsiz iken kredi kullanmayı becerebilmiş birisi olarak bazı arkadaşların faydalanabileceğini düşünerek bu yazıyı oluşturmaya karar verdim. Üniversite öğrencilerine bugün pek çok banka aidatlı-aidatsız kredi kartı hizmeti sunmakta fakat ne hikmetse kredi kartı veren bankalar kredi vermemekte ısrar etmekte. Bunun yasal nedenlerinin yanında şirket prensipleri ile de alakalı bir durum olduğu aşikâr.

ogrenciyken-kredi-almaBen de üniversitede kendi paramı kendim kazanıyordum (bunu bir başka yazıda anlatacağım) O zamanlar aylık hatırı sayılır bir gelirin sahibi idim ve kendime bir araba almaya karar verdim. (Evet üniversitede kendi paramla kendi arabamı alacak kadar paran kazandım. Annem ve babamda 1 kuruş dahi almadan) İstediğim aracı bulmuştum fakat yaptığım birikimin üzerine 3 bin TL daha eklemem gerekiyordu. Orta halli bir ailenin ferdi olarak çevremde bu parayı isteyeceğim kimse yoktu. Haliyle bende kredi kullanmayı düşündüm. O zaman şimdiki gibi Dijital Bankacılık gelişmemiş yahut yeni gelişmeye başlamıştı. Haliyle Sms yoluyla pek çok bankanın “Anında kredi, nakit hazır, para cepte” gibi çılgın sloganlarına kanıp başvurular yaptım fakat hepsi gelir belgesi istiyordu. Yaptığım iş gelir beyan edebileceğim bir iş olmadığından gelir belgesi sunamıyordum ve hesabımda 13000 TL para olan bankam bile bana kredi vermedi. Sonra öğrendim ki kredi puanı denen bir hadise var imiş. O zamana kadar kredi kartı dışında herhangi bir bankacılık hizmeti kullanmamıştım ve kredi kartı borcumu da daima düzenli ödeyen biri idim. Çeşitli başvurulardan sonra Migros ve İNG işbirliği ile yürütülen “Migros Taze Kredi” isimli üründen arkadaşım sayesinde haberdar oldum.

 Migros mağazına gittiğimizde görevli kişi ile yaptığım ön görüşmede bankanın değerlendirme sisteminin farklı olduğunu kredinin hiç beklemediğiniz biçimde çıkabileceğini söylediler ve şansımızı “3000 TL ” için sms yaparak denedik ve sonuç olumlu idi 🙂 Para anında bana teslim edilen karta yatmıştı ve hayal ettiğim araca kavuşabilecektim nitekim kavuştumda. İkinci kredi başvurum yeni mezun öğrenci iken İş Bankası’nın İş Cep uygulamasından yaptığımda “Anında Kredi” başvurusu idi ve 1500 TL hemen hesabıma yatmıştı. Üçüncü kredi deneyimim ise yine yeni mezun ve işsiz iken yurtdışına arkadaşımın yanına gitme planı yaptığım bir döneme denk geldi ve Aktifbank’ın dijital kredi hizmeti “nkolaykredi” ye başvurdum ve 2000 TL anında hesabıma yattı.

universite-ogrencisine-kredi

 Gelir belgesi sunmadan, şubeye gitmeden ve ikincisinde kimlik dahi göstermeden kredi almayı başardım. Yazının buraya kadar olan kısmı için “Yav hacı iyi hoşta sen bize niye anlattın bunları nasıl alacağız şimdi biz krediyi öğrenci iken ” dediğinizi duyar gibiyim. Yazının bundan sonraki kısmında üniversitede öğrenci iken kredi almayı düşünen arkadaşlar için dikkat etmeleri gereken noktaları maddeler halinde yazacağım. Bankaların kredi verirken farklı politikalara sahip olduğunu gözardı etmemek gerek. Başka bir yazıda görüşmek dileği ile umarım faydası dokunur.

ÖĞRENCİ İKEN KREDİ ALMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

  • Kredi kartı kullanın ve kredi kartınızın asgari tutarını düzenli bir biçimde ödeyin.
  • Üzerine kayıtlı faturalar varsa bankadan otomatik ödeme talimatı ile faturalarınızı ödeyin.
  • Hesabınızda sürekli hareket olması yani düzenli para giriş çıkışı olması faydalı olacaktır.
  • Sürekli kredi başvurusunda bulunmayın aldığınız her olumsuz yanıt kredi puanınızı etkileyecektir.
  • Kredi kayıt bürosundan 3 ayda bir kredi puanınızı kontrol edin puan düşüşü olmaması yararınıza.
  • Her banka gelir belgesiz kredi vermez bunu unutmayın.
  • Gelir belgesiz kredi talep ediyorsanız geri ödemesi ve faizinin yüksek olacağını unutmayın.
  • Google üzerinden “Anında kredi” anahtar cümlesi ile arama yapabilirsiniz.

Son olarak tavsiye ettiğim bankalar: ING anında kredi, Nkolaykredi, Enpara anında kredi, İş Bankası Anında Kredi

 

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.