En iyi çeviri uygulamaları, en iyi ve kaliteli çeviri yapan uygulama hangisi? Google Translate, DeepL, Yandex Çeviri, Apple Çeviri, Bing Translate vb. pek çok uygulama arasında hangisi en iyi çeviriyi yapıyor? Bu yazıda kullandığım çeviri uygulamalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Günümüzde yabancı dil bilmek ya da yabancı dilde okumalar yapmak çok önemli. Özellikle yabancı dilde makaleler ve yazılar okumanız gereken zamanlarda “İngilizcem bitti.” dediğimiz anlar hepimizin oluyordur değil mi? Böyle zamanlarda iyi çeviri yapan site ve uygulamalar hayat kurtarabiliyor. Yapay zeka ve derin öğrenme teknolojilerinin gelişmesi iler birlikte dillerin öğretilmesi ve öğrenilmesi süreci de hızlı bir ilerleme sürecine geçmiş gibi görünüyor. Günümüzde Lingua Franca olarak kabul gören başlıca dil İngilizce. Hal böyle olunca da hemen hemen her film, dizi, kitap, gazete ve dergi ağırlıklı olarak İngilizce olarak basılıyor. Bu yayınları belirli bir seviyede dil bilgisine sahip olmadan tam anlamıyla kavrayabilmek zor olabiliyor. Böyle zamanlarda teknolojinin nimetlerinden olan çeviri uygulamaları ve çeviri sitelerini kullanıyoruz. Ben özellikle makale ve İngilizce blog yazılarında anlamadığım kısımları çevirmede bu uygulamalara başvuruyorum. Bu yazımda da iş yaparken sık sık kullandığım bu uygulamalardan söz etmek istedim. Maddeler halinde en iyi çeviri uygulamalarını sizin için derledim:
- DeepL
Yakın zamanda Türkçe çeviri desteği sunmaya başlayan DeepL. Almanya merkezli şirket derin öğrenme teknolojisi kullanan uygulamasıyla İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca, Hollandaca, Lehçe ve Rusça’ya otomatik tercüme yapıyor. Bu dillere yakın zamanda Türkçe’yi de eklemişler ve çeviri kaliteleri gerçekten şaşırtıcı derecede iyi. Hem Windows hem de Macos için ayrı uygulamalar sunan DeepL ayrıca Chrome eklentisi ile oldukça işlevsel biçimde çalışıyor. Benim Google Translate uygulamasını kaldırmamı sağladı. Kesinlikle denemeyen varsa öneriyorum. Masaüstü uygulamasındaki ekran görüntüsü aracıyla yaptığı çeviri işi şahane.
- Tureng
Tureng aslında bir uygulamadan ziyade bir sözlük. Çevrim içi İngilizce-Türkçe kelimelerin en doğru anlamlarına ulaşabileceğiniz oldukça iyi bir tanım ve çeviri arşivi olan Tureng’in mobil uygulamalarının yanı sıra Chrome, Windows ve Macos uygulama desteği de bulunuyor. Özellikle bazı kelimeleri bulmakta zorlandığım anlarda hayat kurtarıcı bir çeviri uygulaması olabiliyor.
- Google Çeviri
Orijinal haliyle Google Translate olarak bildiğimiz ve belki de en yaygın şekilde kullanılan çeviri aracı olan Google Çeviri eskiden çok çok kötü çeviriler yaparken günümüzde bir tık daha iyi çeviriler yapıyor. Yani eskiden cümlenin öğelerinin yeri bile saçma sapan bir biçimde sunuluyordu ama günümüzde Google algoritması Türkçe dersine iyi çalışmış olacak ki çeviriler daha derli toplu ve karşı tarafın da anlayacağı şekilde yapılıyor. Hemen her platformda sorunsuz ve hızlıca çalışması en büyük artısı olan Google Çeviri’nin elinizin altında olmasında fayda var.
- Reverso
Yakın dönemde büyük atak yapan çevrim içi çeviri uygulamalarından biri de Reverso. Çeviri kalitesi hiç fena sayılmaz ve sürekli kendilerini geliştiriyorlar. Sesli telaffuz, imla ve yazım yanlışı kontrolü gibi ek özelliklerinin yanında çoklu platform desteği sunması Reverso için olumlu yönler diyebilirim. Şans verilmesi gereken uygulamalardan.
- Babylon Pro
Yıllar önce kullandığım ve çok memnun kaldığım ama günümüzde rakiplerine oranla potansiyelini büyük ölçüde harcayan Babylon uygulamasının pro sürümünü de denemenizi tavsiye ediyorum. Sadece bilgisayarlarda Windows ve Macos üzerinde çalışsa ve biraz demode olsa bile kullanım kolaylığı sunması ve sözlük arşivi ile zamanında çok faydasını görmüştüm.
- Bing Çeviri
Microsoft’un Google Çeviri uygulamasına rakip olarak kurduğu Bing Çeviri tıpkı arama motoru olan Bing gibi başarısız bir girişim. Microsoft’un bir gazla açıp üzerine çok düşmediği işlerden birisi daha. Microsoft gibi dev bir şirket bu çeviri uygulamasını rakiplerinden geri tutmak yerine mevcut ekosistemine entegre etse ve çeviri kabiliyetini geliştirse inanılmaz faydalı olur ama daha Türkçe konusunda yolu var.
- Yandex Çeviri
İlginç şekilde Türkçe-İngilizce çeviriler konusunda hiç fena olmayan çeviriler yapan Rus yapımı çeviri uygulaması. Rusların arama motoru olan Yandex’e entegre olarak çalışan Yandex Çeviri’nin en büyük handikapı masaüstü için özel bir uygulamaya sahip olmaması. Bu eksiği Chrome eklentisi ile telafi etme yoluna gitmişler.
En iyi çeviri uygulaması hangisi? Sorusuna verilecek cevap kişiden kişiye çok değişebilecek türden. Burada önemli olan temel unsur kullanıcı deneyimi. Benim deneyimime göre DeepL ilk sırayı hak ediyor. Sonra en çok işimi görenler Tureng, Google ve Reverso oldu. Kalanlar sıralamayı belirledi diyebilirim. ios 16 ile beraber Apple’da Türkçe çeviri desteğine kavuşacak. Bakalım nasıl bir çeviri deneyimi sunacaklar. Ayrıca ilerleyen yıllarda Elon Musk’ın Neuralink fikri gibi zihnimize takılan çipler sayesinde yabancı dil öğrenmek zorunda bile kalmayabiliriz. Kulağa dehşet verici gelse de dünya ilerleyen yıllarda Cyberpunk 2077 evreninden pek farksız olmayacak gibi görünüyor. O yüzden çağa ayak uydurmakta bir sakınca yok. Umarım bu yazı faydalı olmuştur. Sizin de bunu da deneyin dediğiniz bir çeviri uygulaması varsa yorum formu aracılığıyla paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.