Uzun bir aradan sonra yeni bir blog yazısından herkese selamlar. Pandemi döneminden itibaren uzunca bir süredir uzaktan çalışmaya başladım ve materyal tasarım ve üretim süreçleriyle bu dönemde oldukça haşır neşir oldum diyebilirim. Uzaktan çalışma kavramı hayatıma iyiden iyiye yerleştiğinden beri ben de konfor alanımı arttırıp bu konforun iş verimliliği ve üretkenliğime de etki etmesini hedefledim. İşte bu yazının konusunu belirleyen de bu üretkenliği sağlayan Apple ekosistemi oldu diyebilirim.

Apple ürünlerini uzun zamandan beri beğeniyor ve kullanıyorum. Apple ekosisteminin pratikliğini ve faydalarını yüz yüze eğitim verirken sınıf ortamında iPad sayesinde epey deneyileme şansım olmuştu. Garagband ve iDoceo gibi uygulamalar bir öğretmen olarak çok işime yaramıştı. Öğretmenler için tavsiye ettiğim iPad uygulamalarını daha önce yazdığım aşağıdaki yazıdan okuyabilirsiniz.

Fakat Apple uygulama ve cihaz ekosisteminin asıl faydalarını daha çok uzaktan çalışmaya başladığım süreçte yaşamaya ve deneyimlemeye başladım. İçerik hazırlama ve materyal tasarım süreçlerinde cihazlar arası çalışmak, anında dosya aktarımı yapmak, maillere ve hesaplarınıza her yerden her şekilde erişmek işleri büyük ölçüde kolaylaştıran unsurlardan. Diyelim bir dosya üzerinde çalışıyorum ve redaksiyon için o dosyanın okumasını yapmam gerekiyor. Bilgisayarımda yer alan dosyayı tek tıkla AirDrop aracılığıyla iPad’e gönderiyor ve okuma yapıp Apple Pencil aracılığıyla  düzeltmeleri dosya üzerine not alabiliyorum.

Sidecart, Duet Display gibi uygulamalar aracılığıyla iPad’i ikinci ekran yapıp MacBook üzerinde çalışırken fareyle sol tarafa ikinci ekrana bir başka dosyayı eşzamanlı olarak taşıyabiliyorum. Böylece hem monitör masrafından kurtuluyorum hem de tasarım sürecinde karşılaştırma yapmam gereken aşamalarda büyük kolaylık elde ediyorum. Kalem defter kullanmak yerine iPad ve Apple Pencil ikilisini kullanarak toplantılarda ve çalıştaylarda notlarımı alıyor daha sonra istediğim cihazdan istediğim yerde bu notlara anında erişebiliyorum. Airdrop dışında iCloud kullanarak tüm dosyalara telefon, tablet, bilgisayar üçgeninde anında erişebilmek bir diğer ekosistem kolaylığı.

Macbook kullanıcısıysanız özellikle trackpad hayatınızı kolaylaştıran bir diğer başka unsur. Grafik tasarım ve ince işçilik gerektiren işlemler dışında trackpad size fareyi arattırmıyor. Fare kullanmak aklınıza bile gelmiyor. Yine macOS’a özel bazı uygulamalar var ki özellikle üretkenliğimi ciddi derece olumlu yönde etkileyen uygulamalar bunlar. bir kısmından Macbook kulanıcıları için uygulama tavsiyeleri başlıklı yazımda bahsettiğim bu uygulamalar gerçekten işleri sizin için büyük ölçüde kolay kılıyor.

Apple ekosistemine dahil olmadan önce şu an yazdığım yazıya benzer yazıları çok okumuş ve insanların apple ürünlerinin çalışma ve üretkenliği olumlu yönde arttırdığına dair yorumlarına şahit olmuştum. Üç yıldan bu yana telefon, tablet ve bilgisayar ekseninde Apple ekosistemini deneyimleyince bu yorumların ne kadar doğru olduğunu gördüm. Bu yazıda da yaşadığım bu deneyim sürecini anlatmaya çalıştım. Eğer Apple ekosistemine geçmeyi düşünüyorsanız bloğumda hem iPad hem macOS için uygulama önerileri mevcut. Bu yazılar sizin için faydalı olacaktır. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.