Mobil oyunlar son dönemde gittikçe popülerleşen ve hayatımızda akıllı cihazlar ile daha fazla yer kaplamaya başlayan oyun türlerinden. Karantina döneminde oluşan boş zamanlarımda ben de tabletim aracılığıyla rahatlatıcı, huzur veren aynı zamanda eğitici bazı mobil oyunlar oynama şansı buldum. Bu yazımın konusu da benim çok beğendiğim ve bloğumu okuyan okurlara da tavsiye etmek istediğim mobil oyunlardan oluşuyor. Listemdeki oyunlar elbetteki yetişkinler için de çok güzel ve anlamlı fakat bu listedeki oyunları özellikle varsa çocuklarınız ve küçükler için tavsiye etmeniz çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Yıllardır hem mobil, hem bilgisayar hem de konsol tarafında oyun oynayan birisi olarak son dönemde özellikle çok kötü ve yanlış mesajlar veren mobil oyunlar görüp üzüldüğüm için bunu söylüyorum. En azından çocuklara bir şeyler katacak ve onların farklı düşünmelerini sağlayacak oyunları oynamaya teşvik etmek faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Eee isterseniz başlayalım.

  • Monument Valley

Hala oynamayan veya bilmeyen var mı bilmiyorum fakat mobil oyun tarafındaki en rahatlatıcı, en huzurlu oyunlardan birisi olan Monument Valley serisini mutlaka tecrübe etmelisiniz. İsmini ve ilhamını Utah sınırlarındaki aynı isimli vadiden alan oyun geometrik şekiller ve vadilerle dolu huzurlu bir bulmaca oyunu. Bulmaca deyince aklınıza öyle çok zor şeyler gelmesin hemen. Monument Valley kesinlikle oynarken inanılmaz keyif veren bir iç dünyaya sahip. Özellikle geceleri uyku öncesi oynadığınızda hem inanılmaz keyif alıyor hem de oyun atmosferi ve dinlendirici müzikleri ile huzur buluyorsunuz. Mutlaka listenizde olması gereken ve oynamanızı tavsiye ettiğim bir oyun. Hem iOS hem de Android tarafı içinde Monument Valley oynanabilir durumda. Monument Valley bir seri ve 2. oyunu da mevcut. Aynı zamanda Apple Arcade’e özel çıkan bir Plus sürümünü de oynama şansınız var.

  • Alba: A Wildlife Adventure

Hani bazı oyunlar olur da bu çocuklar için çok faydalı dersiniz ama oturur kendiniz oynamaya başlarsınız. İşte Alba o oyunlardan birisi. Monument Valley’i yapan stüdyo olan Ustwo Games tarafından hazırlanan Alba teması, verdiği mesajlar ve öğretileri ile hem mutlaka oynamanız hem de çocuklara oynatıp tavsiye etmeniz gereken bir oyun. Oyunda dedesi ve ninesinin yanına bir adaya tatil için giden Alba adaya otel yapılacağı ve doğal yaşam parkının zarar göreceğini öğrenip ada sakinleri ile birlikte inşaatı durdurmaya yönelik bir imza kampanyası toplama işine girişiyor. Çeşitli yan görevler ve ana görevler ile birlikte oyun son derece eğlenceli ve eğitici hale geliyor. Oyunda pek çok doğa hayvanını özellikle kuşları tanıma şansımız oluyor. Oyun mekanikleri son derece basit olsa da inanılmaz keyifli bir oyundu benim açımdan. Bu oyunu özellikle çocuklara mutlaka öneriyorum. Oyunu Apple Arcade ile deneyimledim. Oyun aynı zamanda Steam üzerinde de satışta. Konsol sürümleri yakında çıkacak olan oyunun ne yazık ki Android versiyonu yok. Oyunun Apple Arcade sürümü Türkçe destekli ve bu oyun deneyimini oldukça keyifli bir hale getiriyor, verilen mesajları net anlamanızı sağlıyor.

  • Assemble With Care

Yine Apple Arcade deneme süresi içinde oynadığım bir diğer güzel Ustwo Games oyunu ise Assemble. Hikaye bazlı bir tamir tadilat oyunu diyebileceğim bu güzel oyunda kahramanımız Maria festival için geldiği bir şehirde para kazanmak için tamircilik yapıyor ve oyunda bu senaryo üzerinden insanlarla tanışıp onların hayatlarına dokunarak çeşitli eşyalarını tamir ediyor. Biz de oyun boyunca hem Türkçe olarak hikaye akışını ve diyalogları takip ediyor hem de kahramanımız Maria’nın tamir etmesi gereken eşyaları onun yerine tamir etmeye çalışıyoruz. İnsanın merak duygusunu üst seviyede tutan ve özellikle yine çocukların çok seveceğini düşündüğüm çok güzel bir oyundu. Tüm Ustwo oyunlarında olduğu gibi bunda da verilen mesajlar, müzikler ve evren çok güzeldi. Mutlaka oynamanızı öneriyorum. Oyun Apple Arcade’e özel olarak yayınlanıyor bunun dışında bilgisayar sürümü de Steam üzerinde satışta.

  • Mutazione

Sanatsal bir macera oyunu diyebileceğimiz Mutazione hasta dedesine bakmak için Mutazione’nin gizemli ve mistik dünyasına adım atan Kai’nin maceralarına eşilik ettiğimiz bir oyun. Dış görünüşün aslında yanıltıcı olabileceği kafamızdaki kalıpların dışında da hayatlar olduğu mesajı taşıyan oyunu oynarken adada yeni sırlar, yeni arkadaşlar ve yeni maceralarla tanışıyoruz. Mistik bir havası var oyunun ve çizimleri güzel. Oyun mekaniklerinin çok iyi olduğunu söyleyemeyeceğim en azından bana hitap etmedi ama severek oynadım. Oyun içinde müzikler ve kendi dünyası oldukça güzel yaratılmış. Kendine has mistik bir evreni olan keyifli bir oyun. Stresten uzak keyif veren güzel bir oyun arayanlara tavsiyemdir.

  • Winding Worlds

Apple Arcade’e özel çıkan ve oynaması basit ve keyifli oyunlardan birisi de Winding Worlds Türkçe olarak Dolaşık Dünyalar diye isimlendirilen oyun bulmaca macera türünde tatlı bir oyun. Oyundaki ana karakterimiz Willow kendi halinde köpeğiyle bahçede takılırken tılsımlı bir kolye buluyor ve sonrasında olanlar oluyor. Rüyasında gördüğü bir yılan ile farklı bir dünyanın içinde kendini bulan Willow ile maceraya atıldığımız oyunun kendine has çizimleri ve oyun mekaniği var. Oynaması son derece basit bir oyun. Sadece yukarı-aşağı ve sağa-sola oyun mekanikleri ile oyunu oynuyor ve çözülmesi gereken bulmacaları çözünüyorsunuz. Oyun Apple Arcade’e özel ve Türkçe destekli.  Çocukların da seveceği türden keyifli bir oyun.

  • Creaks

Yine ilginç ve keyifli bir bulmaca-macera türü oyun Creaks’da evinde çalışırken tuhaf sesler ve tıkırtılar duymaya başlayan ve bu sesleri takip edip kendini ilginçliklerle dolu bir yeraltı dünyasının içerisinde bulan bir adamı kontrol edip yönetiyoruz. Oyunun çizimleri inanılmaz kaliteli, müzikleri ve atmosferi şahane. Özellikle bulmaca çözmeyi sevenler için bu kadar kaliteli grafik, nefis bir atmosfer ve müzikler birleşince ortaya şahane bir iş çıkmış. Zaten oyun epey popülermiş ben geç keşfetmişim. Amanita Desing tarafından hazırlanan oyun Google Play hariç hemen her platformda var. Mobil tarafta tek seçenek maalesef yine Apple Arcade 🙂

  • Pilgrims

Hikaye bazlı bir bulmaca oyunu olan Pilgrims Creaks adlı oyunun yapımcısı Amanita Design tarafından hazırlanan bir başka güzel oyun. Oyunda başta kendi derdimiz olmak üzere diğer insanların da çözülmesi gereken dertleri çözmemiz gerekiyor ve bunu kartlarımızı nesnelerle birleştirip kullanarak yapıyoruz. Oyun oldukça güzel ve çizimleri yine çok kaliteli. Oyunun tek kötü tarafı erken bitiyor olması. Gerçekten oyuna odaklanır ve bitirmek istersen 1-1.5 saat civarında oyunu bitirmeniz mümkün fakat oyun bittikten sonra size başka alternatif çözümler ve farklı senaryolarla denemeler sunuyor. Yani ben oyunu bitirdim dediğiniz noktada da aaa böyle yapsam böyle olurmuş diyorsunuz. Oldukça keyif verici bir oyun olduğunu söyleyebilirim.

Benim deneyimlediğim ve tavsiye edeceğim aynı zamanda faydalı olduğunu düşündüğüm mobil oyunlar bunlar. Ben bu oyunların çoğunu 30 günlük ücretsiz Apple Arcade deneme süresi içerisinde oynayıp bitirdim ve oldukça keyif aldım. Listemdeki pek çok oyunu gece uyku öncesi huzur bulmak amaçlı oynadım ve çoğunu araştıran indirip denediğim için keyifli vakit geçirdiğimi söyleyebilirim. Sizin de önereceğiz ve faydalı bulduğunuz oyunlar olursa yorum formunu kullanarak paylaşmaktan çekinmeyin. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Hoşçakalın.

 

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.