Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanı diğer pek çok alan gibi Covid-19 süreci ile birlikte e-öğrenme sürecine uyum sağlamaya ve eğitim-öğretim faaliyetlerine bu alanda yoğunlaşmaya başladı. Daha önce uzaktan eğitim yoluyla dil öğretimi ve bu alanda yapılan çalışmaların önemine değinen bazı yazıları bloğumda yazmıştım. 2020 yılının mart ayından bu yana hayli zaman geçti ve pandemi süreci pek çok alanda olduğu gibi eğitim-öğretim alanında da yeniliklere gebe oldu. Yabancılara Türkçe öğretimi alanında da bu süreçte mevcut uzaktan eğitim araçlarına talep arttı ve bunlara ek olarak yeni oluşumlar meydana geldi. Hali hazırda bir yabancıya Türkçe öğretmek için kullanabileceğiniz çeşitli platformları aşağıdaki yazımda anlattığım için burada değinmeyeceğim. İsterseniz aşağıdaki yazıyı okuduktan sonra bu yazıya devam edebilirsiniz.

Pandemi süreci hem dünyada hem de ülkemizde yüz yüze eğitim faaliyetlerini ciddi şekilde sekteye uğrattığı için online eğitime olan ilgi oldukça arttı. Bu süreç Türkçe öğretimi alanında da etkisi gösterdi. Hem dil öğrenenler hem de dil öğreticileri eğitimlerini online platformlar üzerinden yaygın biçimde yapmaya başladı. Özel dersler Zoom, Skype gibi uygulamalar üzerinden devam ettirildi. Yine italki, Turacoon gibi platformlar üzerinden dil öğrenmek isteyenlerin Türkçe öğretmenleriyle buluşma sayılarında artış meydana geldi. Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında çalışan ya da çalışmak isteyenler için düzenlenen Yabancı dil olarak Türkçe sertifika programları da online platformlar üzerinden yapılmaya başlandı. Bu süreçte dikkate değer bulduğum konulardan biri de pek çok kurumun sonunda online eğitimin öneminin farkına varıp dil öğretim portalları ve e-kitap gibi konularda girişimlerde bulunmaya başlaması oldu. Bu alan için oldukça önemli ve geç kalınmış bir durum bana göre.

Benim de hazırlanma sürecine katkıda bulunduğum TRT EBA Yabancı Öğrenciler İçin Türkçe video dersleri de bu dönemde yayınlandı ve halen sonraki haftalar için çalışmalarımız devam ediyor. Pandemi döneminin diğer bir güzel tarafı da seminer ve çalıştayların online ortamda yapılması oldu. Önceden belirli bir lokasyonda sadece o ile yakın olanların katılabildiği seminer, çalıştay vb. etkinlikler daha geniş bir kitleye ulaşmaya ve yaygınlaşmaya başladı. Özellikle öğretim üyelerinin bu dönemde YouTube, Zoom gibi platformlar üzerinden verdikleri online söyleşi ve eğitimler oldukça faydalı oldu diyebilirim. Yine bu dönemde online eğitime olan ilgiye paralel şekilde mobil uygulamalara olan ilgi ve alaka da artış gösterdi. App Store ve Google Play üzerinde yer alan dil öğrenme uygulamalarına olan talep artış gösterdi. Rosetta Stone, Duolingo, Memrise, Busuu gibi uygulamaların değeri arttı. Bu uygulamalar farklı diller dışında Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında da kullanılabilecek uygumalar. Yerli uygulama olarak Türkçe öğretimi amacıyla Turkcell tarafından hazırlanan “Merhaba Umut” isimli uygulama da özellikle Araplar için faydalı ve etkili bir uygulama haline geldi. Bugün App Store ve Google Play üzerinden “Learn Turkish” yazıp arattığınızda onlarca farklı uygulama ve seçenek karşımıza çıkmakta. Dünya üzerinden 100 milyondan fazla konuşuru olan Türkiye Türkçesinin önemini görmemiz açısından bu durum etkileyici diye düşünüyorum.

Özellikle pandemi döneminde Netflix bünyesinde yayınlnan Netflix yapımı Türk dizilerinin 100 den fazla ülkede yayınlanması da dilimizin ve kültürel öğelerin dünyanın çeşitli ülkelerinde yaygınlaşması açısından son derece önemli diye düşünüyorum. Son dönemde dikkatimi çeken bir diğer konu ise oyun sektöründe meydana gelen gelişmeler. Son dönemde Türkçe dil destekli oyunların sayısı giderek artıyor. Önceki dönemlerde oyunlar Türkçe altyazılı çıkmazken yavaş yavaş Türkçe’ye olan ilgi ile beraber son yıllarca premium oyunlarda bile Türkçe altyazı ve dublaj desteği görüyoruz. Son olarak tüm dünyanın konuştuğu Cyberpunk 2077 Türkçe altyazılı olarak satışa sunuldu.

Pandemi dönemi her ne kadar sosyal hayatımızı etkilese ve psikolojik buhranlara sebebiyet verse de online eğitimin önemini kavramamız açısından bize bir fırsat da sunmuş oldu. Mecburiyetten evde kalmak zorunda olduğumuz dönemde sınıf ortamı dışında öğrenme yöntemleri ile aramızda koyduğumuz mesafenin çok da anlamlı olmadığını görmüş olduk. Yine dil öğretenler olarak bu dönemde uzaktan eğitim yoluyla Türkçe öğretimi konusunda deneyim sahibi olduk. Pandemi bir noktada son bulacak fakat online öğrenme pandemi sonrası da tercih edilecek çünkü hem dil öğrenen hem de öğretenler online öğrenmenin rahatlığına, her an her yerde her cihazdan bilgiye ulaşmaya alıştı. Umarım bu alanda ülkemizde yapılan çalışmalar, uygulamalar, portallar artarak devam eder. Sizin de online eğitim süreci ve bu süreçte Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi ile ilgili fikirleriniz varsa yorum formu aracılığıyla ile paylaşabilirsiniz. Bir sonraki blog yazımda görüşmek üzere.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.