Amazon Türkiye pazarına resmi olarak giriş yaptığından beri alışverişlerimi Amazon Türkiye hesabımdan yapmaya başladım ve son dönemde Prime hizmetinin Türkiye’de devreye girmesiyle birlikte Amazon’un diğer hizmetlerinden de yavaş yavaş fayda sağlamaya başladık. Peki alışverişlerimi neden Amazon Türkiye üzerinden yapıyorum. Amazon’un alışveriş konusunda sağladığı faydalar ve avantajlar neler? Amazon zaten küresel çapta e-ticaret devi bir firma ve hemen hemen faaliyete girdiği her ülkede ilk üçe oynayan ve çoğunlukla sektöre yön veren bir dev.

Türkiye pazarında biz kullanıcıların e-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken yaşadığı en büyük problem şüphesiz ki teslimat ve kargo problemi. Ülkede faaliyet gösteren kargo firmaları kapasitelerinin çok üzerinde ürün aldıklarından ürün teslimat süreleri uzuyor ve insanı çileden çıkarıyor. Bütün gün evde beklediğim halde eve gelmeden notlu kargo bırakan firmalar gördü bu gözler. Amazon Türkiye pazarındaki bu eksikliği iyi görmüş olacak ki “Prime” etiketli gönderilerine özel teslimat hizmeti sunuyor. Gebze’de yer alan depolardan gönderilen “Ekspress Teslimat” seçenekli ürünlerin yüzde 90’ı ertesi gün ya da alışveriş sayfasında belirtilen günden önce mutlaka elinizde oluyor. Amazon bu iş için özel bir kargo firması olan “Kolay Gelsin” isimli firma ile çalışıyor. Kargonuz paketlendiği andan, dağıtım ve teslim anına kadar tek tek bilgilendiriliyor, anlık kuryeyi takip edebiliyorsunuz. Kolay gelsin kargonuzu teslim etmeden önce size sms atıp evde olup olmadığınızı teyit ediyor. “Komşuna bırak, şu tarihte getir” gibi seçenekler ile teslimatı sizin istediğiniz şekilde yapabiliyor. Gerçekten müthiş bir sistem entegrasyonları var. Hal böyle olunca da Amazon benim için birinci tercih oluyor çünkü ben kargo beklemeyi ya da gidip şubeden almayı sevmeyen bir insanım.

Amazon’dan alışveriş yapmamın bir diğer sebebi ise kolay iade ve müşteri odaklı çözüm imkanı. Amazon Türkiye’den bir ürün aldığınızda 30 gün içerisinde ürünü kolaylıkla iade edebiliyorsunuz. Öyle ki kullanılmış ürünleri bile kolayca geri alıyorlar. Geçenlerde aldığım bir termometre bozulmuştu iade etmek istediğimi belirttim. “Kargoya vermenize gerek yok paranız iade edilmiştir” şeklinde bir cevap alınca daha önceleri nerelerdeydin ey Amazonnn dedim içimden. Müşteri memnuniyeti noktasında adamlar rakipsiz bir konumda. Bir diğer sevdiğim konu ise paralel ithalat yöntemiyle ülkemizdeki kan emici ithalat lobisine darbe vurmaları. Örnek vermek gerekirse benim MacBook Air için bir hafıza yükseltme kiti almam gerekiyordu. Aynı ürün Türkiye de ithal eden kişi tarafından 1600 liraya satılırken Amazon ürünü Almanya’dan kargo ve vergiler dahil 600 TL ye gönderiyor bana. Ek olarak eğer sık sık kitap satın alan biriyseniz Amazon kitapları çok uygun fiyatlara satıyor ve Prime üyesi olduğunuzda tek kitabı bile size ücretsiz kargoyla gönderiyor. Özetlemek gerekirse:

  • Hızlı ve sorunsuz kargo teslimatı
  • Uygun fiyat
  • Sorunsuz hızlı ürün iadesi
  • Yurtdışından uygun fiyata ürün satın alabilme
  • Yüksek müşteri memnuniyeti

Amazon’un yukarı saydığım özellikleri benim alışverişlerim konusunda Amazon’u tercih etmemi sağlıyor. Yine tüm bunlara ek olarak ayda 8 TL gibi cüzi bir rakama ücretsiz ve hızlı kargo, Twitch Prime, Amazon Video Prime gibi ayrıcalıklara da sahip olabiliyorsunuz. Twitch’i aktif olarak kullanmasam da oyun seven biriyseniz Prime ayrıcalıkları sizi mutlu edecektir. Amazon Video ise Netflix’in en büyük rakiplerinden ve görece daha kaliteli içerikler çekiyorlar. Fayda/maliyet açısından Amazon’a prime üye olmak benim açımdan çok büyük avantaj. Amazon Türkiye’nin eksikleri yok mu? Elbette var. Mesela ürün çeşitliliği mevcut e-ticaret sitelerine kıyasla çok zayıf. Bunun dışında Amazon’un yurtdışında sattığı kendi ürünleri halen Türkiye pazarına getirilmedi. Kindle, Amazon Stick, Alexa gibi ürünleri ülkemize getirilse epey satar diye düşünüyorum ama ne hikmetse halen bu ürünleri bekliyoruz. Genel olarak bu yazımda alışverişlerimde neden Amazon’u tercih ettiğimi anlatmaya çalıştım. Sizde e-ticaret siteleri ile ilgili deneyimleriniz varsa yorum formu aracılığıyla paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.