Uzaktan çalışma, ofis dışı çalışma ya da bağımsız çalışma sosyal izolasyon dönemi yaşadığımız şu günlerde oldukça popüler ve önemli gündem maddelerimizden birisi haline geldi. Fiziksel olarak hepimiz ev ortamında olsak bile bazılarımız yapmamız gereken işler için çalışmak zorundayız. Home-office çalışmak durumunda kalınca ister istemez belli rutinler edinmek zorunda kalıyoruz. Çünkü ev ortamını iş ortamımız gbi çalışmaya uygun hale getirmeye ve kendimizi bu konuda güdülemeye ihtiyacımız var. Bu yazıda da uzaktan verimli şekilde çalışmanın püf noktaları olarak gördüğüm tavsiyelerimi maddeler halinde sıralayacağım. Haydi başlayalım:

  • Zamanınızı İyi Planlayın

İşyerinde olduğu gibi mesai saatlerinizi evde uzaktan çalışma yöntemi ile çalıştığınız zamanlarda da aynı şekilde düzenlemek en doğru ve etkili yöntemlerdendir. Elbette sabah işe giderken yolda geçirdiğiniz zamanı sabah uykunuza dahil edip kendinize fazladan uyuma süresi yaratabilirsiniz. Ancak yataktan çıkıp duş almak ve işyerine gider gibi kişisel temizliğinizi yapıp hazır hale gelmek sizi psikolojik olarak hazır hale getirecektir. Örneğin saat 09.00’da işe başlıyorsunuz evde uzaktan çalışırken de aynı saatte işe başlayın ve molalarınızı da buna göre düzenleyin. Çalışma saatleriniz içerisinde kendinizi sadece tek bir işe odaklanacağınız derin çalışma saatleri de planlayabilirsiniz. Örneğin daha önce bir yazımda belirttiğim Pomodoro Tekniği’ni kullanarak 45 dakika çalışma 15 dakika ara verebilirsiniz.

  • Kendinize Çalışma Ortamı Oluşturun

Özellikle evinizde kendinize ait düzenli bir çalışma alanı belirlemeniz oldukça önemlidir. Oluşturduğunuz bu çalışma ortamınızda işinizle ilgili not defter, ajanda, kalem vb. şeyler bulundurmak sizi işe daha çok motive edecektir. Ayrıca çalışma ortamınız sağlığınız için de çok önemlidir.  Bu nedenle çalıştığınız ortamda ses, ışık, temiz hava, nem ve ergonomi gibi konulara dikkat etmeli ve mümkün olduğunca konforlu bir ortam oluşturmalısınız. Verimli çalışma ortamı oluşturmak için öneriler başlıklı yazımı okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Sağlığınıza Dikkat Edin

Ofis dışından, özellikle evden çalışırken farkında olmadan sağlınızı olumsuz etkileyecek şeyler yapabilirsiniz. Bundan dolayı uyku düzeniniz, gün içinde yedikleriniz, içtikleriniz ve hareketleriniz oldukça önemlidir. Gün içerisinde hazır gıdalardan mümkün mertebe kaçınıp sağlıklı beslenmeye, bol bol su tüketmeye ve mümkün olduğunca hareket etmeye özen gösterin. İşyerine gidip gelirken ve çalışırken farkında olmadan çok fazla hareket ediyoruz fakat evden çalışırken bu hareketler minimum düzeye iniyor. Bundan dolayı her gün evde yapacağınız kısa egzersizler sağlığınız için çok önemli.

  • İletişimi Asla Unutmayın

Çalışma hayatının olmazsa olmaz konularından birisi de iletişimdir. Ekipçe yapılan toplantılar, iş arkadaşınız ile yaptığınız kısa değerlendirmeler, kahve eşliğinde sohbet etmek hatta gün içerisinde selamlaşmak farkında olmadan motivasyonunuzu arttıran unsurlardandır. Uzaktan çalışırken de mümkün olduğu kadar iletişime geçmelisiniz. Bunun için teknolojinin imkanlarını kullanabilirsiniz. Ekip arkadaşlarınızla yapacağınız online çok katılımcı toplantılar için Zoom, Skype gibi uygulamaları tercih edebilir, Trello gibi panolar ile online olarak tek bir iş üzerinde çalışabilirsiniz. Özellikle ekipçe çalışıyorsanız ekip arkadaşlarınızla yapacağınız günlük 15 dakikalık görüşmeler motivasyon açısından son derece faydalıdır.

  • Dikkat Dağıtıcıları En Aza İndirin

Özellikle evden çalışırken dikkatinizi dağıtan çok fazla şey olabilir. Bunları en aza indirmek tamamen sizin elinizde olan bir durum. Özellikle evde bulunan diğer bireylerin sizin o anda çalıştığınızı bilmesi ve bu duruma saygı gösterip uyum sağlaması son derece önemlidir. Bu kalabalık bir ev ortamında iseniz birlikte yaşadığınız diğer bireylerin sizinle benzer saatlerde farklı şeylerle ilgilenmelerini sağlayabilirsiniz. Çocğunuza bir çalışma veya etkinlik programı yaparak siz çalışırken, onun da zamanı faydalı geçirmesiniz sağlayın. Unutmayın ki, uzaktan çalışmayı verimli geçirebilirseniz kendinize ve ailenize ayıracağınız zaman da artacaktır.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.