Uzunca bir zaman sonra bloğa teknoloji üzerine bir şeyler yazmaya karar verdim. Aslında bu kararı almamdaki ana etkenlerden birisi hiç şüphesiz iki yıldır türlü uğraşlara rağmen bir türlü internet altyapısı getirilemeyen apartmanımıza fiber internet altyapısının yılın son günlerinde gelmiş olmasıydı. Artık ben de fiber internet kullanıcısı olmanın rahatlığı içerisindeyim. İzmir’in önemli ilçelerinden birisi olan Buca’da üniversite ve öğrencilerin yoğun olduğu bir semtte oturuyorum fakat iki yıldır binamızda internet altyapısı olmadığı için ANT Wifi ve Turkcell’in 4.5G Vınn Wifi geçici çözümleriyle yaşamaya çalıştım. Bu süreçte 30 dairelik apartmanımızda Türk Telekom’un binaya altyapı getirmesi için epey uğraş verdim. Binaya altyapı getirilmesi için neler yaptım ?

  • Sürecin başında şanslı olduğumuzu düşünmüştüm çünkü en başta kazı çalışmaları yapılmış mavi borular döşenmişti kablolandırma yapılacak ve binaya girilecekti ama kazı bitmesine rağmen bu süreç iki yılı buldu.
  • Bu süreçte 4 defa İzmir Türk Telekom Bölge Müdürlüğü’ne apartman adına bizzat gittim. Apartman 3 yıllık olmasına rağmen Türk Telekom’un CBS sisteminde bulunduğu yer boş gözüküyordu çünkü müteahhit olacak boş adamlar inşaati bildirmemişti. Ben de apartmanın bu 4 defalık git-gel süreci sonunda proje kapsamına alınması için başvurdum.
  • Yine bu süreçte Türk Telekom Bölge Müdürü ve Ceo’suna Twitter üzerinden 3 aylık periyotlar halinde şikayetlerde bulundum. Her seferinde aynı cevapları alsam bile vazgeçmedim. Özellikle Bölge müdürümüz Timur Bey yazılanları okuyor.
  • Yüklenici firmaya İzmir için (Arda-Cemta) ulaşıp bilgi almaya ve projenin ne zaman biteceğini öğrenmeye çalıştım.
  • Araya hatırı sayılır kişileri sokup en azından Adsl hattını binaya geçici olarak getirmeyi denedim fakat daire sayısı fazla olduğu için bu girişimim de sonuçsuz kaldı.

Tüm bu çabalarım sonuçsuz kalınca yıl sonuna dek sizin orası tamamlanacak sözünü alıp 2019’u beklemeye koyuldum. 2 ay kadar önce işten eve dönerken bir baktım Türk Telekom ekipleri sokağımızda fiber kablolandırma işi yapıyor sevinçle bu işten sorumlu arkadaşı sokakta yakalayıp durumu öğrendim. Şansımıza binamız proje dahilindeymiş ve bizim sokakta bizim binamız dışında kimseye altyapı bu yıl gelmeyecekmiş. Adam kendisi Telekom çalışanı olmasına rağmen kendi binasına bile 6 ayda internetin zor bağlandığını ifade etti. 2 aylık sürecin sonunda binamıza kablolandırma yapıldı ve bina içerisine konan kutu sonrası başvurular alındı. Geçtiğimiz günlerde ekipler gelip bağlantıyı yaptı ve 100 mbit kotasız, aknsiz internete aylık 90 lira 24 ay taahhüt ile sahip oldum. O kadar uğraşa, çabaya rağmen iki yıl beklediğim serüven işte bu şekilde gerçekleşti. Şimdi gelelim yeni yılda gelecek internet zamları konusuna. İSS’ler (internet servis sağlayıcıları) ki bunların en büyüğü ve neredeyse tekel konumundaki Türk Telekom BTK’nin yeni yılda AKN uygulamasını sonladıracağını açıklamasının ardından paket fiyatlarını güncelleyerek artık kota değil hız satma yolunu seçtiler. Fakat bu yol kullanıcılar için bir felaket gibi gözüküyor.

Yıl sona ermemeden 24 ay taahhüt vererek 90 TL’ye satın aldığım 100mbit internetin yeni yılda fiyatı 324 TL olarak belirlenmiş. Neredeyse 4 katı gibi bir fiyatlandırma söz konusu ve bu yeni pek çok tarife için de geçerli. Superonline Türk Telekom’a göre biraz daha makul ücretlendirme yapsa da onların fiyatları da yüksek ve altyapıları pek çok yerde yok. Genel olarak Türk Telekom’un yeni kotasız internet fiyatları şu şekilde:

– 6Mpbs adil kullanım kotasız internet tarifesi- 69.90 TL
– 8Mpbs adil kullanım kotasız internet tarifesi- 79.90 TL
– 12Mpbs adil kullanım kotasız internet tarifesi- 84.90 TL
– 24 Mpbs adil kullanım kotasız internet tarifesi- 99.90 TL
– 35Mpbs adil kullanım kotasız internet tarifesi- 121.90 TL
– 50Mpbs adil kullanım kotasız internet tarifesi- 229.90 TL

Türk Telekom’un en büyük rakibi Superonline’da ise fiber internet fiyatları bu şekilde:

fiber-internet-fiyatlari-2019

Açıkçası bu fiyatlar bu hızlar gerçekten insanlarla dalga geçmekten öte bir şey değil. Üstelik Türk Telekom 4mbit hızla paket satma derdinde. BTK’nın bu fiyatlandırma işine bir çeki düzen vermesi şart aksi halde yeni sistem beraberinde pek çok şikayet ve sorunu da birlikte getirebilir. Günümüzün en temel ve önemli kitle iletişim araçlarından birisi olan internete  erişim bu kadar maliyetli olmamalı. Hele hele altyapıların halen eksik olduğu bir zamanda bunlar komik rakamlar. Yazıma son verirken binamıza altyapı getirilmesinde emek harcayan tüm işçi arkadaşlara ve Türk Telekom İzmir Bölge müdürü Timur Sevim Bey’e teşekkür ederim. Speedtest sonucumu da buraya bırakıyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

speedtest-fiber-internet-hiz

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.