Kamp yapmayı düşünen ya da ilk kez kampa gidecekler için kendi deneyimlerinden yola çıkarak çeşitli tavsiyelerde bulunacağım bu yazıyı yazmaya karar verdim. Bu yazıda kamp sırasında yanınıza almanız gerekenler, çeşitli kamp yerleri, kamplarda ne yenir ne içilir gibi çeşitli konu başlıkları olacak. İnsanoğlu bazen pişmanlıklar duyar. Daha evvel üniversite yıllarında kamp yapmamış olmak benim bu pişmanlıklarım arasında oldu. Ama ataların dediği gibi “geç olsun güç olmasın” diyerek bu zevki tatmış oldum. Peki kamp yapacaksak nerede yapmalıyız ? hangi çadırı almalı? hangi uyku tulumunda uyumalıyız ?

Bu sorulara cevap vermeden evvel kamp hayatının bana verdiği huzur ve katarsisden biraz söz etmek istiyorum. Hem vücudunuzun hem de ruhunuzun toprağa değdiği, tek başınıza insanlığın karmaşasından kaçıp kendinizi doğaya vurabildiğiniz muazzam bir ortam mevcut kamplarda. O yüzden öncelikli tavsiyem arkadaşlarınızla gittiğiniz kamplarda bile arazi olup doğaya ve o derin yalnızlığa karışmanız yani kendinize özel zaman ayırmanız olacak. Ancak yalnız kaldığınızda o hazzı yaşayabileceğinizi düşünüyorum. Börtü böcekten çekiniyor, köpeklerden, sinekler ve karıncalardan korkuyorsanız kampa çıkmayı düşünmeyin bile. Katıldığım kamplarda hep kendi özel alanımı yaratır ve arkadaşlardan bir şekilde uzaklaşırım böylece kendi benliğimle baş başa kalır, doğayı dinler, gezegenin türlü renklerine şahitlik ederim. Çünkü bu şekilde görebilirsiniz ve bakmak ile görmek çoğu zaman aynı sandığımız ama birbirinden epey farklı olan iki şeydir.

Hiçbir şey ummuyorum, hiçbir şeyden korkmuyorum, özgürüm. -Zorba, Nikos Kazancakis

Gelelim ilk defa kamp yapacaklar için oldukça işe yarayacak tavsiyelerimize. Kamp tecrübesi edindikçe kamp hayatı daha zevkli gelmeye başlayacak şüphesiz ama ilk defa gidecekseniz belli başlı şeyleri bilmeniz çantanızı hazırlarken yanınıza alacaklarınız konusunda size fikir vermesi açısından iyi olacaktır. Kamp çantanızı hazırlarken planlı bir şekilde hazırlamalısınız. Çantayı hazırlarken öncelikle kaç gün kamp yapacağınızı düşünmelisiniz. 2-3 günlük bir kamp için benim çanta önerim şu şekilde olacak:

Çanta İçeriği

Matara, Termos, temiz çamaşır, polar, birkaç tişört, diş fırçası, powerbank, şarj aleti, birkaç kitap (güzel kitaplar okuyun), deniz terliği (deniz kampları için), eşofman veya şort (mevsime göre), havlu, kulaklık, güneş kremi, deodorant, el feneri ya da kafa feneri, güneş gözlüğü, ıslak mendil ve tuvalet kağıdı, sinek kovucu sprey, yağmurluk (mevsime göre), çöp poşeti (doğayı kirletmeyin !) v.b

Çantamızı hazırladıktan sonra elbette tüm işimiz bitmiyor. Kampa gideceksek kafamızdaki ilk soru hangi çadırı almalıyım olacaktır muhtemelen ? İyi bir çadır gece iyi uyku anlamına da geliyor. Fakat çok bütçemiz yoksa bu konuda esnek davranabiliriz. Çevremdeki herkes ben de dahil Decathlon ürünlerini tercih ediyoruz. Her ne kadar son çadır alımımda yaşadığım pol çatlağı problemini çözmemiş ve bana halen sorun çıkarıyor olsalar bile. Ben Decathlon’un Arpenaz 3 Fresh&Black marka/model çadırını satın aldım. Çadır alırken şu noktaya dikkat etmenizde fayda var. Her ne kadar çadırlar 2 kişilik yazsa da siz iki kişi kalacaksanız 3 kişilik çadır almalısınız çünkü diğer türlü hem eşyalarınızı çadıra koyamıyorsunuz hem de çok dar bir alanda iki kişi kalıyorsunuz. Yalnızsanız sorun yok. Çadırımızı seçtikten sonra zeminde rahat uyumamızı sağlayacak olan matımızı ve uyku tulumumuzu seçmemiz gerekiyor. Burada opsiyonlar size kalmış matların fiyatları kalitelerine bağlı olarak değişiyor. Uyku tulumları için ise kamp mevsimi önemli. Kış kampları için daha düşük sıcaklıklar içeren uyku tulumları şart.

Peki kampa gidenler ne yer ne içer ? Kamp esnasında ne tür yemekler yapabiliriz ? Kamp alanları genellikle iki türlü oluyor ateş yakmanın serbest olduğu alanlar ve yasak olan alanlar. Orman vasfı olan bölgelerde ateş yakmak doğal olarak yasak bu tarz bölgeler için nurgaz kullanabilir ton balığı, barbunya gibi konservelere çantanızda yer verebilirsiniz. Ateş yakılabilir bölgelerde ve kamping alanlarında ise alternatifleriniz bol olacak. Açık havada sabah kahvaltılarınızda menemen, sucuklu yumurta v.b tatları deneyebilir bunun dışında öğlen ve akşam yemekleri için ateş yakıp tavuk, balık ve et pişirebilirsiniz. Ateş yakacaksanız lütfen dikkatli olun ve ateşi mutlaka söndürün !

Genel olarak benim kampa gidecek olanlara söyleyeceklerim bunlardan ibaret. Yazıyı noktalarken birkaç işe yarar tavsiyede bulunmak istiyorum. Onları da maddeler halinde yazıp bir yazıyı daha noktalıyorum. Yazı hakkında görüş ve önerilerinizi yorum formu aracılığıyla iletebilirsiniz.

Bunları Unutma !

  • Kamp kuracağınız alanı iyi seçin (aksi halde mutsuz olabilirsiniz)
  • Doğaya ve canlılara karşı saygılı ve sevgili olun. Kamp yaptığınız yerde siz misafirsiniz onlar ev sahibi bunu unutmayın !
  • Kalabalık kamplara katılacaksanız yardımlaşma ruhunu yakalamaya çalışın ve paylaşımcı olun.
  • İyi kitaplar okuyun, iyi müzikler dinleyin.
  • Sağlık ve temizlik kurallarına özen gösterin.
  • İçki kullanıyorsanız güzel bir şarap mutlaka için.
  • Gün doğumu ve gün batımını izleyin, yere uzayıp semadaki yıldızları sessizce seyre dalın.
Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.