Yunus Emre Enstitüsü Uzaktan Türkçe Öğretim Proje ya da Türkçe Öğretim Portalı olarak isimlendirilen çalışma yabancılara Türkçe öğretimi için yapılmış en güzel teknolojik yatırımlardan birisi olduğu için bloğumda bu çalışmadan söz etmeye karar verdim. Öncelikle Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi konusunda önemli işler yapan YEE yani (Yunus Emre Enstitüsü) hakkında bir kaç bilgi vererek başlayalım. Yunus Emre Enstitüsü nedir? ne iş yapar ? merak edenler için cevabı aşağıda:

Yunus Emre Vakfı; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 05.05.2007 tarihli ve 5653 sayılı kanunla kurulmuş bir kamu vakfıdır.

Yunus Emre Enstitüsü ise Vakfa bağlı bir kuruluş olarak bu Kanunun amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmekte, ayrıca bilimsel çalışmalara destek vermektedir.

2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışında 40’dan fazla kültür merkezi bulunmaktadır. Kültür merkezlerimizde verilen Türkçe eğitiminin yanı sıra, farklı ülkelerdeki eğitim kurumlarıyla yapılan işbirlikleri ile Türkoloji bölümleri ve Türkçe öğretimi desteklenmektedir. Kültür merkezleri aracılığıyla kültür ve sanatımızı tanıtmak amacıyla birçok etkinlik düzenlenmekte, ulusal veya uluslararası etkinliklerde ülkemiz temsil edilmektedir.

yunus-emre-enstitusu-yabancilara-turkce-ogretimi

Yunus Emre Enstitüsü yukarıda da okuduğunuz gibi bir vakıf kuruluşu. Hem Türk dili hem de Türk kültürünü yeryüzündeki insanlara tanıtmayı kendisine misyon edinmiş bir kültür elçisi aynı zamanda. Enstitü ve işleyiş hakkında detaylı bilgi için web sayfalarını ziyaret edebilirsiniz, biz konumuza dönelim.

YEE teknolojinin günümüzdeki önemini kavrayarak evden, işten, cepten, tabletten hemen her yerden Türkçe öğrenmenizi sağlayacak ve kolaylaştıracak bir online Türkçe öğrenme platformu kurmuş durumda. Vakıf tarafından oluşturulan uzaktan Türkçe öğretimi sağlayan bu sistem yurtdışında yaşayan ve Türkçe öğrenmek isteyen insanlar için bulunmaz bir nimet niteliğinde. Avrupa dilleri ortak çerçeve metninde yer alan dil öğretim düzeylerine göre hazırlanmış interaktif uygulama sayesinde Türkçe öğrenebilmek mümkün. Yabancılara Türkçe öğretme işi ile uğraşan eğitmenler için de faydalı olacağını düşünüyorum bu sistemin.

İlk olarak kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan sistem anlaşılan ilerleyen dönemlerde ücretli bir sistem halini alacak. Çünkü uygulamayı incelediğimde çeşitli satın alımların yapılacağı “Mağaza” gibi seçeneklerin sistemde aktif olmasa da yer aldığını gördüm. Uygulama ve sisteme kayıt 31 Temmuz 2017 tarihine kadar ücretsiz. Bu tarihe kadar kayıt olan kullanıcılar sistemden 31 Aralık 2017 tarihine kadar ücretsiz olarak faydalanabilecekler. Siz de Türkçe öğrenmek isteyen yabancı misafirlerinize, dostlarınıza ya da öğrencilerinize sistemi tavsiye edebilir ve yaygınlaşmasına katkıda bulunabilirsiniz. Sisteme erişim için turkce.yee.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşene dek hoşçakalın.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.