Kara mizah ve absürt seven biriyseniz bu yazı size de hitap ediyor demektir. Yok ben kara mizahla ilgilenmiyorum diyorsanız bu yazıyı okumanıza gerek yok. Bloğumda zaman zaman beğendiğim dizi, film ve kitapları paylaşıyorum. Bu yazımda da kara mizah içerikli okurken hem düşünüp hem de keyif aldığım kitapları size tavsiye etmek istedim. Pandemi döneminde hemen hepimizin okumak için çok daha fazla zamanı ve isteği oldu. Evde tıkılı kaldığımız şu zamanlarda yapabileceklerimiz zaten bir hayli kısıtlıyken kitaplar bu anlarda hepimizin kurtarıcısı oldu. Zaten pandemi döneminde kitap satışlarında %200 e varan bir artış olması da bu durumun göstergesi. Neyse biz konumuza dönelim. Evet ne diyorduk dark humur yani kara mizah:

“Kara mizah veya kara komedi, komedi ve hicvin alt türlerinden biridir. Genellikle ciddiyetle anılan din, cinayet, ölüm, hastalık, savaş, doğal afet, akıl hastalığı gibi konuları mizahi bir anlayışla ele alır. Kara mizah açık seçik olana karşıtlık göstermesine rağmen bu anlayışla ilişkilidir. Dolaysız gülmecede mizahi durumların çoğu şoka ve ani değişimlere dayanırken kara mizah genellikle ironi ve hatta bazen yazgıcılığı kullanır.”

-Wikipedia

Kara mizah ve absürtlük benim oyun, film, kitap, dizi izlerken öncelik verdiğim ve çok keyif aldığım bir mizah türü. Sarkastik ve absürt şeyleri seviyorum. Vaziyet böyle olunca da haliyle okuduğum kitaplara da bu durum yansıdır. Pandemi döneminde Alper Canıgüz kitapları ile tanışmam işimi kolaylaştırdı ve okuma keyfimi arttırdı. Yine daha önce okuduğum ve “En”lerim arasında olan bazı klasiklerin tekrar okumasını yapmış olmakta güzeldi. Peki neden kara mizah içerikli kitaplar okudum? Öncelikli sebebini zaten yukarıda ifade etmiştim ama bir diğer sebep bu kitapların okurken gerçekten keyfinizi yerine getiriyor olması. Yani absürt durumların içerisinde roman ya da hikaye kahramanları ile sürüklenmek ve o absürtlüklere ortak olmak acayip eğlenceli geliyor bana. Eğer bu tarz kitaplar okumayı seviyorsanınız ben kitap öneri listemi bu yazının sonuna ekliyorum. Sizlerinde şunu da mutlaka oku dediğiniz bu tarzda kitaplar varsa bana ve diğer okullara söylemeyi ihmal etmeyin.

Kara Mizah İçeren Kitap Önerileri:

  • Oğuz Atay: Oyunlarla Yaşayanlar
  • Kafka: Dönüşüm
  • Gogol: Bir Delinin Hatıra Defteri
  • Jose Saramago: Bilinmeyen Adanın Öyküsü
  • Alper Canıgüz: Tatlı Rüyalar
  • Alper Canıgüz: Oğullar ve Rencide Ruhlar
  • Alper Canıgüz: Cehennem Çiçeği
  • Samuel Becket: Godot’yu Beklerken
  • Anthony Burges: Otomatik Portakal
Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.