Formula 1 yıllardan beri bir spor dalı olarak ortalığı kasıp kavuran ve dünyada pek çok insanın severek takip ettiği müthiş bir motor sporu. Ülkemizde dünyadaki kadar ilgi görmese de pek çok kişi tarafından severek takip edilen F1 mücadeleleri mevcut. Ben aslında Formula 1’i ara ara izliyor fakat tam anlamıyla hiçbir zaman takip etmiyordum. Bu pandemi döneminde kendime yeni bir hobi edinmeyi düşünürken bir arkadaşımın tavsiyesi ile (Burki’ye selam) Formula 1’e sardım.

Bir konuya ilgi duyunca hepimiz haliyle o konuyla ilgili her şeyi araştırmaya ve bir sürü bilgi edinmeye çalışıyoruz. İşte benim F1 serüvenim de bu araştırmalar ile keyifli hale geldi. Araştırdıkça sevmeye sevdikçe araştırmaya başladım. Formula 1’e yeni başlayacaklar veya eski yarışlar vs. hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için kendi araştırmalarım sırasında karşılaştığım siteler, filmler, belgeseller, yazılar vb. pek çok şeyi burada listeleyip paylaşmak istedim. Dilerseniz listeler halinde başlayalım:

Kimleri Takip Etmeliyim?


Serhan Acar: Serhan Acar’ı F1 severlerin çoğu zaten tanır. Geçmiş yarışlara ve devam eden yarışlara sesi ile hayat ve tat veren ve motor sporlarını seven işini iyi yapan bir spiker. Twitter hesabından yarışlarla ilgili pek çok video, bilgi vs. paylaşıyor takip etmenizi tavsiye ederim.

Okay Karacan: Okay Karacan da tıpkı Serhan Acar gibi motor sporlarına meraklı ve bu alanda oldukça bilgili bir muhabir ve spiker. Kendisinin sosyal medya hesapları da oldukça bilgilendirici içeriklerle dolu.

Fırat Keskin: Fırat Keskin Formula 1 konusunda teknik detaylar, araç tasarımları, pistler, takımlar vb. pek çok konuda müthiş bilgilere sahip ve bu bilgileri sürekli hem sosyal medya hesaplarından hem de Medium hesabından takipçileriyle paylaşmayı ihmal etmeyen bu işe gönül vermiş başarılı biri. Benim takip etmekten en çok keyif aldığım insanlardan birisi çünkü onun sayesinde pek çok yeni şey öğrenebiliyorum.

Yiğit Tezcan: Yiğit Tezcan Youtube kanalına özel hazırladığı Formula 1 tarihinde yaşanan hikâyelere ışık tutan belgeseler serileriyle oldukça güzel bir konsepte Türkçe yayın yapan ve severek takip ettiğim birisi. Youtube kanalındaki videoları sıkılmadan izliyor ve büyük keyif alıyorum.

Hangi Web Sitelerini Takip Etmeliyim ?


Formula 1 denilince insan haliyle içerik okumak ve yarışlar hakkında bilgileri takip etmek istiyor. Ülkemizde ne yazık ki bu alanda birkaç web sitesi dışında detaylı bilgi ve analizlere erişebileceğimiz kaynak yok gibi. Hemen herkesin takip ettiği Motorsport Türkiye bu konuda lider konumda.

www.tr.motorsport.com adresinden motor sporları ile ilgili her türlü içeriğe erişmeniz mümkün. Bunun dışında Tosfed’in web sitesini ziyaret ederek ülkemizde motor sporlarının durumu ve güncel haberler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yine Formula 1’in resmi web sayfası ve Eurosport bu konularda size faydalı olacaktır.

Neler İzlemeliyim ?


Açıkçası Formula 1 seven birisi olarak araştırma sürecinde en keyif aldığım kısımlardan birisini izlediğim belgesel ve filmler oluşturdu diyebilirim. Belgesel ve filmlerle geçmişteki olaylara daha somut bakabiliyor ve kendinizi o dünyaya ait hissedebiliyorsunuz:

Rush: Niki Lauda ve James Hunt arasındaki rekabeti konu alan mükemmel bir film ve mutlaka izlemeniz gerektiğini düşündüğüm kült bir yapım.

Ford v Ferrari: Doğrudan F1 ile alakalı olmasa da motor sporlarını seviyor ve ilgi duyuyorsanız yakın dönemde çekillen ve yüksek bütçe ve kaliteli oyuncu kadrosu ile Ford ve Ferrari arasındaki rekabeti işleyen bu filmi seveceğinizi düşünüyorum.

Senna: 2010 yapımı film pek çok kişi tarafından Formula 1 tarihinin gelmiş geçmiş en iyi pilotu kabul edilen Senna’nın hayatını konu alan bir belgesel niteliği taşıyor. Yine mutlaka izlenmesi gereken yapımlardan.

Drive to Survive: Netflix yapımı olan ve Netflix üstü bir iş olan bu diziyi sporcuları daha yakından tanımak ve işin mutfağında neler döndüğüne dair fikir sahibi olmak açısından mutlaka izlemeniz gerektiğini düşünüyorum. İzlerken büyük keyif aldığım bir yapım. 2 sezonu yayınlandı 3. sezonu da şu an çekiliyor.

Williams: Yine Netflix üzerinden izleyebileceğiniz bir ailenin bir spora adanışının hikâyesi. Geçtiğimiz günlerde Claire ablamız ve babası görevi bıraktığı için yakın zamanda izleyince duygulandığım ve izlemenizi tavsiye ettiğim bir belgesel.

Genel olarak benim takip ettiğim hesaplar, izlediklerim, okuduklarım bunlar. Ülkemizde Formula 1 izlemek istiyorsanız resmi yayıncı S Sport üzerinden aylık üyelikle maçları izlemeniz mümkün. 15 Kasım İstanbul GP ile yıllar sonra ülkemize dönecek yarışlar eğer seyircili olursa tribünde yerimi almaya can atıyorum. Umarım bu yazı faydalı olur bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.