iPad kullanan öğretmenler, akademisyenler ve eğitimciler için uygulama tavsiyeleri ve eğitim amaçlı kullanılabilecek kendi kullandığım uygulamalardan yola çıkarak bir yazı yazmaya karar verdim. Eğer tabletinizi benim gibi hem eğlence hem de eğitim amaçlı kullanıyorsanız günün sonunda bu uygulamalar son derece işe yarar ve işlevsel hale gelebiliyor. Daha önce android tarafında tablet deneyimleme şansına sahip olmuş birisi olarak iPad ve iOS işletim sisteminin tablet kullanımı noktasında yazılımsal olarak rakipsiz olduğunu söylemem gerekiyor. Ben 7. nesil iPad ve 1. nesil Apple Pencil ikilisi ile oldukça başarılı bir tablet deneyimi yaşıyorum. Eğer iPad sahibi değilseniz burada tavsiye edilen uygulamaların bazıları ne yazık ki Google Play üzerinden sizlere sunulmuyor buna dikkat edin lütfen. iPad üzerinden eğitim amaçlı kullandığım uygulamaları kullanım sıklığına ve işlevselliğine göre sıralayacak olursam:

  • iDoceo

Benim iPad üzerinde eğitim amaçlı kullandığım uygulamaların başında gelen iDoceo geliyor. iDoceo öğretmenler için hazırlanmış gelişmiş özelliklere sahip başarılı bir dijital not ajandası diyebilirim. Üstelik uygulama Türkçe dil desteği ile geliyor ve bu durum işinizi epey kolaylaştırıyor. Peki ben iDoceo’yu neden tabletime kurayım kullanayım bana ne faydası olacak ki diyecek olursanız uygulamanın özelliklerini şöyle sıralayabilirim:

    • iDoceo ile kendi sınıfını oluşturabilir ve oluşturduğunuz sınıfa öğrencilerinizin not bilgileri, devamsızlık bilgileri, başarı puanları, iletişim bilgileri, fotoğrafları, ölçme ve değerlendirme araçları gibi pek çok eğitim girdi ve çıktısını ekleyebilirsiniz. Gerçekten bu özellikleri ile sınıftaki tüm öğrencilerinize ait dökümanlar sürekli elinizin altında olacak ve anında ulaşabileceksiniz. Özellikle veli toplantıları ve dersler sırasında uygulamanın bu özelliğinin çok faydalı olduğunu söyleyebilirim.
    • iDoceo ile günlük, haftalık, aylık ve yıllık ders planlarınızı oluşturabilir, oluşturduğunuz planları içe ve dışa  aktarabilir, günlük sekmesinden notlarınıza ve ajandanıza ulaşabilirsiniz. Uygulama içerisinde yer alan günlük kısmına o gün, hafta ya da ay içerisindeki derslerle ilgili planlarınızı girebilirsiniz. Ajanda özelliği kusursuza yakın çalışıyor.
    • Uygulama içerisinde yer alan notlar sekmesi Apple Pencil uyumlu ve bu kısımda öğrencileriniz, velileriniz, sınıfınız, okul veya dersleriniz ile ilgili notlarınızı ekleyebiliyorsunuz.
    • iDoceo üzerinden sınıf oturma düzeni ve planınızı oluşturabilir hangi öğrencinin kiminle oturacağını başarı puanı, yaş, cinsiyet gibi kriterleri uygulayarak uygulama üzerinden tasarlayabilirsiniz.
    • Pin menüsü başlığı altında yer alan size özel dijital mantar panoya istediğiniz notları, görseleri, dosyaları vs ekleyebilir daha sonra derslerinizde tek tıklama ile ulaşabilirsiniz.
    • Uygulama içerisinde oluşturacağınız mail listesi ile öğrenci velilerinize öğrencilerin devamsızlık, başarı puanı vb. durumlarını mail yoluyla iletebilirsiniz.
    • Uygulama üzerinden rubrik vb ölçme yöntem ve tekniklerini kullanarak öğrencilerin başarılarını puanlandırabilirsiniz.
    • Özet sekmesinden sınıfınızın başarı ortalamasını, devamsızlık bilgilerini vb. istatistiklere kolayca ulaşabilirsiniz.

iDoceo iPad üzerinden öğretmen ajandaları ve not defterleri içerisinde benim en çok beğendiğim uygulama oldu. Beğenöe sebeplerimden başlıcası tek bir satın alma ile ücretsiz güncelleme ve yeni sürüm desteği ve uygulama içi ekstra satın alma içermemesi oldu. Bunun dışında ajanda üzerinde girdiğimiz tüm verileri bulut depolama hesaplarında yedekleyebilme, .pdf ve excel uzantılı olarak dışa aktarabilme gibi güzel özelleri olması da benim için uygulamayı kusursuz hale getirdi diyebilirim. Tabletleri işlevsel hale getiren bu tarz uygulamalarmış onu anladım. Eğer uygulamayı satın almak isterseniz 100 TL gibi bir tutar ödemeniz gerekiyor. Bu rakam çok gözükebilir ama tek bir satın alma ile eğitmenlik hayatınız boyunca işlerinizi çok kolaylaştıracak ve sürekli geliştirilen bir uygulamaya sahip olacaksınız bence buna değer. Mutlaka kullanmanızı tavsiye ediyorum.

  • Adobe Scan

Öğretmenlik yapınca ister istemez evrak işleriniz de çok oluyor bu noktada Adobe tarafından kullanıcılara sunulan ve ücretsiz olan Adobe Scan hayat kurtarıyor diyebilirim. Tabletinizi kullanarak A4 veya başka boyutlardaki dökümanların fotoğrafını çekiyorsunuz ve uygulama sizin için onları tarayarak Pdf haline getiriyor. Yüzlerce kağıdı klasörlerle depolamak yerine tabletinizde derli toplu hepsini dijital olarak saklayabilirsiniz. Çağa ayak uydurmanın zamanı geldi de geçiyor bile.

  • Explain Everything (EDU)

Kullandığınız bazı şeyler gerçekten övgüyü hak eder ya. Explain Everything o kategoriye giren uygulamalardan birisi. Kabaca anlatmak gerekirse uygulama gelişmiş dijital bir beyaz tahta görevi görüyor ve bu tahtayı ve Apple Pencil’ı kullanarak ders anlatım videoları hazırlayabilir, öğrencilerinizle sistem üzerinden anlık online dersler yapabiliyorsunuz. Özellikle YouTube için ders videoları hazırlayan öğretmenlerin çok işine yarayacağını düşündüğüm bir uygulama. Uygulama üzerinden görsel, Pdf vb. pek çok dökümanı dijital tahtaya yansıtabilir ve üzerinde notlar alarak kalem yardımıyla derslerinizi işleyebilirsiniz. Uygulamanın iki sürümü var. Çevrimiçi sürümü Explain Everything adıyla aylık üyelikle satışa sunulurken Edu sürümü ise tek seferlik satın alımla 100 TL üzerinden satışa sunuluyor. Ben EDU sürümünü kullanıyorum ve özellikle Youtube için çok işime yarıyor.

  • Canva

Eğer grafiker değilseniz ve Photoshop, Coreldraw vb. programları kullanmak zor geliyorsa dijital tasarım aracı Canva sizin için biçilmiş kaftan. Canva üzerinde yer alan binlerce hazır tasarımı kullanarak çok güzel ders materyalleri tasarlayabilirsiniz. iPad uygulaması da son derece güzel çalışıyor. Canva yüzlerce ücretsiz tasarım sunarken premium tasarımlar için aylık ödemeli sisteme sahip. Yakın dönemde yapılmış en iyi işlerden. Gerçekten grafik tasarım işini zevkli hale getiren bir app.

  • Kahoot!

Kahoot yine eğitim amaçlı kullanılabilecek güzel ve eğlenceli uygulamalardan birisi. Kahoot ile online olarak testler tasarlayabilir ve öğrencilerinize bu uygulamayı kurdurarak hazırlamış olduğunu eğlenceli testleri online olarak çözümlerini isteyebilirsiniz. Tasarlayacağınız testlere bağlı olarak öğrencileriniz hem eğlenecek hem de bu testlerle derste öğrendiklerini kolaylıkla pekiştireceklerdir.

  • ChatterPix

ChatterPix aslında son derece basit bir mantıkla çalışan dijital kuklalar yaratmanızı sağlayan bir aplikasyon. Uygulama üzerinden herhangi bir fotoğrafı ekliyor sonrasın yapacağınız ses kaydına bağlı olarak fotoğraftaki kişinin ağız hareketlerinin sesle senkronize şekilde oynamasınız sağlıyorsunuz. Özellikle çocuk kesime hitap eden dersler verirken ve alfabe öğretiminde kullanabileneğiniz eğlenceli bir uygulama olduğunu düşünüyorum.

  • GradeScanner

Sık sık test formatında sınavlar yapan biriyseniz bu uygulama hayatınızı hayli kolaylaştıracak türden diyebilirim. GradeScanner uygulamasını tabletinize kuruyorsunuz ve hazırladığınız sınavın cevap anahtarını uygulama üzerinden girip test oluşturuyorsunuz. Uygulama sizin için hazır ve taranabilir optik formlar oluşturuyor. Sınav anında bu optik formları yazdırıp öğrencilerinize dağıtıyorsunuz sınav sonrasında yapmanız gereken tek şey uygulamayı açıp optik formları okutmak. Uygulama öğrenci kaç yanlış kaç doğru cevap işaretlemiş optikleri otomatik olarak tarayarak sizin için hazırlayıp sunuyor. App Store üzerinden 25 TL civarı bir ücretle uygulamayı satın almanız mümkün.

  • Roulette

Adından da anlaşılacağı üzerine bu uygulama derslerde kullanabileceğiniz bir çarkıfelek. Çarkıfelek üzerine öğrencilerinizin resimlerini ve isimlerini ekliyorsunuz daha sonra sınıf ortamında öğrencilerinde çarkı çevirmelerini istiyorsunuz ve kim okuyacak, tahtaya kim gelecek, kim ne yapacak kavgalarına eğlenceli bir yöntemle son vermiş oluyorsunuz. Özellikle çocuklarla yapılan derslerde bu uygulama öğrenci seçme sürecini çok eğlenceli hale getiriyor. Uygulama 15 TL civarında bir ücretle satışa sunuluyor.

  • Badge Maker

Öğrenci rozetleri oluşturabileceğiniz güzel br uygulama. Hani eskiden öğrencilere artı-eksi uygulaması yapan öğretmenlerimiz olurdu ya Badge Maker uygulaması da öğrencilere dijital başarı rozetleri vermenizi sağlıyor ve öğrencilerin bu başarılarını takip ederek kanaat not verirken daha adil bir değerlendirme yapmanıza olanak tanıyor. Roulette ve Badge Maker uygulamaları iDocep uygulamasının geliştiricisi tarafından hazırlandığı için iDoceo ile entegre çalışıyor ve verimliliği artıyor.

  • Teammates

Yine iDoceo geliştiricisi tarafından geliştirilen ve entegre çalışan takım arkadaşı eşleştirme uygulaması olan teammates oldukça güzel özelliklere sahip. iDoceo  üzerinden öğrencilerinden başarı puanları ve notlarını girdiğinizden oradaki öğrenci profillerini Teammates’a aktarabiliyor ve takım arkadaşlarını gruplara ayırırken uygulama sizin yerinize başarı puanları, cinsiyet dağılımları gibi özellikleri hesaplayarak benzer seviyelerde takımlar kuruyor. Gerçekten güzel düşünülmüş bir uygulama. Denemenizi tavsiye ederim.

  • GoodNotes

iPad ile beraber Apple Pencil kullanıyorsanız mutlaka tüm notlarınızı aldığınız bir uygulamaya sahip olmanız gerekiyor. iPad özelinde not alma uygulamaları arasında ciddi bir rekabet söz konusu ve mağazada hepsi farklı özellikleri ile öne çıkan onlarca not alma uygulaması var. Bunlar arasında en popüler olan iki rakip ise Notability ve GoodNotes. Benim tercihim izlediğim videolar ve bana hitap eden özellikleri ile birlikte GoodNotes’dan yana oldu. Gerçekten son derece basit ve işlevsel özelliklere sahip ve pili sömürmeyen bir uygulama. Eğer Apple Pencil kullanıyorsanız ihtiyacınıza ve kişisel zevklerinize uygun bir not tutma uygulamanız mutlaka olsun.

  • GarageBand

Apple’ın yaptığı en iyi uygulamalardan olan GaragaBand derslerinizi panayır havasına dönüştürebilecek ve öğrencilerinize enstrüman öğrenme isteği aşılayabilecek müthiş bir uygulama. Ben derslerimde 3.5 mm Jack girişi ile hoparlörü tabletime bağlıyorum ve GarageBand üzerinde yer alan çeşitli enstrümanları kullanarak sınıfımla beraber ortak müzikleri yaratmaya çalışıyorum. İnanın çocuklar çok eğleniyor ve şaşırıyorlar. Etkinlik ve müzik derslerinizde kullanmanızı öneriyorum. iPad kullanıcıları içim Apple uygulamayı ücretsiz sunuyor.

Genel hatlarıyla herkesçe bilinmeyen ya da az bilinen eğitim amaçlı iPad uygulamalarını bu yazıda sizlerle paylaşmaya çalıştım. Yukarıda bahsettiğim uygulamalar dışında Milli Eğitim Bakanlığı’nın EBA ve Öğretmen Kitaplığı uygulamalarını da tabletimde severek kullanıyorum. Yine Office 365 ve Adobe Acrobat iPad üzerinden oldukça faydasını gördüğüm uygulamalar arasında yer alıyor. Pek çok öğretmenin severek kullandığı Pinterest’i ben de çok beğeniyor ve kullanıyorum. Genel olarak iPad üzerinden bir öğretmen olarak kullandığım uygulamalar bu şekilde. Sizin de farklı uygulama önerileriniz olursa yorum formu aracılığıyla paylaşabilirsiniz. Bir sonraki eğitim ve teknoloji konulu yazıda görüşmek dileğiyle.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

1 Yorum

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.