Ev aydınlatmaları ve akıllı aydınlatma teknolojileri her geçen gün gelişiyor. Xiaomi’de Yeelight ismini verdiği kendi teknolojisi ile bu alanda faaliyet gösteriyor. Ben de oturduğum ev için geçtiğimiz hafta akıllı bir ampul almaya karar verdim ve internet üzerinden uygun sayılabilecek bir fiyata Xiaomi Yeelight akıllı ampullerden satın aldım. Yeelight adı altında çeşitli akıllı aydınlatma çözümleri mevcut. Xiaomi bu noktada Philips’in Hue serisine rakip ürünler üretip piyasaya sürüyor. Açıkçası Xiaomi ürünlerini minimal tasarımları ve fiyatına oranla yüksek kalitede malzeme sunması açısından çok beğeniyorum. Xiaomi Yeelight akıllı ampulün teknik özellikleri şu şekilde:

Ampul Gücü: 10W
Işık Akısı: 800 lümen
Güç Girişi: 220 – 240V 50 / 60Hz 0,08A
Renk Sıcaklığı Aralığı: 1700K – 6500K
Kablosuz Bağlantı: Wi-Fi IEEE 802.11b / g / n 2.4GHz
Ampul Ömrü: yaklaşık 25000h

Evet Xiaomi Yeelight akıllı ampulümüz 800 lümen aydınlatma ve 10w gücünde çalışıyor. Ampul smart özelliği taşıdığından wifi bağlı olarak çalışıyor. Wifi desteği 2.4 ghz üzerinden destekliyor. Eğer modeminiz 5ghz ise kurulumu yapamıyorsunuz bu yüzden modem arayüzünden çift frekansı açık tutmanızı tavsiye edebilirim. Xiaomi’nin hem iOS hem de android için geliştirdiği Yeelight isimli uygulama ile cihazın kurulumunu kolayca yapabiliyorsunuz. Cihazı kurduktan sonra kontrol ve kumanda işlemlerinizi akıllı telefonlarınız üzerinden yapmanız gerekiyor. Zaten cihazın kutu içeriğinden yalnızca Yeelight akıllı ampul ve kullanım kitapçıkları çıkıyor. Ampulü satın aldıktan ve elinize ulaştıktan sonra evinizde kullandığınız normal lambaların yerine takıp kullanabilirsiniz. Ben evimde yer alan lambadere takıp kullanmayı tercih ettim. Xiaomi Yeelight uygulamasını iPhone cihazıma kurup kurulumu tamamlayıp çeşitli testler yaptım ve oldukça memnun oldum. Uygulama üzerinde çeşitli modlar mevcut. Xiaomi “ev, çay partisi, doğum günü, romantik, kitap modu vb.” pek çok ışık modunu sizin için uygulamaya eklemiş bunun yanında uygulama üzerinde yer alan renk paletinden istediğiniz renge lambayı kolayca ayarlayabiliyorsunuz. Ek olarak evi pavyon moduna almak ve müzik çalarken renk değiştiren bir ampul istiyorsanız flow modu tam size göre.

Xiaomi Yeelight Akıllı Ampül Renk Modları
Xiaomi Yeelight Akıllı Ampül Renk Modları

Xiaomi Yeelight sistemini 3. parti uygulamalar ile daha aktif kullanmanız mümkün. macOS için taskbardan ampul yönetimi, yine destekleyen bazı Android cihazlar için Yeelight uygulaması ile Philips’in Ambilight teknolojisine benzer şekilde televizyondan faydalamanız mümkün. Bu özelliği ben Philips Ambilight özellikli televizyonumda test etmek istedim fakat Philips yazılım kısıtlaması getirdiği için denemem mümkün olmadı. Akıllı ampullerle ilgili en çok merak edilen husuların başında yeterli aydınlatma sağlayıp sağlayamadıkları konusu geliyor. Açık konuşmak gerekirse ben 1+1 bir evde yaşıyorum ve metrekare bakımından evim küçük olduğu ve loş bir aydınlatma sevdiğim için Yeelight benim için müthiş bir ambiyans oluşturdu diyebilirim fakat genel aydınlatma amaçlı kullanıma özellikle çok büyük evlerde uygun olduğunu düşünmüyorum. Bu lambayı daha çok lambaderleriniz de ya da yatak başı lambalarınızda kullanmanız sizin için daha pozitif bir deneyim yaşatacaktır. Ampul kargoda gelirken zarar görür mü gibi bir endişeniz varsa paketlemesi oldukça iyi ve korunaklıydı bir zarar göreceğini sanmıyorum. Philips Hue serisinin çok pahalı olması ve hue kitine muhtaç kılması beni alternatif olarak Yeelight almaya itti. Şimdilik keyifli bir aydınlatma deneyimi yaşadığımı söyleyebilirim. Daha önce sitede Xiaomi ailesinin çalışma masası için aydınlatma amaçlı ürettiği Mi Desk Lamp isimli ürününü de incelemiştim. Eğer çalışma masanız için akıllı ve şık bir lamba arıyorsanız bu yazıya da bakabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.

 

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

4 Yorumlar

  1. Merhaba, güzel bir inceleme olmuş öncelikle teşekkür ederim. Satın alma noktasında bir yönlendirmeniz olabilir mi?

  2. Merhaba,
    Ben alalı uzun zaman oldu. Hepsiburada üzerinden satın almıştım ama tavsiyem en uygun fiyata nerede bulursanız oradan alın çünkü bunlar ithalatçı garantili ürünler oluyor genellikle.

  3. Merhaba, ampulun bir saate ayarlandığında o saate kadar kademeli olarak yavaşça aydınlanma özelliği var mı acaba?
    Teşekkürler.

    • Selam,
      Telefon uygulamasından Schedule (plan) kısmından açılış ve kapanış saatlerini belirleyip günlük ampülün yanıp sönme zamanlarını ayarlayabiliyorsunuz fakat kademeli olarak aydınlatma yok direk istediğiniz saatte istediğiniz modda yanıp istediğiniz saatte kapatıyor.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.