Daha üretken ve daha verimli çalışmak adına yapabileceğimiz pek çok şey olduğunu hemen hepimiz biliyoruz. Home-office çalışmak ya da kendi evinde, kendi çalışma masasında çalışmak isteyenlere ideal ve verimli bir çalışma ortamı oluşturabilmek için deneyebilecekleri bazı önerilerim var.

Çalışma masası ve çalışma ortamının çalışma üzerine motivasyon konusunda çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Özellikle benim gibi dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu yaşayan biriyseniz çalıştığınız alanın detaylardan arındırılmış olması büyük önem taşıyor. Daha üretken ve verimli bir çalışma alanı oluşturmak adına benim sizlere vereceğim 7 tavsiye şunlar:

  • Doğru Işıklandırma ve Temiz Hava

Çalışma masanızın konumunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Öncelikle çalışma alanınız kesinlikle pencere yakınında, mümkünse güneş görebilecek bir konumda olmalı. Bu şekilde hem çalışma alanınızı kolay bir biçimde havalandırabilirsiniz hem de pencere kenarında çalışmanın pozitif faydalarını görebilirsiniz. Örneğin; ufak molalarda yağan yağmuru ya da yoldan geçen insanları izlemek gibi. Ayrıca kesinlikle iyi bir masa lambasına sahip olmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle benim gibi gece kuşuysanız olmazsa olmaz.

  • Minimalist Çalışma Düzeni

Kafka’nın dediği gibi “Huzur mu istiyorsun az eşya, az insan.” Çalışma alanınızdaki tüm gereksiz detayları ve eşyaları azaltmak dikkatini toplamanızı ve işlerinize daha fazla konsantre olmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden sadece temel ihtiyaçlarınız olan nesneler çalışma masanızda kendisine yer bulmalı. Bilgisayarınız, masa lambanız, not almak için kalemleriniz, kahve kupanız vs. oldukça yeterli gözüküyor.

  • İyi Bir Bilgisayar

Bu yazıyı Medium üzerinden okuyorsanız genellikle bilgisayarı ile vakit geçiren bir insan olduğunuzu düşünüyorum. Haliyle insan çokça vakit geçirdiği şeyin sorunsuz bir deneyim yaşatmasını ister. Bu noktada iyi bir bilgisayara sahip olmanın önemli detaylardan birisi olduğunu düşünüyorum. Ben Macbook Air tercih ediyorum. Siz de işinize ve ihtiyaçlarınıza yönelik en iyi bilgisayarı tercih etmelisiniz.

  • Kaliteli Playlistler

Benim gibi çalışırken müzik dinlemenin olmazsa olmazlarınız arasında olduğunu düşünüyorsanız seçtiğiniz müziklerin odaklanmanıza etki edecek türler olması büyük önem taşıyor. Bu noktada Spotify sağ olsun binlerce playlist ile yükümüzü bir nebze hafifletiyor. Siz de kendi zevkinize uygun güzel bir playlist ile yaptığınız işe daha iyi odaklanabilirsiniz.

  • Not Araç-Gereçleri

Çalışırken sık sık not almak ve bu notlarla ilerlemek hem zihinsel becerilerinize olumlu katkı sağlar hem de unutma-hatırlama sürecinizi geliştirir. Ben çalışırken bol bol not almayı seven birisi olarak mutlaka çalışma masanızda kağıt-kalem bulundurmanız gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca imkanınız varsa ipad ve Apple pencil ikilisi ile not tutmanızı tavsiye ederim. Hemen her yerden tüm notlara ulaşabilmek çok rahat ve büyük kolaylık oluyor.

  • Yiyecek-İçecek Servisi

Çalışırken beyniniz sürekli enerji harcadığından her ne kadar fiziksel bir efor sarfetmeseniz dahi mental olarak yoruluyorsunuz ve bu da vücudunuza negatif etki ediyor. Bu sorunu gidermek için öncelikle bol bol su içmelisiniz. Ben çalışma masamda mutlaka bir sürahi bulunduruyorum. Ayrıca filtre kahve tiryakisi birisi olarak çalışırken olmazsa olmazlarımdan birisi filtre kahve. Siz de kendi zevkinize göre çay, kahve vb. şeyleri çalışırken tüketmeye ve aralarda küçük atıştırmalar yapmaya özen gösterebilirsiniz.

  • Totem

Herkesin çalışma masasında kendisi için bir şey ifade eden küçük detaylar olduğunu düşünüyorum. Ben bu gibi şeyler için bu yazıda totem ifadesini kullanmayı tercih ettim. Rick&Morty ve Bojack Horseman fanı olarak benim masamda Rick karşımda da Bojack figürleri var. Siz de çalışma ortamınıza dikkatinizi dağıtmayacak ama gördüğünüz zaman sizi mutlu edecek pozitif totemler ekleyebilirsiniz. Güdülenme sürecine olumlu katkı sağladığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Yazımın sonuna gelirken kendi kullandığım ve önereceğim araç gereçleri de yazının sonuna eklemek istiyorum. Herkese keyifli çalışmalar.

Bilgisayar: Macbook Air

Tablet: ipad 7. nesil+Apple Pencil

Masa Lambası: Xiaomi Mi LED Desk Lamp 1S

Karaf: İkea 365+

Playlist: Çalışırken Kahve Eşliğinde

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.