Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi diğer bir ifadeyle yabancılara Türkçe öğretimi alanında çalışan ve Türk dilini başka ülkelerin vatandaşlarının öğrenmesine vesile olan meslektaşlarımın oldukça işine yarayacak türden yeni bir yazıdan herkese merhaba. Teknoloji tabanlı Türkçe öğretimi ve dil öğretimi üzerine bir süredir kafa yoruyor ve farklı yöntem ve teknikleri araştırıyorum. Araştırma yaparken haliyle yeni mecralar keşfediyor ve denemediğim platformları denemeye gayret ediyorum. Bu yazı da aslında bu deneyimlerinden yola çıkarak oluşturacağım bir araç gereç yazılımı. Malum internette Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi ile ilgili yeterli kaynağa erişmek pek mümkün olmuyor. Bende öğrenme deneyimlerimi bloğum aracılığıyla başkalarına faydalı olması adına paylaşmaya çalışıyorum.

Günlük hayatta hepimiz öğretmenlik yaparken genellikle derslerimiz face to face dediğimiz sınıf ortamında yüz yüze öğrenciyle aynı fiziksel ortamda bulunarak sürdürmeye çalışıyoruz. Fakat günümüzde zaman en değerli kavramlardan birisi halini aldığından insanlar artık farklı ve daha ekonomik öğrenme yöntemlerine yönelmiş durumdalar. Bunların başında da şüphesiz giderek yaygınlaşan ve daha da yaygınlaşacak olan e-öğrenme dediğimiz uzaktan eğitim geliyor.  İnsanlar ana dilleri dışında ikinci bir dil öğrenmek istediklerinde kurslara büyük paralar verip günlük hayatın keşmekeşinde işten eve evden kursa kurstan eve gitmeyi pek verimli bulmuyorlar. Hal böyle olunca uzaktan eğitim yoluyla Türkçe öğretimi ülkemizde yaşayan yabancılar için önemli bir alternatif oluyor. Alanda çalışan öğretmenler olarak bizler de bu e-öğrenme sürecine adapte olarak hem yabancılara Türkçe öğretimi noktasında teknolojik deneyim sahibi olabilir hem de Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında kendimize yeni iş imkanları yaratabiliriz. Uzaktan eğitim yoluyla Türkçe öğretimi yapabileceğiniz online mecra ve araçları sıralamaya başlayalım:

iTalki

iTalki ile ilgili daha önce detaylı bilgiler de içeren bir yazıyı bloğumda yayınlamıştım. iTalki öğrenen ve öğretenleri aynı platformda buluşturmayı başaran ve öğretmenlere ek kazanç elde etme imkanı sunan uzaktan eğitim yoluyla dil öğretimi uygulaması. iTalki ile yabancılara Türkçe öğretimi yapabilir. Gün içerisinde istediğiniz saatte haftalık planlamalar yaparak saat bazlı ödemelerle ders anlatabilirsiniz. Ders anlatımı için sisteme öğretmen olarak kayıt olmalı ve iTalki’den öğretmen kabul onayı almalısınız. Tüm ders ödemelerinin online olarak yapıldığı sistemde derslerinizi Skype, FaceTime vb araçlarla anlatabilirsiniz.

Skype

Bir Microsoft ürünü olan Skype halen en çok kullanılan araçların başında geliyor. Kendine has pek çok özelliği bünyesinde bulunduran Skype’ı kullanarak uzaktan eğitim yoluyla derslerinizi verebilirsiniz. Özellikle bilgisayarınızı kullanarak üçüncü parti uygulamalar aracılığıyla ve Skype’ın screen share özelliğinden faydalanarak ders kitaplarını anlık öğrencilerinize yansıtabilir, üzerinde akıllı tahta gibi çizimler yapabilir ve tüm bunları yaparken de Webcam ayarınızla kendinizi ekranda konumlandırabilirsiniz. Bana göre online eğitim noktasında en verimli araç şimdilik Skype. Hem tablet hem telefon hem de bilgisayarlarınızda çalışabilmesi büyük kolaylık.

FaceTime

Sadece iOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar, iPad sahipleri ve macOS işletim sistemi kullananlarla uzaktan eğitim yoluyla ders yapabileceğiniz bir görüntülü görüşme uygulaması olan FaceTime’ın en büyük artısı şüphesiz sorunsuz ve kesintisiz bir görüşme deneyimi sunması. Skype gibi tüm dünyaya açık bir yapısı olmadığı ve kullanıcı kitlesi sınırlı olduğundan olsa gerek FaceTime görüşmeleri çok akıcı ve başarılı. Özellikle speaking derslerinizde sık sık kullanabileceğiniz bir uygulama.

Verbling

Tıpkı iTalki mantığı ile çalışan Verbling öğretmenlere uzaktan eğitim yoluyla Türkçe öğretirken aynı zamanda gelir elde etme imkanı tanıyan bir sisteme sahip. Yine aynı şekilde Verbling sistemine öğretmen olarak kayıt olup onay aldıktan sonra derslerinizi planlayabilir ve yabancılara Türkçe öğretimi yapabilirsiniz.

Preply

iTalki ve Verbling ile aynı çalışma prensibi üzerine inşa edilmiş Preply sisteminde de öğretmen olarak görev alabilir ve Türkçe dersleri verebilirsiniz. Yine sisteme öğretmen olarak üye olmalı ve onaydan geçmelisiniz. Ardından öğrencilerinizle belirleyeceğiniz ortak saat ve araçlar ile Türkçe öğretimi yapmaya ve ek gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.

Google Hangouts

Her ne kadar çok yaygın olarak kullanılmasa da basit ve kullanıcı dostu arayüzü ile özellikle teknoloji ile pek arası olmayan öğrencilerinize dil öğretirken kullanabileceğiniz ve arkasında Google desteği bulunan online görüşme uygulaması Hangouts’u deneyebilirsiniz. Tıpkı Skype’da olduğu gibi hem sesli hem de görüntülü arama seçenekleri mevcut.

AmazingTalker

AmazingTalker adlı girişim de tıpkı yukarıda saydığım iTalki Preply ve Verbling mantığında çalışan saati 10 dolar ile 30 dolar arasında gelir elde edebileceğiniz öğrenci ve öğretmeni buluşturan bir online dil öğrenme ve öğretme platformu. AmazingTalker Türkçe bir  arayüze sahip olmadığı için kayıt ve onay süreçleri için İngilizce bilginizin bir miktar yeterli olması gerekiyor.

Eurokly

Yeni Zelanda merkezli bir girişim olan Eurokly’ın çalışma prensibi yine rakipleri gibi. Türkçe öğrenmek isteyen öğrencileri uzaktan eğitim yoluyla Türkçe dersleri vermek isteyen öğretmenlerle buluşturup komisyon aracılığıyla kâr elde eden sistem win-win mantığıyla hem öğretmenlere hem de kendilerine çalışıyor. Denemek isterseniz web sayfalarına göz atabilir ve öğretmen olarak kayıt yaptırarak onay sürecinden geçebilirsiniz.

Idroo

Uzaktan eğitim yoluyla yabancılara Türkçe öğretimi yapmayı planlıyorsanız buradaki önemli sorunlardan birisi özellikle yazma becerilerine yönelik çalışmalarda online platformlarda tahta sorunu oluyor. Idroo tam da bu sorunumuzu çözecek bir platform. Aslında tam olarak sınıflardaki beyaz tahtanın işlevini online olarak gören Idroo ücretli bir yazılım.

Scribblar

Beyaz tahta için bir diğer alternatif yine ücretli olan Scribblar. İçerisinde pek çok online araç bulunduran Scribblar’ı derslerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Scribblar’ın diğer alternatiflerinden farkı ise orada yer alan beyaz tahtayı kendi web sitenize entegre etme olanağınızın olması. Elbette bir ücret karşılığında. Bir diğer alternatifiniz ise birden fazla öğrenciyle ders yapacağınız zamanlarda kullanabileceğiniz bir web uygulaması olan Groupboard. Groupboard’ın invite özelliğini kullanarak öğrencilerinizi interaktif tahtanıza davet edebilir ve derslerinizi eş zamanlı olarak oradan yürütebilirsiniz.

WizIQ

Bu alandaki belki de en komplike sistemlerden birisi olan WizIQ uzaktan eğitim yoluyla online dersler verme noktasında çok yönlü yapısıyla her işinizi görebilecek türden bir uygulama. Ülkemizde uzaktan eğitim yoluyla yüksek lisans dersleri veren üniversitelerin kullandığı sisteme çok benzeyen yapısıyla çoklu öğrenci gruplarına aynı anda Türkçe dersleri verebilirsiniz. Sistem ücretli bir sistem olduğu için ödeme yapmanız gerekiyor.

Google Docs

Google’ın dökümanlar uygulaması özellikle Türkçe öğretimi esnasında dosya yükleme, ödev ve okuma metni paylaşımı gibi işlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Ücretsiz olarak gmail hesabınıza bağlı 5 gb depolama alanı sunan bulut paylaşım sistemi ile günün her saati materyal ve etkinliklerinizi öğrencileriniz ile bilgisayar, tablet ya da telefon üzerinden paylaşabilirsiniz.

Genel itibariyle kendi deneyimlediğim, araştırıp bulduğum ve yabancılara e-öğrenme ile Türkçe öğretirken öğretmenlerin faydalanacağını düşündüğüm uygulama ve web sitelerini paylaşmaya çalıştım. Özellikle iTalki ve Verbling gibi platformlarda uzaktan eğitim yoluyla Türkçe öğreten öğretmenlerin hemen hepsinin yabancı dil bölümlerinden mezun ya da yurtdışında yaşayan insanlardan oluştuğunu gördüm. Yani bu alanda yurtiçinde görev alan Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı mezunları sanırım bu platformlarda dil engeline takılıyor. En iyi dil öğrenme ve öğretme yönteminin dile maruz bırakarak/kalarak öğrenme olduğunu düşündüğümden bu tabunun da yıkılması gerektiğine inanıyorum. Sizler de bu sistemlere üye olup ek gelir elde edebilir ve derslerinizde yukarıda bahsettiğim araçlardan faydalanabilirsiniz. Yazı ve araçlar ile ilgili sorunuz olursa yorum formunu kullanabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.