Pablo Picasso’nun birbirinden güzel ve özel eserleri İzmir’de Arkas Sanat Merkezi bünyesinde İzmirli sanatseverler için yaklaşık bir aydır sergileniyor. Ben de fırsat bulduğum ilk zamanda gitmeyi planlıyordum ve geçtiğimiz pazar Arkas Sanat Merkezi’ni arkadaşımla beraber Picasso sergisi için ziyaret ettik. Arkas Sanat Merkezi’nde daha önce pek çok sergiye katılmış birisi olarak yıllar önce İstanbul’a gelmiş olan Picasso eserlerinin İzmir’e geleceğini duymuş olmak beni bir hayli heyecanlandırmıştı. Gidilecke yerler listemde tepede yer alan sergiye gittim ve deneyimlerimi gitmeyi düşünenler için buraya da yazmak istedim. Öncelikle Pablo Picasso kim ve ne işler yaptı kısaca bahsetmek gerekirse;

Pablo Picasso, ressamlığın yanısıra; heykeltraş, seramik ustası ve sahne tasarımcısı olarak da biliniyor. 20. Yüzyıl‘ın en etkili ressamı olarak kabul edilen Picasso, bilinenin aksine Kübizm‘in tek başına kurucusu değil. Sanat tarihinde Georges Braque ile birlikte Kübizm’i kuran ve yön veren kişi olarak biliniyor. 91 yıl boyunca yaşayan Picasso, neredeyse ömrünün 80 yılını resim yaparak geçirdi. Kendisi ile yapılan söyleşilerde, böylesine çılgınca kendini işe vermesinin; ona uzun bir hayat yaşatan motivasyon kaynağı olduğunu belirtti.

Dünyaca tanınan Picasso’nun eserlerinin İzmir de sergilenmesinin baş mimarı ise şüphesiz ki Arkas Holding’in sahibi Lucien Arkas. Marsilya kökenli levanten bir ailenin temsilcisi olan Lucien Arkas servetinin hatırı sayılır bir kısmını İzmir deki sanat faaliyetleri için harcıyor desek yalan olmaz. Kurmuş olduğu Arkas Sanat Merkezi bünyesinde yıl içerisinde 3-4 yeni sergiyi sanatseverlerle ücretsiz olarak bulunduruyor. Arkas Sanat Merkezi, 18 Eylül 2019 – 5 Ocak 2020 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda Picasso sergisine ev sahipliği yapıyor. Açıkçası öyle resim konusunda teknik bilgisi olan ve çok deneyim sahibi birisi değilim ama şehirdeki bu tarz sanat, tarih ve kültür faaliyetlerine sık sık katılmaya çalışıyorum ve yeni şeyler öğrenmek hoşuma gidiyor. Ayağımıza kadar Picasso’nun eserleri gelmişken gitmemek olmazdı. İzmirdeki Picasso sergisine gitmeyi düşünenler için sergiye yoğun ilgi olduğunu söylemem gerekiyor. Hem haftaiçi hem de haftasonu yoğun bir ilgi söz konusu ve içeri girmek için kapıda sıra beklemeniz gerekiyor.

Sergiye girmek için kapıda sıra beklemeniz gerekiyor

Kapıdaki güvenlik görevlileri içerideki yoğunluğa göre gruplar halinde sizi içeriye alıyorlar. Hem güvenlik görevlileri hem de içerde çalışan herkes son derece kibar ve güleryüzlü. “Picasso Méditerranée” projesi kapsamında, Paris-Picasso Ulusal Müzesi’nin özel desteği ile gerçekleştirilen sergiyi Salı-Çarşamba-Cuma: 10:00-18:00 Perşembe-Cumartesi-Pazar: 10:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. İçeri girdiğinizde sizi oldukça güzel bir ambiyans karşılıyor. Eğer arzu ediyorsanız girişte sesli anlatım desteği sunan sesli rehberi 5 TL karşılığında satın alabilir ve gezdiğiniz eserlerin hikayelerini dinleyebilirsiniz. Sergi ağırlıklı olarak Picasso’nun gösteri sanatları için tasarladığı kostümler ve boğa güreşi ile ilgili yaptığı resimlerden yahut heykellerden oluşuyor. Kübizm’in en büyük temsilcilerinden birisi olan Picasso’nun eserlerinde anlattığı şeyleri ilk bakışta anlamak elbette güç. Benim gibi sıradan bir sanatseverseniz üzülmeyin her çalışmanın yanında detaylı açıklamaları mevcut. İçerde insanı rahatsız eden durumlar da olmuyor değil. Örneğin insanımızın kanser edecek şekilde fotoğraf çekme merakı sizi deli ediyor. Bir eseri inceliyor yahut içeriği hakkındaki bilgilendirme yazılarınızı okuyorsunuz o anda birisi fotoğraf çekmek için sizin çekilmenizi bekliyor. Bu durum hem ayıp hem de insanı geriyor. Bu yüzden bu tarz sergilerin ücretsiz olmasına karşıyım. Sembolik de olsa 5-10 TL bir giriş ücreti olmalı ve buraya gelen kitlenin kalitesi artmalı.

Sergiyi ziyaret etmek istiyorsanız Arkas Sanat Merkezi Alsancak Gündoğdu Meydanı’na çok yakın bir konumda. Sergi 5 Ocak 2020 tarihine kadar ülkemizde olacak. Eğer İzmir de ya da yakın illerde yaşıyorsanız mutlaka gelip bu sergiyi gezmelisiniz çünkü böyle bir etkinlik ülkemize kolay kolay tekrar gelmeyecektir. Biz gittiğimizde yoğun bir kalabalık vardı bu yüzden haftaiçi daha sakin bir zamanda gitmenizi tavsiye edeceğim. Picasso’nun en ünlü eseri savaş karşıtı Guernica’nın sergide yer almadığını üzülerek belirteyim. Fakat sanatçı tarafından hazırlanmış pek çok kostüm, eskiz, yazı, resim ve heykel sergide yer alıyor. Vakit bulursanız mutlaka ziyaret edin ve sergi hakkında fikirlerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.