Online market alışverişi yapmayı sevenler ya da İzmir için online market alışverişi yapılabilecek web siteleri ve firmaları merak edenler için kendi alışveriş deneyimlerinden yola çıkarak bir yazı oluşturmaya karar verdim. Benim gibi İzmirli olanların İstanbul’a kıyasla yaşadığı en büyük sorun inovatif ve hayatı kolaylaştıran işlerin şehrimize geç gelmesi oluyor. Örneğin Getir isimli market alışverişi uygulaması uzun süredir İstanbul da hizmet veriyorken İzmir’e gelmemişti. Ben de keşke olsa da sipariş versek derdim. Gel zaman git zaman devir değişti ve internetten market alışverişi yapmak isteyenler için online market alışverişi uygulamaları ve girişimlerinin sayısı arttı ve bunların pek çoğu da İzmir de hizmet vermeye başladı. Ben de bu yazıda İzmir içinde market alışverişinizi online olarak yapabileceğiniz uygulama ve web sitelerini liste halinde sizlere sunmaya çalışacağım.

  •  Yemeksepeti BANABİ

Yemeksepeti kurucusu ve Ceo’su Nevzat Aydın’ın son girişimlerinden birisi olan Banabi Getir’in yıllardır ihmal ettiği Türkiye geneline girme işini başarıyla uygulama başlayan bir anında market siparişi uygulaması. Yemeksepeti’nin güçlü altyapısı ve üye profilini kullanarak işe girmeleri elbette büyük avantaj. İzmir genelinde “Alsancak, Karşıyaka, Bornova ve Buca” da depolar satın alıp bu ilçelerde belirli mahallelere hizmet veren Banabi şu an için hız ve teslimat konusunda İzmir özelinde benim açımdan rakipsiz. Pembe kostümlü kibar kuryeleri ile Buca sokaklarında vızır vızır iş yapıyor. Minimum 15 TL tutarında siparişi sepetinize eklemeniz gerekiyor. Banabi’nin açılışına özel ilk üç siparişiniz için gönderim ücreti talep edilmiyor, sonraki siparişleriniz için ise gönderi tutarı 2.5 TL olarak belirlenmiş durumda. Evde yumurta vs bittiğinde sipariş veriyorum 7-8 dakikaya kapıda oluyor gerçekten büyük kolaylık. Fiyatlar Migros ayarında taze sebze meyve ve ekmek siparişi de verebiliyorsunuz. Bazı kampanyalar cidden çok avantajlı olabiliyor. Sorun yaşadığınızda müşteri hizmetleri anında çözüyor. Bana getirilen salatalık soğuk zincirden dolayı olsa gerek küflenmişti aradım anında kurye yenisini getirip özür dilemişti. Ayrıca 20+20 şeklinde 40 TL hediye kupon ile gönlümü kazanmışlardı. Ayrıca taşıma çantası hediyeleri ve plastik poşet yerine karton poşetlerle teslimat yapmaları da güzel. Özetle İzmir de bulunduğunuz ilçe ve mahallede Banabi varsa mutlaka şans verin. Elbette bu kadar övgüden sonra birkaç eleştirim de olacak. Banabi’nin en büyük handikapı sadece mobil cihazlar üzerinden sipariş verebiliyor olmamız. Benim gibi bilgisayarını sık sık kullanan biriyseniz illa telefonla uğraşmak zorunda kalmak sıkıcı olabiliyor. Bir diğer eleştirim ise kampanyalar noktasında. Banabi’nin gerçekten güzel kampanyanları var fakat iki kampanyayı birleştirmenize ve aynı anda iki kampanyadan faydalanmanıza izin vermiyor bu durum hem saçma hem de sıkıcı. Yani ben markete gittiğimde ya da diğer sanal marketlerden sipariş verdiğimde “Beyefendi olmaz sadece bir kampanyadan faydalanabilirsiniz” diyen yok. Bu konuda bir düzenleme yapmaları gerektiğini düşünüyorum.

  • Getir ve Getirbüyük

Yemeksepeti’nin Banabi ile İzmir ve Buca’ya giriş yapmasından yaklaşık bir ay kadar sonra Istanbul merkezli hizmet veren Getir bulunduğum lokasyonda hizmet vermeye ve rekabeti körüklemeye başladı. Bana da bu yazıyı güncellemek düştü. Getir de tıpkı Banabi gibi 10 dakikada teslimat seçeceği ile İzmir ve merkez ilçelerinde hizmet sunuyor. Getir’in fiyat politikası Banabi ile hemen hemen aynı hatta bazı durumlarda bir tık daha pahalı diyebilirim. Getir uygulaması üzerinden taze ekmek, gevrek, sebze, meyve, atıştırmalık vb. onlarca sipariş verebiliyorsunuz. Getir’in Banabi’den önde olduğu taraf ise Getirbüyük hizmeti ile market alışverişini tamamen uygulama üzerinden yapmanıza olanak sunması. Getirbüyük çok daha fazla ürün çeşitliliği ve daha uygun fiyatla hizmet veriyor fakat minimum gönderim tutarı 75 TL ve teslimat zamanı 30 dakika. Getir’i defalarca kullandım fakat Buca deposu inanılmaz kötü yönetiliyor, siparişler her seferinde geç geliyor ve stokta olmayan ürünleri satıyorlar. Kuryeleri son derece kibar ama stok ve depo yönetimi başarısız. Sebze ve meyve açısından Getir Banabi’nin çok çok önünde çeşitlilik açısından. Muhtemelen ilerleyen dönemlerde Getirmemek hizmetini de göreceğiz buralarda.

  • Migros Hemen ve Sanalmarket

Uzun yıllardır Türkiye ve İzmir genelinde sanalmarket uygulaması ile hizmet veren Migros Anadolu Grubu’nun Kipa satın almasıyla beraber Kipa Kapımda uygulamasına son verip tüm operasyonel faaliyetlerini Migros Sanal Market üzerinden yürütmeye başlamıştı. İzmir genelinde de durum böyleydi fakat sanalmarket anında teslimat seçeneği olmayan hatta gün içerisinde vereceğiniz siparişleri bile bazen yoğunluk ve lojistik sıkıntılar sebebiyle ertesi günlere sarkıtan yapısıyla çok kullanışlı değil bana göre. Fiyat ve ürün gamı konusunda Migros yılların verdiği deneyimin avantajıyla rakiplerinden önde götürüyor işi. Son dönemde Banabi’nin farklı illere açılma politikası neticesinde Migros’ta hemen teslimat seçeneği içeren online market alışverişi uygulaması “Migros Hemen” i devreye soktu ve İzmir genelinde “Bornova, Mavişehir, Üçkuyular ve Narlıdere” de hizmete giren uygulama zamanla diğer ilçeleri de kapsayacaktır diye düşünüyorum. Tıpkı Banabi gibi siparişini anlık takip edebileceğiniz bir aplikasyona sahip olan Migros Hemen mobil uygulaması henüz gpsle takip konusunda biraz zayıf gibi. Migros Hemen uygulaması teslimat sürelerini ortalam 30 dakika olarak belirlemiş. Yoğunluğa ve duruma göre bu süre değişiklik gösterebiliyor. Ürün çeşitliliği ve fiyatlar Migros ortalaması diyebiliriz. Umarım en kısa zamanda Buca’ya da girerler ve ben de deneme şansı elde ederim. Migros Hemen’in en büyük dezavantajı ise rakibi Banabi 2.5 TL gönderim ücreti alırken Migros’un 5.9 TL gönderim ücreti talep ediyor olması.

  • CarrefourSA Online 

Sabancı grubu çatısı altında faaliyetlerini yürüten Carrefour tıpkı Migros gibi İzmir için online market alışverişi yapabileceğiniz fakat anında teslimat seçeneği olmayan bir e-market uygulaması. Gün içerisinde sipariş verebiliyorsunuz fakat günün belirli saatlerinde teslimat yapılıyor eğer teslimat kapasiteleri doluysa ertesi günler için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Hem web siteleri hem de mobil uygulamaları üzerinden sorunsuz bir biçimde sipariş verilebiliyor. Ürün çeşitliliği konusunda epey iyiler ve fiyatlar uygun. Eylül ayı içerisinde 100 TL ve üzeri siparişlerde teslimat ücreti almıyorlar fakat 100 TL altındaki tüm siparişlerinizde 4.90 TL gönderim ücreti ödemeniz gerekiyor. Sipariş verdiğiniz ürünler belirlediğiniz saat aralığında size teslim ediliyor. Ödemelerinizi ister online, isterseniz de kapıda nakit ya da kartla yapabiliyorsunuz. Carrefour online market siparişi için kendi web sitesi ve mobil uygulamasını kullanıyor fakat her ikisi de şu an için iyi durumda değiller. Web sitesi çok yavaş mobil uygulama da rakiplerine göre vasat durumda. İzmir içinde güzel kampanyaları olabiliyor denemek ve sipariş vermek isterseniz değerlendirebilirsiniz.

  • Özdilekteyim

Özdilek AVM bünyesinde kurulan online market sipariş platformu özdilekteyim sadece web üzerinden siparişe imkan tanıyan ve gün içerisinde belirli zaman dilimlerinde ürün teslimatı yapan bir oluşum. İzmir içerisinde sadece “Balçova, Güzelbahçe, Karabağlar, Buca, Narlıdere ve Gaziemir” semtlerine sipariş teslimatı yapan Özdilek minimum sipariş tutarını 75 TL olarak belirlemiş. Güzel haber şu ki özdilekteyim 75 TL ve üzeri alışverişlerinizden gönderim ücreti almıyor. Ürün çeşitliliği konusunda rakiplerinin gerisinde kalmayan Özdilek fiyat olarak da rekabetçi fiyatlar sunuyor. Bazı kategorilerde cidden epey uygun fiyata satılan ürünler gördüğümü söyleyebilirim. Henüz deneyimleme şansım olmadı ama ilerleyen günlerde buradan da bir sipariş vermeyi düşünebilirim. Minimum gönderi tutarının 75 TL olması açıkçası bana biraz fazla geldi ama gönderim ücreti alınmaması toplu alışverişler için burayı bir tercih unsuru haline getirebilir. Şu sıralar Bonus Card sahiplerine özel tek seferde 200 TL ve üzeri alışverişe 20 TL bonus ve anında 10 TL indirim gibi güzel bir kampanyayı da müşterilerine sunmuş olan Özdilek İzmir için online market alışverişi yapmak isteyenler için iyi bir alternatif olacaktır.

  • Hepsiexpress

2021 yılında İzmir faaliyetlerine başlayan bir diğer oluşum ise Hepsiburada bünyesinde faaliyet gösteren Hepsiexpress hizmeti oldu. Yine İzmir Buca’da deneyimleme şansı bulduğum hizmet iki farklı şekilde teslimat yapıyor. Hepsiexpress büyük market kategorisinde CarreforuSA ile anlaşmalı ve detaylı büyük market alışverişlerinizi buradan yapıyorsunuz. Ben ilk alışverişimi yaptım sorunsuz ve hızlıca teslim edildi. Fiyatlar da Carrefour ile aynıydı. Bir diğer Hepsiexpress hizmeti ise mini market kategorisinde Getir ve Banabi gibi motokurye ile hızlı teslimat sağlayan hizmet. Hepsiburada bu hizmet için Şok Market ile anlaşmış. Satın alacağınız ürünler Şok Market tarafından satılan ürünler. Minimum gönderim tutarı 20 TL.

  • İstegelsin

Benim İzmir pazarına girmesini en çok istediğim ve ürün çeşitliliği ile beni benden alan İstegelsin 2021 Şubat ayında İzmir pazarında faaliyetlere başladı.  İstegelsin şimdilik Konak, Bornova, Karşıyaka ve Bayraklı dışında hizmet vermiyor. Buca gibi İzmir’in en büyük ilçesine neden girmediklerini anlamış değilim. Deneyimleme şansım olmadı fakat meraklısı için İstegelsin’de artık İzmir’de.

Genel olarak İzmir genelinde kolay bir biçimde online alışveriş yapabileceğiniz web siteleri ve mobil uygulamaları anlatmaya çalıştım. Market alışverişini bir külfet olarak görenler ve özellikle fazla vakti olmayan yoğun insanlar için bu tarz işlerin ülkemizde olması çok güzel. Kullanım deneyimlerinden yola çıkacak olursak şu an için en sorunsuz ve en kaliteli hizmet veren İzmir için konuşmam gerekirse kesinlikle Banabi uygulaması. Gün içinde teslimat ya da hemen teslimat gibi opsiyonlar sizin için önemli değilse A101, Şok gibi market zincirlerinin web sitelerinden online market alışverişi yapabilmeniz de mümkün. Şok’un web sitesinden siparişini verip size yakın mağazasından teslim alma gibi bir opsiyonunuzda var. Online marketlerin hemen hepsi yasa gereği poşet ücretini sizden talep ediyor. Bazıları geri dönüştürülmüş poşetler kullanıyor. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Yazıyı 2021 yılı ile İzmir online market alışveriş pazarına giriş yapan firmalarla güncelledim. Siz de yorum formunu kullanarak deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.