Farklı ve kaliteli içerik üreten Youtube kanalları arayanlar için kendi zevklerimden ve takip ettiğim Youtuber ve Youtube kanallarından söz edeceğim yeni bir blog yazısından herkese selam. Son zamanlarda tüm dünyanın video içerik üretme ve izleme konusunda adeta denizi olan Youtube üzerinde birbirinden kötü videolar olduğu gibi birbirinden kaliteli videolarla da karşılaşmak mümkün. Benim gibi okuyacağı kitapları, izleyeceği dizi ve filmleri özenle seçip, araştırıp öyle izlemeye ya da okumaya karar veren bir manyaksanız bu yazıyı seveceğinizi düşünüyorum.

Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?

Tıpkı kitaplar ve filmler gibi Youtube üzerinde bir şey izlemeye başlamadan önce izleyeceğim kişi ya da kanal bana ne anlatıyor ? Nasıl anlatıyor şöyle bir bakar ondan sonra izleyip izlememe ya da abone olup olmama konusunda karar veririm. Genelde zor beğenen birisi olduğum için her anlatım tarzı ya da içeriği sevmeyebiliyorum. Hal böyle olunca Youtube üzerinde takip ettiğim ve izlemekten zevk aldığım kişi veya kanal sayısı çok fazla olmayabiliyor. Bu yazımda da beğenerek içeriklerini izlediğim kanallardan bahsedip, onları biraz övüp başkalarının da onları izlemesini sağlamayı düşünüyorum. Kanallara ulaşmak için başlıklarda yer alan linklere tıklamanız yeterli. Haydi başlayalım:

İlker Canikligil ve İstanbul Film Akademi Youtube üzerinden tesadüfen “Olmaz Öyle Saçma Şey” serisi ile tanıdığım muhteşem iş ve insanlar. Özellikle İlker Canikligil’in pesimist bakış açıları, düşünce şekli ve olayları yorumlarken kullandığı üslup ve bir meddah gibi olay anlatışını ben çok seviyorum. Eğer sinemaya ve televizyona ilgi duyuyorsanız bu kanalı takip etmeniz size büyük fayda sağlayacaktır. Veysi ve Nazım ile beraber kişileri, filmleri, olayları değerlendirmeleri hem eğlenceli hem de öğretici. Bir pesimist, bir hayalperest ve bir polyannacının bir araya gelip yaptığı bir program diyebiliriz “Olmaz Öyle Saçma Şey” için. Açıkçası pek çok bölümünü izledim ve keyif aldım. İlker abinin tişörtlerinin pek çok kişi gibi hastasıyım. Sinemaya çok ilginiz  yoksa bile sizde ilgi uyandıracağını düşünüyorum bu kanalın. O yüzden mutlaka izlemenizi ve takip etmenizi öneriyorum.

Youtube üzerinde mükemmel işler yapan kanallardan birisi de 140 Journos. Kendilerini “Türkiye’yi anlamak için orijinal belgesel dizi ve programlar, nitelikli araştırmalar ve görsel hikayeler üreten bir yeni medya yayıncısı” olarak tanımlayan ekibin yaptığı hemen her video bir Türkiye portresi gibi. Kanalın değindiği konular, bulduğu orijinal insanlar bir yana hazırladıkları videolar da büyük emek var. Özellikle kurgu, çekimler ve müzik seçimleri gerçekten harika. Pek çok videolarını kahvaltı da ya da yemek yerken izliyorum. Youtube üzerinde başlayan maceraları yaptıkları başarılı işler sonrası Blu TV’ye içerik satmaya kadar ilerlemiş durumda. Mutlaka takip edin ve sıradışı belgesellerini zevkle izleyin derim.

Youtube üzerinde severek takip ettiğim kişilerden birisi de Iphonedo kanalıyla bildiğimiz gerçek adıyla Faruk Korkmaz. 2007 yılında başladığını söylediği bu maceraya hem global kanal hem de Türkiye kanalı ile devam eden başarılı içerik üreticisi teknolojik ürünlerle ilgili deneyimlerini ve incelemelerini bizimle paylaşıyor. Onu diğerlerinden ayıran ve sevdiğim yanı troll bir kişiliği olması ve Sintaks Erol gibi karakterler ile videolarında bol bol goy goy yapması. Kendisi kanalının isminden de anlayacağınız üzere Apple fanı bunu da hiçbir zaman gizlemiyor ama aynı zamanda Apple’ı gömmeyi de ihmal etmiyor. Kanalda ilk başlarda sadece Apple ürünlerini incelese de zamanla çok daha geniş yelpazede teknolojik ürün incelemeleri yapmaya ve farklı markaların ürünlerine de yer vermeye başladı. Özellikle ürettiği içeriklere yaptığı kurgu harcadığı emek ve müzik yapabilme yeteneğine sahip olması ile benim favori youtuberlarımdan birisi takip etmenizi öneririm.

Teknoloji kanalları içerisinde izlemekten keyif aldığım ender kanallardan birisi Teknoseyir kanalı bunun ana nedeni de kanalın başarılı isimlerinden hepimizin Levent abisi olan Levent Pekcan. Özellikle Murat Gamsız ile yaptıkları karşılıklı sohbet havasında geçen teknoloji konuşmaları ve ürün incelemelerini izlerken büyük keyif alıyorum. Levent Pekcan’ın beğenmediği ürünlere bok atmasına ve gereksiz övgüden kaçınmasına ayrıca hastayım. Firmalar tarafından inceleme için ücretsiz gönderilmiş ürünleri dahi incelerken objektif bir biçimde lafını esirgemiyor olması ve Murat Gamsız ile tatlı atışmaları beni epey eğlendiriyor. Yaşlı kurtlardan ve onu izlemesi büyük zevk bilgisi ve anlatım tarzını çok seviyorum takip etmenizi öneririm.

Çeviri konuşmalar ismi ile müsemma başarılı bir Youtube kanalı. İlker Kocael ve Gülener Kırnalı’nın hazırladığı çeviriler ve videolar ile dünyaca ünlü bilim insanları, düşünür, felsefeci ve edebiyatçıların geçmiş yıllarda yapmış oldukları konuşmaları Türkçe altyazı ile izleme şansı elde ettiğimiz bu güzide kanal entellektüel anlamda size çok şey katacağını düşündüğüm ve takip etmenizi tavsiye ettiğim güzel bir kanal. Kanalda daha önce hiç görmediğim pek çok video ile karşılaştım ve bazıları gerçekten çok değerli konuşmalar ve tavsiyeler içeriyor.

2009 yılında Londra da kurulan Sofar Sounds müzikseverler için tavsiye edebileceğim 350 den fazla şehirde canlı performanslar ile müzisyen ve sanat severleri buluşturan ve yeni seslerin keşfedilmesine olanak sağlayan oldukça güzel bir oluşum. Dünyanın çeşitli ülkelerinde sürekli Sofar Sounds çatısı altında konserler düzenleniyor ve bu konserlerin kayıtları alınarak Youtube kanalı üzerinden bizlerle buluşturuluyor. Nova Norda, Deniz Tekin, Aylin Aslım, Hüsnü Arkan ve Pinhani gibi Türk müzisyenlerin de parçalar seslendirdiği oluşum dünya müziğini Youtube üzerinden bizimle buluşturuyor. Birbirinden güzel sesler keşfetmek ve kafa dinlemek için güzel bir kanal.

Anatolian Rock Revival Project bu topraklardan çıkan seslerin dünyaya yayılmasını sağlamak olan oldukça güzel bir proje. Youtube kanallarının açıklaması kısmında misyonları “Türkiye’nin Rock tarihinden (1964-1980) pek bilinmeyen eserleri gün ışığına çıkarmak; herkesin duymasını, öğrenmesini sağlamak” olarak tanımlayan kanal taş plaklardan ve arşivlerden buldukları şarkıları günümüz standartlarına uygun bir şekilde hazırlayıp çeşitli illustrasyonlar ile süsleyerek Youtube kanalları üzerinden bizlerle paylaşıyor. Daha önce duymadığım ve şu an severek dinlediğim pek çok yerli parçayı bu kanal sayesinde tanıma fırsatı elde ettim. Gerçekten emek verilmiş güzel bir proje. Videoların yüklenme süreleri biraz uzun olsa da bu güzel kanalı mutlaka takip edip rock tarihimizdeki güzel şarkıları keşfe çıkmalısınız.

Eğer benim gibi geçmişi merak ediyor ve eski zamanların Türkiyesinde insanlar nasıl yaşıyor, nelerden hoşlanıyor, nasıl konuşuyor merak ediyorsanız TRT Arşiv’in Youtube kanalını takip etmeyi ihmal etmeyin. Birbirinden ilginç ve kaliteli videolara erişebileceğiniz ve TRT arşivinde yapılan restorasyon ve dijitalleştirme çalışmaları sonucu oluşan bu proje geçmiş yıllara dair pek çok program, sanatçı, dizi ve ünlüyü bizlerle buluşturuyor. Zeki Müren, Ajda Pekkan, Halit Kıvanç hatta Aşık Veysel gibi isimlerin dahi videolarını bulabileceğiniz oldukça güzel bir iş. Takip etmeyi ihmal etmeyin.

Genel itibariyle benim en çok takip ettiğim ve izlemekten büyük keyif aldığım kanal ve kişilerin listesini yukarıda bulabilirsiniz. Bu liste dışında az sayıda video paylaşmasına rağmen Vedat Milor’un Youtube kanalı üzerindeki paylaşımlarını izlemek büyük keyif, yine Youtube’da Zeynep Bastık’ın kanalında yaptığı akustik konserler ve coverler çok hoşuma gidiyor. Haber kanalları olarak BBC Türkçe, DW Türkçe içerik yapımında beğendiğim kanallar arasında. Yine bonus olarak sizlere kültür, sanat ve edebiyat alanında beni şaşırtacak kalitede yapımlar ortaya koyan TRT 2’nin Youtube kanalını tavsiye edebilirim. Eğer sizin de tavsiye edeceğiniz ve bunu da mutlaka izlemelisiniz dediğiniz kanallar varsa yorum formu aracılığıyla benimle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.