Netflix nedir ? o kadar paraya değer mi ? Netflix nasıl kullanılır ? Çevrimdışı izleme nasıl yapılır ? gibi soruları merak edenler için kullanıcı deneyimlerinden yola çıkarak hazırladığım bir Netflix inceleme yazısından merhaba. Günümüzde internet üzerinden dizi, film, belgesel izleyenlerin sayısı bir hayli artış göstermiş vaziyette. Her ne kadar televizyon kültürü devam etse de bu kültürün yerini artık internet televizyonları alıyor. Bu durumu gören firmalar “Netflix, Amazon, Puhu, Blu, ve yakında Apple” bu alana büyük yatırımlar yapmaya başladılar ve neticesinde ortaya başarılı işler çıktı ve çıkmaya devam ediyor.

Bu yazıda da bu başarılı girişim ve işlerden olan sektörün öncüsü Netflix hakkında bir iki şey karalamak istiyorum. 1997 yılında Kaliforniya’da Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından kurulan Netflix için internet üzerinden pek çok film, dizi ve belgeseli online olarak izlemenize olanak sağlayan bir internet televizyonu tanımını yapsak yanlış söylemiş olmayız. Peki Netflix’i diğerlerinden ayıran özellikler neler ? Neden Netflix üyeliği satın alayım yahut neden o kadar para vereyim ki ? diyecek olanlar için bir iki kriter ile cevap vermek istiyorum:

NETFLİX NE SUNUYOR ? KİMLER KULLANIP SATIN ALMALI ?

netflix-nedir-ne-ise-yarar

  • Netflix kullanmayı düşünenlerin sistemden tam anlamı ile faydalanması için iyi bir internete sahip olmaları gerekiyor. Sistem internet temelli içerikleri izlemeye olanak sunduğundan internet hızı önemli bir kriter (Çevrimdışı izleme özelliği de mevcut ama doğal olarak önce yine indirme yapmak gerekiyor)
  • Netflix’i rakiplerinden ayıran ve çekici kılan yanları var. Örneğin orijinal içerikler üretmesi. Platformun bünyesindeki diziler ve yapımlar o kadar başarılı ki insanlar sadece onları izlemek için belirli bir bedeli gözden çıkarmak isteyebilir. Pek çok türde pek çok yapımın olması sonucu insan ne izleyeceğini şaşırıyor.
  • Yine hemen hemen tüm platformlarda “Windows, Android, İos” v.b uygulamaları sorunsuz çalışıyor ve gerçekten kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Ben Android tablet, Windows 10 bilgisayar ve ios işletim sistemine sahip cep telefonum ile farklı platformlarda kullandığım için hepsinin başarılı olduğunu gözlemleme şansına sahip oldum.
  • Netflix üyesi olmayı düşünenlere ilk tavsiyem ise zaman ve beklenti konularında önce kendilerini sorgulamaları. Çok zamanı olmayan insanlar kesinlikle üyelik satın almakla filan vakit harcamasın derim. Televizyonlardaki vizyonsuz ve kalitesiz yayınlardan dolayı televizyonu hiç açmayan, kaliteli içerik arayan ve dizi, film, belgesel izlemeye vakit ayırabilecek olanların üyelik almasını tavsiye ediyorum. Aksi halde milyon içerik olsa da siz hiçbirini seyretmeyeceğiniz için boş yere para dökeceksiniz.
  • Evinde smart tv, playstation, smart tv box gibi cihazları olanlar için televizyon üzerinden Netflix seyretmekte büyük keyif olacaktır. Ben de yakın zamanda smart özelliği olmayan televizyonumda Netflix izlemek için Xiaomi Mi Tv Box satın almayı düşünüyorum.

Genel olarak Netflix’in sundukları ve benim söyleyebileceklerim bunlar. Günün sonunda orijinal ve kaliteli yapımlar izlemek ve eğlenmek isteyenler için binlerce içerik hem Türkçe dublaj hem de Türkçe altyazı seçenekleri ile sizleri bekliyor. Netflix’in Türkiye için fiyatlandırma politikası ise ocak 2018 itibari ile şu şekilde:

netflix-ödeme-planı

 

Türkiye’deki internet ağının çok iyi olmadığı bildiğimden çoğu kişinin 4K izleyebileceğini düşünmüyorum. O yüzden ben herkese kendi kullandığım HD (1080p) ye kadar yayın sunan Standart Paket’i tavsiye ediyorum. Aylık 28 liraya (benim gibi Enpara kullanıcısı iseniz %50 indirimle 14 liraya) oldukça fazla içeriğe erişebilir ve sorunsuz bir biçimde hepsini izleyebilirsiniz. Tabi her güzelin bir kusuru vardır. Netflix’in en sevmediğim tarafı ise görüntü kalitesini otomatik olarak ayarlama dayatması. Sistem Youtube üzerinde olduğu gibi sizin görüntü kalitesini seçmenize izin vermiyor ve bağlantı hızınıza göre kaliteyi kendisi ayarlıyor. Eyy Netflix sen kimsin ya ! Ben 1080p olarak izlemek istiyorum 720p’ye düşürüyorsun ! Bu can sıkıcı ve çözüme kavuşması gereken durum uzun zamandır devam ediyor. Genel olarak görüntüyü çok kötü yapmasa da kullanıcıya seçenek sunulmalı diye düşünüyorum.

Gelelim yazımızın başlığındaki o malum soruya: Netflix parasını hak ediyor mu ? O paraya değer mi ? Netflix Türkiye’ye yapılan en büyük eleştirilerden birisi  içeriklerin Netflix’in Amerika içeriklerine göre sayı olarak daha az olması idi. Bu sitemleri işitmiş olacaklar ki her hafta platforma onlarca yeni içerik eklemeye başladılar. Telif haklarının başka firmalarda olması yüzünden pek çok filmi bulamasakta bu haliyle bile binlerce içerik bizi bekliyor ve her hafta yenileri eklenmeye devam ediyor. İçerik eklenme sürecinin uzamasındaki bir diğer sebepte Netflix Türkiye ekibinin Türkçe dublaj sevdası. Aylık 28 liraya -indirimle 14 TL- kaliteli içerik ve keyifli zaman geçirmek istiyorsanız, evde çok vakit geçiriyor yeni şeyler keşfetmeyi seviyorsanız ve teknoloji ile aranız iyiyse Netflix üyesi olup platformu kullanmamak için hiçbir nedeniniz yok diyorum. Torrentçi ve internetten izlerimci tayfaya da saygım var elbette. İyisiyle kötüsüyle bir yazının daha sonuna geldik. Bloğumu okuduğunuz için teşekkürler, bir sonraki yazıda görüşene dek hoşçakalın.

netflix-ödeme-planı

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

1 Yorum

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.