İphone 7 plus kullanıcı yorumları ve kullanıcı tavsiyelerini içeren kendi deneyimlerimden yola çıkarak hazırladığım ve kullanım senaryomu da içeren bir blog yazımı daha önce şurada sizlerle paylaşmıştım. O zamandan bu zamana Apple cephesinde elbette değişiklikler oldu. (Her sene olduğu gibi). Apple yeni iPhone modellerini tanıttı ve yeni işletim sistemi olan iOS 11’i duyurup yayınladı. Haliyle herkeste İphone 7 Plus için ios 11 güncellemesini yapmalı mıyız ? İos 11 ve İphone 7 Plus uyumu nasıl ? gibi sorular oluşmaya başladı.

İos 11 beta sürümdeyken telefonuma kurup test etme şansı bulmuş ve deyim yerindeyse nefret etmiştim. İğrenç kalın puntolar, berbat şebeke göstergesi ve en kötüsü kilit ekranındaki iğrenç müzik widgeti. Beta sürümde deli gibi batarya tüketmesi de tüm bunların tuzu biberi olunca imzalar açıkken ios 10.3’e geri dönüş yapmıştım. O tarihten itibaren hep kendimi telkin edip “ios 11’e geçmeyeceğim o lanet müzik widgeti kaldırılmadıkça”dedim durdum. Nitekim ios 11 yayınlandı ve ortalık bir anda karıştı. Apple tarihinin belki de en sorunlu, en çok hata ve problem çıkaran ios sürümü olarak tarihe geçti ios 11.

ios-11-nasil-iphone-7

Açıkçası ben de bu sürede yeni İos’u yüklemedim çünkü hali hazırda kullanıma en hazır beta sürümü bile hatalarla doluydu böyle bir fiyasko olacağı belliydi. Nitekim hem sosyal medya hem forumlar hem de teknoloji sitelerinde İos 11 son dönemin en çok konuşulan konularından birisi haline geldi. Apple’da durumun farkında olacak ki arka arkaya hemen hataları gideren yeni İos sürümlerini yayınlamaya başladılar. Ben İos 11.1 sürümü ile birlikte bir İphone 7 Plus kullanıcısı olarak DFU modda temiz kurulum yaparak yeni sürüme geçtim. Peki yeni sürüm ne gibi yenilikler getirdi ? Artıları eksileri neler oldu ?  Diyecek olursanız Telefonun yazılımsal tasarım kısmında çeşitli değişikliler olduğunu söyleyebilirim. Siz zaten internetteki görsellerden bildirim merkezinin v.s değiştiğini bildiğiniz için bu konuya çok fazla değinmeye gerek duymuyorum. Bu yazıda işletim sisteminin getirdiği yeniliklerden ziyade benim kullanım deneyimlerimden hareketle İphone 7 Plus ve İos 11 birlikteliğini artıları ve eksileri ile anlatmaya karar verdim:

ios-11-iphone7plus-kullanici-yorumlari

İOS 11 VE İPHONE 7 PLUS


  • Herkesin hemen en çok merak ettiği konu şarj süresi yani batarya performansı. Açık ve net bir biçimde söyleyebilirim ki İos 11 ile İos 10.3 arasında batarya konusunda 30-45 dakikalık bir fark var yani. Yani eski İos sürümü daha az batarya tüketimi yapıyordu. Yeni sürümün en kötü yanlarından birisi bataryayı içmesi diyebilirim. Eski sürümden yeni sürüme geçen ve kullanım alışkanlıkları değişmeyen birisi olarak net gözlemimdir.
  • Tasarım konusuna gelecek olursa ios 11 ile birlikte daha kalın puntolar, retro bir şebeke çubuğu ve iğrenç bir müzik widget ekranı sizi bekliyor. (Tasarım konusundaki fikirler şahsidir. Zevk meselesi ben kesinlikle beğenmedim yeni tasarımı) Apple’ın tasarım ekibini bu muhteşem ötesi(!) tasarım anlayışı için kutluyorum. Ve bu tasarım neticesinde artık bildirim ekranımızdan mobil veriyi etkinleştirebiliyoruz. Evreka ! Tüm bu olumsuz yorumlarıma rağmen kontrol ekranının yeni tasarımını ise çok beğendiğimi söyleyeceğim. Ses açma, ekran parlaklığı v.s ayarlaması gayet güzel.
  • Kamera tarafında beta sürümünde olan Portre modu İos 11 ile kararlı sürüme geçiş yaptı ve ciddi anlamda portre çekim kalitesi arttı. Şu an telefonla ios 10.3’e göre bariz daha kaliteli portreler çekebiliyorum. Onun dışında Live photo kullananlar için (benim hiçbir işime yaramıyor) iyileştirmeler ve çeşitli efektler mevcut.
  • İos 11 ile birlikte gelen ve benim en sevdiğim özelliklerden birisi de hiçbir ekrana gerek olmadan artık ekran videoalarımızı kaydedebiliyor oluşumuz. Apple bu konuda cidden iyi iş çıkarmış. Ekran kaydı alınırken sesler ve görüntü sorunsuz ve kaliteli biçimde kaydediliyor. Günlük hayatta işime yarayan özelliklerden.
  • İos 11 ile birlikte gelen yeni market yani App Store beni eskisine göre daha mutlu etti. Eskisi çok işlevsiz ve aradığını zor bulduğun bir platform iken yeni App Store daha hoş ve işlevsel olmuş. Fakat ne hikmetse Apple efendi wishlist (istek listesi) olayını bu yeni mağazada kaldırmış. Kullanıcıların sevdikleri fakat pahalı buldukları uygulama, oyun v.s listelerine eklemelerine indirime girdiğinde haberdar olup uygun fiyata satın almalarına imkan tanıyan bir özellikti.
  • İphone 7 Plus kullanıcıları için diğer tüm İphone sahiplerinde olduğu gibi Siri hanımın sesi ve soruları cevaplama kabiliyeti bir tık ileri seviyeye taşınmış vaziyette. Siri artık daha doğal konuşuyor eğer sanal asistanınıza âşıksanız bu sizi mutlu edebilir benim gibi kullanmıyorsanız bu yenilik sizin için bir şey ifade etmiyor demektir.
  • Safari’ye gelen bir takım yenilikler var (pdf) olarak kaydetme v.s gibi, yine mesajlar uygulamasını gereksiz bir şekilde Whatsapp’a çevirme çabasının bir sonucu olan çıkarmalar v.s yeni İos sürümü ile karşımıza çıkıyor. Ek olarak tarayıcının (Safari) gözle görülür şekilde daha hızlı çalıştığını söyleyebilirim.

Sonuç:

iphone-x-ios-11Bana ve yazdıklarıma soracak olursanız İos 11 İphone 7 Plus kullanıcıları için makyajlı yeni kasa bir araba gibi. Yani hayatımıza çok fazla yenilik getirdiğini söyleyemiyorum. Apple’ın yıllarca sevilmesinin ana nedeni olan stabilite kriterini de yerle yeksan eden bir sürüm olduğunu söyleyebilirim. (İlk çıkan sürüm için geçerli şu an İphone 7 Plus sorunsuz) Günün sonunda İphone 7 Plus’ına benim gibi İos 11 yükleyenler batarya ve bazı tasarım noktaları konusunda üzgün ama kamera, Safari ve ekran kaydedici gibi özellikler konusunda mutlu olacaklardır. Özetle İos 11 ne fazla sevilesi ne de fazla sövülesi bir işletim sistemi sürümü olarak hayatımıza girdi ve Apple’ın sanal gerçeklik konusuna eğildiğinin en büyük göstergesi oldu. Güncelleme yapacak olanlar lütfen ama lütfen DFU modda temiz kurulum yapın. (Yedek almayı unutmayın !) Bir sonraki yazıda görüşene dek  hoşçakalın.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.