Türkçe öğrenmek isteyen yabancılar hangi çevrimiçi uygulamaları kullanmalı ? Yabancılara Türkçe öğretiminde kullanılabilecek online öğretim portalları neler gibi soru başlıkları hakkında bilgi bulabileceğiniz bir yazıdan merhaba. Teknoloji geliştikçe dil öğretim yöntem ve teknikleri de gelişim gösteriyor. Teknoloji temelli dil öğretimi giderek yaygın bir hal alıyor. Dünya’nın en çok konuşulan (tüm lehçeleri ile) 5. dili olarak Türkçe’mizi de bir Dünya dili haline getirme ideali doğrultusunda kurum ve kuruluşlar güzel çalışmalar yapıyorlar. Bu yazıda Türkçe öğrenmek isteyen Dünya’nın çeşitli milletlerine mensup insanlara oturdukları yerden internet ve bilgisayar yardımı ile Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı dil kazanım seviyelerine uygun Türkçe öğrenebilecekleri eğitim portalları hakkında bilgi vermek istiyorum. Ülkemizde vakıf ve üniversiteler tarafından hazırlanan uzaktan eğitim Türkçe öğretim portalları ve özelllikleri şu şekilde:

  • Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Portalı:

yunus-emre-enstitusu-turkce-ogretim-portali
Yunus Emre Enstitüsü tarafından oluşturulan uzaktan eğitim Türkçe öğretim portalı Türkçe’yi öğrenmek isteyen yabancılar için tavsiye edebileceğim ilk çevrimiçi eğitim kaynaklarından birisi. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı dil kazanım seviyelerine göre düzenlemiş (A1, A2, B1, B2 ve C1) ders ve etkinliklerden oluşan portal aynı zamanda Türkçe’yi öğrenmek isteyen yabancıların kendi aralarında iletişim ve rekabet kurabilecekleri bir sosyal medya platformu görevi görüyor. Liderlik tablosu, çeşitli oyunlar, özel dersler, öğretmenlerden destek alma gibi seçeneklerin olduğu öğretim portalında kullanıcılar kazanımlardan sonra test ve tekrar yöntemleri ile Türkçe öğrenme konusunda ilerleme kaydedebiliyorlar. Türkçe öğretim portalı 31 Aralık 2017 tarihine dek kullanıcılar için ücretsiz sunulmuş durumda. Sanırım ilerleyen dönemlerde ücretli bir portal olacak (Umarım öyle olmaz.) Yunus Emre Enstitüsü Türkçe öğretim portalını ziyaret etmek ve ücretsiz üye olup belirttiğim tarihe kadar kullanmak isteyenler için link:

https://turkce.yee.org.tr

  • Yaşar Üniversitesi-Türkçe Öğreniyorum:

yasar-universitesi-turkce-ogreniyorum
Yaşar Üniversitesi tarafından projelendirilen Türkçe Öğreniyorum isimli Türkçe öğretim portalı ise yeni benzer şekilde uzaktan eğitim yoluyla yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanına katkı sunan başarılı bir platform. Yine etkileşimli dil öğretim metodlarını tercih eden sisteme üye olan kullanıcılar sistemde yer alan ders videolarını izleyebiliyor, pdf formatında ders notlarına erişim sağlayabiliyor. Sohbet odası üzerinden kullanıcıların Türkçe konuşma becerilerini geliştirebilmeleri mümkün. Yine aklınıza takılan soru ve sorunlar için forum kategorisi portalın içerisinde yer alıyor. Şu an için toplam 53 bölümlük bir konu anlatımı mevcut. Arapça, Rusça, Fransızca ve İngilizce desteği sunan platforma üye olmak ise ücretsiz. Yaşar Üniversitesi’nin hazırladığı Türkçe Öğreniyorum isimli online Türkçe öğretim portalına üye olmak ve içeriklere gözatmak isteyenler aşağıdaki linkten siteyi inceleyebilirler:

https://turkish.yasar.edu.tr/

  • Anadolu Üniversitesi-Ana-Dil Türkçe: 

anadolu-universitesi-turkce-ogretim-portali
Bir başka üniversitemiz olan Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından projelendirilen Türkçe öğretim portalı Ana-Dil Türkçe şimdilk yalnızca A1 ve A2 seviyelerinde ders içeriklerini kullanıcılara sunan henüz deneme (beta) aşamasında olan uzaktan eğitim yoluyla Türkçe öğrenmek isteyenlerin kullanabileceği bir platform. Animasyon ve Türkçe altyazılı videolar ile konuları öğretmeyi amaçlayan sistemde yer alan dinleme-anlama metinleri de oldukça işe yarar türden. “Diller için Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi”ne uygun olarak gerçek hayattan konular ile tematik bir yaklaşımla hazırlanan” ders içeriklerine sahip olan bu platformda ek olarak oyunlar yoluyla da dil öğrenme becerilerinizi geliştirmeniz mümkün. Yine ücretsiz üye olabileceğiniz ve faydalanabileceğiniz bir uygulama. Üye olmak isteyenler için link aşağıda:

https://turkce.anadolu.edu.tr

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.