Ayvalık’ta gezilecek yerler, yapılacaklar, yemek yenecek mekânlar neler merak edenler için kendi deneyimlerimden oluşan seyahat içerikli blog yazımla yeniden karşınızdayım. Ege bölgemizde yer alan Balıkesir’e bağlı güzel ve şirin bir tatil beldesi olan Ayvalık gerçekten herkesin gidip görmesi gereken bir yer. Kendine has sokakları, güleryüzlü insanları, muhteşem doğası, denizi ve daha pek çok özelliği ile burası başlı başına bir cennet. Ayvalık’a nasıl gidilir merak edenler için Ayvalık Haritası aşağıda yer alıyor haritayı inceleyip yol tarifi alabilirsiniz.


Ben de bu güzel kenti ziyaret etmek için İzmir’den kardeşimle birlikte günübirlik Ayvalık’a bir seyahat gerçekleştirdim. Kardeşim oradaki marinada staj yaptığı için Ayvalık’ı az çok biliyordu. Sırt çantalarımızı yanımıza aldık ve Ayvalık’ı baştan ayağa dolanmaya çalıştık. Benim için oldukça keyifli bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. Peki Ayvalık’a gidecekseniz nereleri gezmeli, nerelerde konaklamalı ve nerelerde yemek yemelisiniz ? Bu yazıda sizlere bu konularda birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum. Dilerseniz başlayalım.

Ayvalık’ta Nereleri Gezmeli ?


1.) Ayvalık Merkez ve Çarşı:

ayvalik-carsi-gezilecek-yerler

Ayvalık Otogar’a geldikten sonra şehir merkezine gitmek için oradaki minibüsleri kullanmanız gerekiyor. Şehir merkezine geldikten sonra bizi tur tekneleri ile dolu sahil, daracık ve birbirinden güzel renkleri bünyesinde barındıran Ayvalık sokakları ve Ayvalık Çarşısı karşılıyor. Burada artık nerden başlamak isterseniz oradan başlayın. Biz sırt çantalarımla beraber Ayvalık’ın daracık sokaklarında kaybolmayı seçerek başlamıştık gezmeye. Her sokakta ayrı bir güzellik, çiçekler, sokak kedileri, tarihi binalar…  Gerçekten hem fotoğraf çekenler ve çekilmeyi sevenler için muazzam mekanlar mevcut hem de tarihi doku çok güzel. Gittiğinizde zaten gezecek, bol bol fotoğraf çekecek, instagrama hikâyeler atacak ve check-in yapacaksınız.

2.) Cunda Adası (Ali Bey Adası):

ayvalik-cunda-adasi

Ayvalık’a geldikten sonra görmeden dönmeyeceğiniz yerlerden birisi de Cunda Adası nam-ı diğer Ali Bey Adası. Ayvalık’taki irili ufaklı 22 ada içerisinde yerleşime açık tek ada olarak bilinen bu muhteşem doğa ve tarih harikasını mutlaka gezmelisiniz. Cunda Adası’na gitmek için Ayvalık merkezden 5 TL ödeyerek küçük yolcu teknelerine binmeniz yeterli. Cunda’da gezilecek görülecek çok güzel yerler var. Ada zaten başlı başına bir harika. Karaya ayak bastığınızda sizi ada esnafı karşılıyor. Eğer sizde benim gibi magnet hastasıysanız oradaki eski çarşının içerisinde hediyelik eşya satan yerde oldukça uygun fiyata magnetler satın alabilirsiniz. Birbirinden güzel ve renkli magnetler mevcut. Daha sonra ada sokaklarını turlamaya başlayabilir, sahil boyunca yürüyüş yapabilirsiniz. Bizim tüm bu aktiviteler sonrası ilk durağımız eskiden kilise olan daha sonra Koç ailesi tarafından müzeye dönüştürülen Taksiyarhis Kilisesi (Rahmi Koç Müzesi)  oldu. Araçla çıkmak yerine bu tarz yerlere yürüyerek gitmenizde fayda var çünkü Cunda sokakları bir hayli dar. Bu kilise az evvel de ifade ettiğim gibi Koç ailesi tarafından oldukça güzel bir müze haline getirilmiş. Müzeye giriş ücretli. Tam: 5 TL iken öğrenci indirimli fiyatı 2 TL . Öğrenci kartımız olduğundan indirimden faydalandık 🙂 Bu müze ve buraya bağışlanan eserler tarih ve sanat severler için gerçekten çok güzel. Müze özenle hazırlanmış ve oldukça iyi korunuyor. İçerisinde gezerken insan büyük keyif alıyor, burayı görmeden dönmeyin.

Rahmi Koç Müzesi sonrası Cunda Adası’nda bizim merak ettiğimiz ve görmek istediğimiz yer ise Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak bilinen “Agios Yannis Kilisesi” burada da tarihi kitapların yanı sıra oldukça güzel bir ada manzarası sizi karşılıyor. Burası da önceden bir kilise iken günümüzde küçük bir kütüphane halini almış durumda. İçerisi oldukça güzel kitapseverler için kıraat yapılabilecek bir iç mekan yok çünkü sürekli içeriye ziyaretçi akını oluyor ve alan çok dar fakat dışarıdaki nefis manzara eşliğinde kitap okumanız mümkün. Biz bu iki yeri gezdik Cunda’da ve ada sokaklarında kaybolmayı, çarşıda dolaşmayı tercih ettik. Amaçsızca dolaşmayı seven biri olduğumdan insanların oturduğu dar Cunda sokakları gezerken bana keyif verdi. Adaya gelecekler yürüyüş için uygun bir ayakkabı ile gelirlerse rahat ederler zira yollar Arnavut kaldırımı taşlarla döşeli.

3.) Sarımsaklı Plajı ve Badavut:

sarimsakli-plaji-ayvalik

Cunda Adası sonrası saat 16.00 civarında bizim istikametimiz denize girmek için Ayvalık’ın meşhur halk plajlarının olduğu Sarımsaklı Plajı ile Badavut oldu. Merkezden minibüsler ile plajlara ulaşmanız mümkün fakat minibüsler epey dolu oluyor bilginiz olsun. Ayvalık’a gidip denize girecek olanlar suyun bir hayli serin olduğunu bilsinler. “Su soğuk ama girince alışıyorsun” cümlesi burası için söylenmiş olabilir. Ben kardeşimle beraber Badavut’ta denize girmeyi tercih ettim. Plajda  iki şezlong ve bir şemsiye için 20 TL ödedik. Çeşme’deki fiyatları düşününce (50 TL) makul bir fiyat gibi geldi bana. Su serin deniz ise kademeli olarak derinleşiyor. Benim gibi birden bire derin suya girmeyi sevmeyenler için sığ alandan derin alana doğru yüzmek daha keyifli. Plajda her türlü yiyecek, içeceğe erişebilirsiniz. Duş, tuvalet ve soyunma kabini gibi hizmetler de mevcut. (Verdiğiniz 20 TL karşılığında hepsinden faydalanabiliyorsunuz)

4.) Şeytan Sofrası:

ayvalik-seytan-sofrasi

Ayvalık tek başına bir doğa harikası ama Şeytan Sofrası Ayvalık’ta benim gördüğüm en güzel yerlerden birisi. Muhteşem manzarası, harika bir gün batımı seyri ile burası hem bir doğa harikası hem de fotoğrafçılıkla uğraşanlar için bulunmaz güzellikte bir çekim mekânı. Şeytan Sofrası’na nasıl gidilir diye soranlar hem şehir merkezinden hem de Sarımsaklı ve Badavut’tan kalkan otobüsler ile Şeytan Sofrası’nda gün batımını izlemeniz mümkün. Buraya araçları ile çıkmayı düşünenler ciddi bir park sorunu ve trafik yoğunluğu olduğunu unutmasınlar. Burada gün batımını seyretmek hayatım boyunca yaptığım en güzel şeylerden birisi olabilir. Manzara ve doğa beni çok ama çok etkiledi. Burayı görmeden sakın ama sakın geri dönmeyin derim.

Ayvalık’ta Nerelerde Ne Yemeli ?

ayvalik-kepce-restorant

Bir yere seyahat eden insanların hemen hemen çoğu güzel ve farklı lezzetler tatmayı sever ve isterler. Ben de yeni lezzetler denemeyi daha önce yemediğim yiyecekleri keşfedip onların tadına bakmayı seviyorum. Galiba içimde bir Vedat Milor var 🙂 Ayvalık’ta neler yenir diye soracak olanlara verilecek ilk cevap sanırım meşhur Ayvalık Tostu olacaktır. Buraya kadar gelmişken tostun ve yanında gelen ayranın tadına bakmak isterseniz fiyatlar 10-12 TL civarında. Bizim gibi sulu yemek yemek isteyenlere ise önerebileceğim mekan Kepçe Restorant olacak. Gerçekten yemekleri lezzetli, porsiyonları bol ve fiyatları görece uygun. Ben burada özellikle kabak çiçeği dolmasına bayıldım tadı harikaydı. Yine Ayvalık’a gelenlere tavsiye edilen iki tane meşhur pastane var. Bunlardan birisi benim gidip kalite ve lezzetini onayladığım Güler Pastanesi diğeri ise İmren Pastanesi. Ben Güler Pastanesi’nde meşhur Lor tatlısı ve sakızlı dondurma ikilisini yedim ve ba-yıl-dım. Bu iki lezzeti nerede tadarsınız bilmem ama tatmadan dönmeyin. Biz pastaneden ek olarak bir diğer meşhur ürünü olan sakızlı kurabiyeden de satın aldık İzmir’e döndüğümüzde evde tadına baktık o da çok güzeldi.

Ayvalık’ta Nerede Konaklamalı ?

teras-pansiyon-ayvalik

Seyahatler sırasında bir diğer sorun ise gittiğimiz yerlerde nerelerde konaklayacağız sorusu. Ayvalık’a gidecek olanlara naçizane bir pansiyon tavsiye etmek istiyorum bu yazının sonlarına gelmişken. Ayvalık merkezde yer alan Teras Pansiyon uygun fiyata, temiz ve güzel odalar sunuyor. Pansiyon sahipleri Necati ağabey ve Gözde abla inanılmaz sempatik ve dost canlısı insanlar. Pansiyon’da sabah kahvaltısı da mevcut ve lezzetli. Eğer konaklamaya çok para harcamak istemiyor ben sabah çıkar gezerim akşam da dönerim merkeze yakın, temiz bir yer olsun güleryüzlü sahipleri olsun diyorsanız kesinlikle Teras Pansiyon‘u tavsiye ediyorum. Kardeşim burada iş nedeniyle bir ay kadar konakladı ve çok memnun kaldı. Pansiyonun olduğu bina eski Ayvalık evlerinden restore edilmiş ve içerisinde yer alan antika eşyalar çok güzel görünüyor. Pansiyonun bir de sevimli maskotu var ismi Patican :)Bunun dışında Ayvalık’ta denize nazır otellerde konaklamak isteyenler içinse hem şehir merkezinde hem de plajlara yakın oteller mevcut.

Ayvalık’ta Yapmadan Dönme !

  • Ayvalık sokaklarında bol bol gez, hatta kaybolacak şekilde dolaş
  • Tekne turlarına katıl
  • Mutlaka lor tatlısı ve sakızlı dondurmayı tat
  • Ayvalık tostunu dene
  • Cunda Adası’nı ziyaret et ve müzeleri gez.
  • Sarımsaklı ya da Badavut’ta denize gir.
  • Şeytan Sofrası’nda günbatımını seyret.
  • Bol bol fotoğraf çek 🙂

Benim için Ayvalık gezisi oldukça keyifli ve güzel bir anı olarak kaldı. Ayvalık’ı gezmeyi düşünenler için bloğumda böyle bir yazı kaleme almak istedim. Neticede bilgi paylaştıkça çoğalıyor. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Bu yazıyı okuyup Ayvalık’a gitmeyi düşünen herkese şimdiden keyifli gezmeler diliyorum. Yorumlarınızı bekliyorum. Mutlu kalın.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.