Yeni kimlik kartları (çipli kimlikler) Türkiye Cumhuriyet kimlik kartlarının yerini almaya devam ediyor. Yeni kimlik kartlarına başvuru sırasında gerekli belgeler neler ve başvuru sonrası kart teslim süreci nasıl işliyor bu yazımda biraz ondan söz etmeye karar verdim. Eski ve oldukça kötü olan kimlik kartlarından bu modern kimlik kartlarına geçiyor olmamız her açıdan çok iyi oldu diyebilirim. Yeni çipli kimliklerin kredi kartı büyüklüğünde olması ise ayrı bir güzellik. Öncelikle yeni kimlik kartı nedir? ne işe yaracak ondan biraz söz ederek yazıya başlayalım:

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahiptir. Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran kimlik kartları, vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır. Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılacaktır. Bu sayede farklı kurum ve kuruluşların güvenli kimlik doğrulaması yapmasına imkan sağlanacaktır.

YENİ KİMLİK KARTLARI KULLANIM ALANLARI

  • Kimlik Kartı Olarak Kullanımı
    Kimlik kartı ile kamu hizmetlerine güvenli bir şekilde elektronik ortamda erişmek kolaylaşacaktır. Böylece vatandaş, gerek kamu gerekse özel teşebbüs hizmetlerinden daha hızlı bir şekilde yararlanabilecektir.
  • E-imza Amacıyla Kullanımı
    Elektronik imza uygulaması, kart sahibinin T.C. Kimlik Kartı’nda yer alan nitelikli elektronik sertifikası ile kanuni geçerliliği olan elektronik imza işlemlerini yapabilmesini sağlar.
  • Seyahat Belgesi Olarak Kullanımı
    Kartın ön ve arka yüzünde yer alan bölgeler ile bölgeler içerisindeki bilgiler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ICAO 9303-3 standardına uygundur. Kartın arka yüzündeki MRZ alanı ve kart üzerindeki temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde kart seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir.

yeni-kimlik-karti

YENİ ÇİPLİ KİMLİK KARTI BAŞVURU SÜRECİNDE NELER YAPTIM ?

  • İlk olarak yapmanız gereken 1 adet biyometrik fotoğrafa sahip olmak ve 16 TL kart ücretini eski kimliğinizle beraber nakit olarak yanınızda bulundurmak.
  • Daha sonra size en yakın nüfus müdürlüğüne başvuru için gitmeniz gerekiyor. Burada iki seçeneğiniz var isterseniz randevu alabilir isterseniz benim gibi randevusuz başvuru yapabilirsiniz. İzmir Buca ilçesi için konuşuyorum randevusuz işlemler çok daha hızlı halledildi. 5 dakika kadar sıra bekledim ve hızlıca işlemlerim halledildi.
  • Başvuru sırasında parmak izini ve biyometrik verileriniz alınmakta.
  • Yeni kimlik kartlarının üzerinde din hanesi ve memleket gibi bilgiler yok. Bunun yerine bu bilgiler kartın üzerinde çipte depolanmış durumda. Din hanesini isterseniz çipe işletmeyebilirsiniz. Bunun için görevliye mutlaka söyleyin çünkü otomatik olarak işaretliyorlar sormadan.
  • Kartınızın teslim edilmesini istediğiniz adresi belirtiyorsunuz kurye eve geldiğinde sizi bulamaz ise kartınız başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğüne teslim ediliyor ve 1 ay içinde gidip şahsen almazsanız kartınız imha ediliyor.

YENİ ÇİPLİ KİMLİK KARTI TESLİMAT SÜRECİ

Benim kendi yaptığım başvuru süreci beklediğimin aksine bir hayli hızlı sürdü. Çevremdeki bazı arkadaşlara 1 ay gibi uzun bir sürede ulaşan kimlikler olmasına rağmen benim kartım 1 haftalık bir süreçte teslim edildi. Başvuru sonrası süreci kontrol etmek için kullanacağınız adres:

https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr/Pages/rg1.aspx?scenarioId=kds

Buradan bilgilerinizi girerek kartınızın hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz. Benim kartımın teslim aşamaları şu şekilde oldu:

yeni-kimlik-kartlari-cipli-arka-yuz

  • 9 Haziran: Başvurunuz alınmıştır.
  • 10 Haziran: Kartınız basılmıştır.
  • 11 Haziran: Kartınız basılmıştır.
  • 12 Haziran: Kartınız basılmıştır.
  • 13 Haziran: Kartınız kalite kontrol aşamasındadır.
  • 14 Haziran: Kartınız kalite kontrol aşamasındadır.
  • 15 Haziran: Kartınız Ptt’ye teslim edildi. Ptt bu aşamada bana sms yolladı.
  • 17 Haziran: Cumartesi günü kartım tarafıma teslim edildi.

Genel olarak kimlik kartı başvurucu süreci ve başvuru sonrası yaşananlar bu şekilde. Yeni kimlik kartlarının tasarımları öncekilere göre bir hayli güzel hatta öncekiler bu karttan sonra size çağdışı geliyor diyebilirim 🙂 Bu sisteme geçişte emek sarfeden, mesai harcayan tüm çalışanlara ve devlet görevlilerine de teşekkür etmek lazım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.

Güncelleme: Yeni çipli kimlik kartımı teslim aldığım ön yüzde ismimin doğru yazıldığını fakat arka taraftaki kodlamada “GURKAN” yazılması gerektiğini düşündüğüm alanın (Uluslararası standartlar açısından İngilizce olması gerektiğini düşündüğümden) “GUERKAN” şeklinde yazıldığını görünce NVİ’ye mail atıp durum hakkında bilgi almak istedim ve yazım yanlışı olmadığını öğrendim. Yeni kimlik kartınızda arka kısımda isminizin hatalı yazıldığını düşünüyorsanız bu cevabı okumanızı öneririm:

Yeni kimlik kartının arka yüzünde yer alan bilgiler Uluslararası ICAO DOC 9303 standartlarına göre basılmıştır. Bu standart’a göre Türkçe yazılan ‘Ö’ harfi ‘OE’ veya O olarak örneğin; Ömer (OEMER olarak yada OMER olarak) ‘Ü’ harfi ‘UE’ yada ‘UXX’ ,yada ‘U’ olarak örneğin ; Ünal (UENAL yada UXXNAL yada UNAL olarak) basılmaktadır, Kimlik kartının arka yüzünde yer alan bu bilgiler hatalı basım yada yanlışlıktan kaynaklanmamakta olup, Uluslararası ICOA DOC 9303 standartlarına göre sistem tarafından otomatik olarak kodlanmaktadır.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

3 Yorumlar

  1. mrblar, 2017 yılında kimlik değiştirdim özkan soy isim “OEZKAN” yazılmış. 2018 yılında da annem değiştirdi ve onda “OZKAN” yazılıdır. yıla göre fark mı var ya. hep aynı yanıt uluslar arası bilmem ne kodlaması. düzgün yazılsaydı ya. eşim yabancı vatandaşken oturma tezkeresi aldığımda da “oezkan” yazınca sgk işe girişi ile ilgili firma “sigortasını yapamayız eşi ile aynı soy isim taşımıyor” diye sıkıntı çıkarmıştı. madem ki bilgisayar kodluyor. oezkan veya başka yazanları düzgün kodlasın. muhatap olacağımız kimse yok. herkes başından salma işi

  2. INTERNET ÇÖP BILGI YUVASI AMA BÖYLE DETAYLI GERÇEKTEN EMEK ICEREN FAYFALI ICERIKLEER GÖRÜNCE ÇOK DUA EDIYORUM .ALLAH RAZI OLSUN. SADECE DIUGULARIMI IFADE ETMEK ISTEDIM . SANIRIM YAYINLAMAZSANIZ DAHA IYI OLUR 🙂

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.