Pictes (Promoting Integration of Syrian Children to Turkish Education System) Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonu’nun Desteklenmesi Projesi Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği  tarafından geliştirilip finanse edilen bir proje. Proje hakkında ilk yazımı projeye henüz yeni başladığımız dönemlerde şurada kaleme almıştım.

PICTES PROJESİ NEDİR?

“Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi” projesi Milli Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında «Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler için Mali İmkan» anlaşması (FRIT) çerçevesinde imzalanan sözleşme ile Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunda Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan bir projedir. Proje süresi 2 yıl ile sınırlıdır ve faaliyetler 03.10.2016 tarihi itibariyle başlamıştır. Proje kapsamında ana hedefler geçici koruma altındaki sığınmacıların eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmesinin sağlanması ve Türk eğitim sistemine entegrasyonları sürecine destek sağlamaktır.pictes-projesi-meb

Pictes projesi kapsamında Suriyeli çocuklara Türkçe öğretmek için Aralık ayında göreve başladık. Ben de proje kapsamında İzmir’de Konak Geçici Eğitim Merkezi bünyesinde derslere girmeye başladım. Proje başladığında her yeni projede olduğunu gibi çeşitli sorunlar yaşadık ve “Acaba bunu nasıl yapsak ? Nasıl daha verimli olur Türkçe’yi nasıl daha iyi öğretiriz ? ” gibi soruları kendimize sormak durumunda kaldık. Bugün geldiğimiz noktada 4 ay öncesinden çok daha iyi durumdayız ve sevginin bir takım eksiklikleri nasıl giderdiğini hep birlikte görüyoruz. A1 ve A2 seviyesindeki öğrencilere Türkçe öğretmek hem ilginç hem de keyifli bir deneyim oldu benim için. Savaş mağduru olmalarına rağmen öğretmenlerine olan sevgileri (her ne kadar disiplin sorunları olsa da sevgileri inanılmaz) müşkül durumda bile ellerindeki lokmayı sizinle paylaşma arzuları (yemediğiniz ya da reddettiğinizde küsme ve konuşmama dahil) insanı duygulandırıyor.

Dünya da yalnızca iyi ve kötü insanların olduğunu düşünen (dil, din, ırk v.s ayrımı yapmayan) biri olarak savaşın en suçsuz varlıklarının bu kimi yetim kimi yoksul kimi de öksüz çocuklar olduğunu sahaya inince üzülerek görmüş oldum. İşin eğitim kısmından söz etmem gerekirse bu 4-5 aylık zaman diliminde “Yabancılara Türkçe Öğretimi” konusunda da bir hayli şey gözlemlemiş ve öğrenmiş oldum diyebilirim. Proje kapsamında çocukların büyük kısmı ile ilerleme kaydetsek bile  elbette çeşitli sebepler ile bazı öğrenciler geri kalmış durumda. Onları da telafi eğitimleri ile önde olanlara yetiştirmek arzusundayız. Bu projenin öğrencilere oldukça faydalı olduğunu ve bu ülkede kalacak olanların Türk eğitim sistemine entegrasyonuna ciddi katkısı olacağına inanıyorum.

pictes-project-unicef
Pictes Projesi kapsamında yer alan öncelikli 23 il

Pictes Projesi kapsamında hemen hemen her sorun Avrupa Birliği  ve Milli Eğitim Bakanlığımızın işbirliği ile çözülmeye çalışılsa bile yine çeşitli sorunlar mevcut. Bu sorunları madde madde izah edecek olursak kendimce şöyle özetleyebilirim:

  • Materyal ve kaynakların eksikliği. En büyük belkide en temel sorunlardan birisi bu alanda yer alan materyal eksikliği. Ders kitaplarının içerik olarak yetersiz olduğunu (a1 düzeyi için) düşünüyorum. Alanda materyal eksikliğinin olmasının önündeki en temel engellerden birisi Türkiye deki müfredatta öğrencilerin bitişik eğik yazı kullanıyor olması. Bu sebeple A1 ve A2 yaş gruplarında yer alan materyal, kitap ve yayınlar bitişik eğik yazı ile piyasada yer alıyor. Yabancılara Türkçe öğretirken dik temel harfleri kullanmak zorunda olduğumuzdan bunlardan faydalanamıyoruz. Neyseki Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl dik temel harflere geçiş yaptı.
  • Çocukların yoksulluk, servis olmaması v.b gibi sebeplerle okula düzenli bir şekilde devam edememeleri. Öğrencilerin okula düzenli devam etmelerini sağlamak için idarecilerimiz seferber olsa da olanaksızlıklar yüzünden devamsızlık yapan ve eğitim öğretim faaliyetllerinden geri kalan öğrenci sayısı bir hayli fazla.
  • Savaş sırası ve sonrası travmaların öğrenciler üzerinde olumsuz tutum geliştirmesi ve buna bağlı disiplin sorunları. Elbette yaptığımız işin meşakkatli olduğunu biliyoruz fakat sahadaki sorunları anlatmadan da olmaz. Ne yazık ki savaş mağduru çocukların hemen hepsi travmatik vakalar yaşamış ve bir yakınını kaybetmiş durumda. Bu durumun çözümü için okullarda psikolojik danışmanların görevlendirilmiş olması geç dahi olsa çok iyi oldu diyebiliriz.

En güzel yatırım insana yapılan yaptırımdır sözünün doğru olduğunu düşünüyorum ve Pictes Projesi’nin hem ülkemize hem sığınmacılara hem de insanlığa faydalı olacağını düşünüyorum. Projede emeği geçen Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği’ne teşekkür etmek gerekir. Dünya da Türkiye dışında savaş mağdurları konusunda elini bu denli taşın altına koyan başka ülke maalesef yok. Kimsenin vatansız kalmaması ve Dünya’daki tüm savaşların sona ermesi dileğiyle. Bir sonraki yazıda görüşene dek hoşçakal sevgili okur.

unicef-izmir-konak
Avrupa Birliği Ulusal Ajansı’nın çeşitli ülkelerden gelen gözlemci heyetinin okulumuza Pictes Projesi kapsamında yaptığı ziyaretten kalma güzel fotoğraf 🙂
Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.