Xperia Z2 kullanıcı deneyimi, kullanıcı yorumları ve uzun kullanım deneyimlerimi size aktaracağım ve çeşitli videolar, fotoğraflar ile destekleyeceğim bir yazımda daha sizlerleyim. Aslında bu yazıyı Sony Xperia Z2’yi satın alınca hemen oluşturmak istemiştim fakat kısmet olmadı bir türlü. Bu zamanda zarfında da cihaz ile ilgili epey deneyim yaşadım. Not: Telefonu alalı yaklaşık 8-9 ay kadar oldu.

Peki Sony Xperia Z2’yi ne kadara, nasıl, nereden satın aldım. Ben paralel ithalat almayı tercih ettim ve N11 üzerinden 1300 TL’ye kampanya ile Sony Xperia Z2 16 GB D6503 Almanya ithalat, ve gürültü önleyici kulaklık içeren paketi tercih ettim. Bu benim ilk Sony telefonumdu ve şu ana kadar itiraf etmeliyim ki bundan sonra da android tercihim olursa Sony’den şaşmam. Cihaz ile ilgili temel deneyimlerimi dayanıklılık, su geçirmeme, pil ömrü, ekran kalitesi, stabilite v.b başlıklar altında tek tek sizlere aktarmam çok daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Xperia Z2-Alarm-saat

Sony’in Xperia serisi bildiğimiz gibi amiral gemilerin üretildiği seri Sony her ne kadar saçma bir politika ile 6 ayda bir amiral gemi çıkarsa da Xperia Z2 hala güncel teknolojileri içerisinde barındıran ve alınabilir bir cihaz. Ben cihazı satın aldığımda Kitkat ile ürün bana gelmişti. Android Lollipop sürümü yayınlandı, hatta şu an 5.1’de çıktı ve kullanıyoruz. Sony amiral gemileri güncelleme konusunda en hızlı firmalardan birisi. Bu konuda Sony’ye güvenebilirsiniz. Sizler için kendi telefonumdan çektiğim ve Z2 menü geçişleri ve birkaç küçük ayarı gösteren Xperia Z2 kısa inceleme videosunu izlemenizi tavsiye ederim:

Peki sıra geldi yazımızı artık başlık başlık ve konu konu detaylandırmaya. Uzun kullanım yapmış birisi olarak cihazı tanıtırken başlıklar halinde tanıtmak hem kullanıcılar hem de kullanıcı adayları için çok daha iyi ve derli toplu olacak düşüncesi içerisindeyim ve bu yüzden yukarıda da ifade ettiğim gibi başlıklar halinde Xperia Z2 inceleme ve deneyimlerimi sizlere aktaracağım.
1.) Dayanıklılık, Ergonomi ve Su Geçirmeme
Cihaz kesinlikle oldukça dayanklı bir cihaz. Aldığımın ilk günü(evet o acıyı yaşadım) telefonu çat diye mermere düşürmüş ve eyvah sıçtık demiştim lakin telefon bana mısın demedi ve bir kaç sefer daha düşmesine rağmen dayanıklılığından ödün vermedi zaten internette testlerde ne kadar dayanıklı bir ürün olduğunu görürsünüz.
Cihaz toza karşı dayanıklı diye lanse edilmişti fakat ben bu kısma katılmıyorum cihaz toz tutuyor. Özellikle ekran çok çabuk kirleniyor bunda benim biraz hor kullanıyor olmamın etkisi de olabilir.
Ergonomi ve kalite konusunda cihaz bence başarılı. Gövdesi metal, önü arkası cam ve kalite hissini alıyorsunuz. Köşeleri biraz fazla sivri olduğundan tek elle tutmakta zorlanabilirsiniz fakat benim gibi elleriniz büyükse 🙂 1.84 boy olunca böyle oluyor sorun ortadan kalkıyor..
Gelelim en merak edilen hususa Sony Xperia Z2 suya karşı ne kadar dayanıklı ? Öncelikle bu cihazın su geçirmez olmadığını söyleyelim. Tüketim odaklı bir toplum olduğumuzda reklamlarda kullanıcıya sunulan yemleri çabuk yutuyoruz. Sony’nin bu cihazı suya dayanıklı ama tatlı suya ve belirli bir metreye kadar.
Suya dayanıklılık noktasında her ne kadar deniz suyuna sokmayın deseler Temmuz ayında Çeşme Ilıca’da telefonumu denize soktum ve gayet başarılı fotoğraflar çektim, denizden çıkınca tatlı su ile güzelce yıkayıp kuruladım ve herhangi bir sorun yaşamadım. Fakat benimki büyük riskti. Size denizde denemenizi tavsiye etmem ben de bir daha denemeyi düşünmüyorum.

sony-xperiaz2-inceleme 2.) Yazılım, Stabilite, Güncellemeler
Hepinizin bildiği gibi Xperia Z2 Android işletim sistemine sahip bir cihaz. 3 GB Ran, Snapdragon 801ab işlemci, Wifi, DLNA, NFC, Bluetooth, LTE, 3G gibi pek çok özelliği bünyesinde barındıran bu cihazda Sony’nin Xperia arayüzü gayet akıcı ve takılmadan başarılı bir biçimde çalışmakta. Burada performansı sağlayan asıl unsur Samsung’un o iğrenç TouchWiz arayüzünde yaptığı gibi Sony’nin saf androide su katmaya çalışmaması, bir diğer ifade ile saf androide yakın bir arayüz.
Sony’nin Playstation, Whatsnews, Lifelog, Movie Creator, TrackID, Walkman, Album gibi gerçekten çok başarılı yazılımları mevcut. Üstelik Xperia Z2 root gerektirmeden ekran görüntüsü ve ekran video kaydı yapmanıza olanak sağlıyor.
Sony Xperia ailesine güncelleme konusunda ciddi önem vermekte. Öyleki Android sürümleri güncellendiği an Sony çalışmalara ve sertifikanlandırmalara başlıyor..Lollipop güncellemesini en hızlı veren firmalardan birisi Sony oldu mesela. Güncelleme konusunda ben beğeniyorum Sony’yi.

sony-xperia-z2-kullanıcı-deneyimi

3.) Kamera, Ses ve Diğer Donanım Özellikleri
Şunu ifade edelim Sony hemen hemen tüm telefon üreticilerine kamera lensi (donanım) satan bir firma ve en gelişmiş lensleri kendi cihazlarında da kullanıyor. Xperia Z2 20.7 MP kamera, 4K video kaydedebilme özelliği gibi özellikler ve zengin bir kamera uygulaması ile karşımıza çıkıyor fakat eksikleri de yok değil. Her ne hikmetse 20.7 MP fotoğrafı otomatik modda çekemiyor cihaz. Yani manuel moda alıp ayarları tek tek yapıp en iyi fotoğraf için uğraşmanız gerek bu da kulağa pek mantıklı gelmiyor. Ayrıca kameranın son güncellemeye kadar geç odaklama yaptığını (giderildi) ve kumlanma sorunu olduğunu belirtelim. Yani Sony kamerada yazılım konusunda ne yazık ki sınıfta kalıyor Un var yağ var şeker varken helvayı yapamamak üzücü olmuş.
Ses konusuna gelecek olursak cihazda çift stereo hoparlör mevcut ve ses kalitesi iyi. Fakat ilk aldığımda Kitkat sürümü ile gelen dış ses kalitesi Lollipop sürümü ile etkisini biraz yitirmiş. Kulaklık ses performansı ise oldukça başarılı sesler doygun. Özellikle gürültü önleyici kulaklık ile müzik dinlemek keyifli.
Ekran konusun bir önceki seri olan Z ve Z1’de en çok eleştirilen hususlardan birisi imiş. Açıkçası ekrandan beklentiniz nedir bilemiyorum ama ben genel anlamda ekranında memnun olduğumu ifade edeyim. Şikayetçi olduğum tek konu ekran parlaklığı güneş altında ekran parlaklığını son ayara getirseniz bile bazen yeterli olmayabiliyor.

Xperia-z2-pil-ömrü 4.) Batarya(Pil) Performansı
Cihazın batarya performansı da herkes tarafından merak edilen bir diğer konu galina. Sony Xperia Z2’nin bataryası 3200 Mah gibi güçlü bir değere sahip. Diyeceksiniz ki ee ekranı 5.2 inç kocaman telefon pili sömürür. Burada da Full HD seçimi Sony’i bir adım önde kılıyor. Her ne kadar rakibi olan LG G3 2K ekran kullansa da batarya konusunda mukayese dahi edilemezler. Yukarıda kendi telefonumdan örnek bir kullanım görselde mevcut. Ekranın açık kalma süresi 6 saat 16 dakika ve kalan şarjım %16. Bence bir akıllı telefon için gayet başarılı bir pil performansı.
Genel olarak sizlere 8-9 aylık deneyimlerimden yola çıkarak Xperia Z2’yi artıları ve eksileri ile anlatmaya çalıştım. Bir diğer ifade ile sizlere Z2 kullanıcı deneyimi ve incelemesi yaptım diyebiliriz. Yazının eksikleri v.s olabilir yorumlarınız ile yön gösterirseniz memnun olurum. Benim Xperia Z2’ye puanım 10/8. Ve alacak olanlara da kesinlikle tavsiye ediyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.