Türkiye’de dijital bankacılık(digital banking) ve dijital bankacılık hizmeti veren müşteri olduğum 3 farklı bankanın mukayeseli olarak avantaj ve dezavantajlarını sizlere tanıtacağım keyifli olmasını umduğum bir yazım ile daha sizlerleyim. Öncelikle dijital bankacılık nedir ve bu sektör nasıl işler kendimce bir açıklama yapayım size:

Dijital bankacılık İngilizce (digital banking) şubeye gitme derdiniz olmadan tıpkı bankada işlem yapıyormuşsunuz gibi sizlere sanal bankacılık hizmeti sunan bir sistem. Peki sistem nasıl işliyor ? Sitemin temel işleyişi internet bankacılığı temelli arkadaşlar. Dijital bankacılık kullanıcıları tüm işlemlerini internet yahut telefon aracılığı ile yapıyor yani banka ortadan kaldırılıyor. Bu bankalar içinde kullanıcılar içinde avantaj oluyor. Banka yeni şube açmak zorunda kalmıyor (ki bu masraf demek) kullanıcı da şube şube dolaşmak derdinden kurtuluyor. Bankalar bu işin kârlı olduğunu görmüş olacaklar ki bu alana teşvik için ciddi kampanya yarışı içerisindeler. Peki ülkemizde dijital bankacılık macerası nasıl başladı bir göz atalım: Arkadaşlar ilk olarak Finansbank-Enpara ile ciddi bir yatırım ve sağlam altyapı ile bu işe girdi ve deyim yerinde ise domino taşı etkisi yaptı. Benim de dijital bankacılık ile tanışmama Enpara vesile oldu, halen de severek kullanıyorum. Enpara ne yaptı da bu kadar etkili oldu peki ?

Öncelikle başvuru yaptıktan sonra ilgi ve alakaları ve sürecin sonuna kadar hatta süreç sonunda destek olmaları geri dönüş(feedback) beklemeleri ve bunları ciddiye almaları onlar için büyük avantaj oldu. Bu sayede milyonlarca kullanıcı edinler ve edinmeye devam ediyorlar. Piyasaya etkili bir kampanya ile girdiler(Yemeksepeti.com %20 iade) gibi. İnsanlara küçük süprizler yaparak kartlarını küçük hediyeler ile teslim ettiler ki ayrıntılar her zaman önemlidir. Ve her şeyden önemlisi rakipsizdiler ve risk alıp öncü oldular sektörde. Reklam filmleri dönmeye ve iyice ivmelenmeye kâra geçmeye başladıklarını gören diğer bankalar “Ya beyler biz napıyoruz adamlar deveyi havuduyla götürüyor, pastadan biz de pay kapmalıyız” fikrine kapılınca rekaber arttı ve alternatifler türedi. Yapı Kredi’nin Nuvo’su, Teb’in CepteTeb’i Abank’ın Mutlu Param’ı v.s Dijital bankacılık ülkemizde her geçen gün ilerliyor ve insanlar havale, eft v.b masraflar ödemekten kurtuldukları gibi akıılı telefon tablet ve bilgisayarlar aracılığı ile işlemlerini kısa sürede ve zahmetsizce halledebiliyorlar.

Benim yazıyı oluştururken bir diğer maksadım kullanmış olduğum 3 farklı dijital bankacılık hizmetini avantajları ve dezavantajları ile sıralamak ve mukayese etmek. Belki birileri ya bunların hangisine başvursam daha ilgili daha iyi daha düzgün tertipli iş yapar bana zahmet çıkarmaz diyecektir ve bu yazıyı okuyacaktır kim bilir ? O zaman buyrun başlayalım:

1. Finansbank-ENPARA

enpara

Avantajları:

  • Rakiplerine göre bu işe ilk ve en etkili girişi yapan girişimci ruha sahip bankacılık hizmeti olması
  • İlk defa dijital bankacılık kullanan birisi olarak en ufak bir sorunumda dahi sıkıntı yaşamadım. Müşteri memnuniyeti fevkalede iyi ve müşteri hizmetleri kusursuz çalışıyor, sosyal medya hesapları aktif cevap alabiliyorsunuz. Dinamizm, mutlu müşteriler noktasında Enpara tecrübesi ile bir adım önde
  • Çeşitli kampanyalara ara vermeden devam etmesi ve yapacağı kampanyaları müşterilerine sorması. Diyelim ki bir kampanyaları vardı ve süresi bitti, yeni kampanya yapacaklar anket yapıp size soruyorlar ve ankete göre yeni kampanya seçiliyor. Şu an (steam, google play ve itunes’dan satın alacağınız ürünlere %50 indirim kampanyası var) güncelleme (steam artık bu indirimler arasında yok) ek olarak ayda 1 defa farklı ban ATMlerinden ücretsiz para çekimi kıyağını da unutmamak gerekir.
  • Kaliteli mobil uygulamaları ve işlevsel internet bankacılığı. Menüleri gayet kullanışlı ve basit özellikle Android kullancısı olarak Android uygulaması benim favorim. Gelen geri bildirimlere göre uygulama sürekli geliştiriliyor.
  • Uygun faiz oranları.. Son dönemde biraz tekel olmanın rehaveti ile faiz oranlarını düşürmüş olsalar da Teb’in piyasaya muhteşem girişi akıllarını başlarına getirdi ve faiz oranları yükseldi.
  • Tek tıklama kolay külfetsiz, masrafsız ihtiyaç kredisini size sunması ve onaylanması halinde kredinizi imzaya, şubeye v.s gitmeden hesabınıza yatırması. Ben kredi kullanmadım ve üye yaptığım bir arkadaşım için kredi kullandık, çok kısa sürede sorunsuz bir biçimde parayı çekti arkadaşım ve artık arabası ile mutlu 🙂
  • Kartınızın teslimini bizzat kendi banka çalışanları aracılığı ile yapmaları diğerleri kurye gönderiyor ve sorunlar sorunlar sorunlar…
  • Güncel Kampanyalar (Ağustos 2016: Artık her EnCard sahibi kampanyalardan faydalanamıyor. Enpara “Ayın EnParalısı” uygulamasına geçti. Bu ne demek diyecek olursanız kartı ve hesabını aktif bir şekilde kullanan kişiler artık kampanyalardan faydalanabilecek. Yani donanımhaber ölücüleri üzülecek. Güncel kampanyaları linkten takip edebilirsiniz:
  • http://www.finansbank.enpara.com/kampanyalar/
Dezavatajları:
  • Gelelim dezavatajlarına(her güzelin var bir kusuru) öncelikle belirtmek istediğim en büyük sorun Finansbank’ın Atm sayısının yetersiz olması ve bazı atmlerin paranızı tanımaması, yutması gibi saçma sorunlarla uğraşmanız. Bu kullanıcıların en çok sorun yaşadığı konuların başında geliyor. Mesela benim evimin yakınında bulunan Finansbank ATM’sine para yatırma özelliği yeni geldi. Sağ olsunlar.
  • Kredi kartı hizmeti sunmamaları.
  • Vallahi bunlar dışında sorun bulamadım, varsa siz söyleyin. Yiğidi öldür hakkını yeme Enpara’ya puanım 10/9
2. TEB-CepteTEB

cepteteb

Avantajları:
  • Piyasaya hızlı ve yeni giriş yapan dijital bankacılık hizmeti CepteTEB Enpara’nın en ciddi rakibi konumunda ve İzmir için işlemler çok kısa sürede ve sorunsuz biçimde hallediliyor. İlgi alaka süper. Sosyal medya hesapları aktif biçimde çalışıyor, müşteri temsilcileri keza öyle. Enpara’yı örnek almış olacaklar ki altyapıları ve sistem işleyişi mükemmele yakın diyebilirim. Özellikle kartınızın teslimi sırasında hediye paketinden çıkan Powerbank sizi mutlu edecektir. Bedava sirke baldan tatlıdır. Sırf Powerbank için kart alan kullanıcılar var orası ayrı konu tabi 🙂
  • Mobil uygulamaları ve internet bankacılığı oldukça işlevsel ve başarılı. Şans oyunları, fatura ödemeleri v.s mevcut ve sorunsuz biçimde kullanabiliyorsunuz. Android için geliştirilen uygulama şu an için oldukça iyi ama zamanla çok daha iyi olacaktır.
  • Piyasaya girmeleri beraberinde rekabeti de getirdi çok hızlı yeni müşteriler kazanıyorlar ve ilk 55 bin müşterilerine sundukları Cepteteb kredi kartından kart ücresi v.s almayacaklarını söylüyorlar. Tabi bu ilk 55 bin için geçerli. Enpara’nın hali hazırda bir kredi kartı hizmeti olmadığını bir kez daha belirtmekte fayda var.
  • Rekabetçi yapıları ile beraber mevduatınıza verdikleri faiz oranı bir hayli iyi. %10 gibi bir rakam. Bunun yanında şu an bana göre en iyi kampanyaları yapan Dijital bankacılık hizmeti CepteTeb. Yemeksepeti.com’da %20 indirim ve ulaşımda (uçak, tren, otobüs) yapacağınız bilet alımlarında %50 indirim. 6 aylık bedava Eset Smart Security gibi avantajlar. Özellikle ulaşım kampanyası ile yemeksepeti kampanyası çok rağbet görüyor. Kartımı teslim için eve gelen temsilci ile yaptığım görüşmelerde bir hayli yoğun olduklarını ve kart yetiştiremediklerini öğrenmiştim zaten.
  • Atmlerinde herhangi bir sorun yok. Aksine atmlerini genelde İzmir için konuşuyorum hemen her yerde buluyorum. Bir bankada en nefret ettiğim şey bir atmnin sadece para çekme girişi olması ve para yatırılamamasıdır Teb’de bu durumla karşılaşmadım. Telefon ile ilgili ve alakal da gayet iyi, müşteri hizmetleri aktif ve sorunsuz çalışıyor. Yine twitter üzerinden soru ve sorunlarınızı iletebiliyorsunuz. Anında yanıt geliyor. Fav da yapıyor keratalar 🙂 Retweet bile ediyorlar ara sıra.
  • Yine enpara gibi imza formatlite v.s olmadan kredi hizmeti sunuyorlar fakat enparadan biraz daha zor kredi işlemleri Cepteteb’in bilginiz olsun. Kredi kartı sunmaları en büyük avantajları.
  • Güncel Kampanyalar (Ağustos 2016) : Tıpkı Enpara gibi Cepteteb’de sadece hesaplarını ve kartını aktif biçimde kullanan üyelere özel kampanya yapmaya başladı. Bankalar bunu kâr-zarar dengesini korumak adına yaptıklarını ve bu kampanyaların bir maliyetini olduğunu ifade ediyorlar. Açıkçası Cepteteb daha sonra kurulmuş olmasına rağmen şu an için daha bol ve daha çok kesime hitap eden kampanyaları ile göz dolduruyor diyebiliriz. Hemen her kesime uygun ekonomik kampanyalar mevcut. Linkten göz atabilirsiniz:
  • https://www.cepteteb.com.tr/kampanyalar
Dezavantajları: 
  • İzmir için banka temsilcileri ile teslimat yapsalar da diğer illere Aktif ileti denilen rezil kurye servisi ile çalıştıklarını öğrendim ve gelen temsilciye açıp ekşi sözlükte aktif ileti ile ilgili entryleri okumalarını tavsiye ettim. Rezalet bir kurye hizmeti.
  • Yeni fark ettiğim başka banka atmlerinden para çekerken istenen fahiş fiyat. Mesela Enpara kullanarak başka bir bankaya ait atmden işlem yaptığımda 3 TL gibi cüzzi bir rakam öderken Cepteteb de bu rakam 6-9 TL arasında değişiyor ve gereksiz pahalı bir ücretlendirme. Bunu gözden geçirmelerinde fayda var.
  • Şu an için başka bir yamuklarını görmüş değilim, oldukça kaliteli bir iş ve hakkını veriyorlar(umarım gaza gelip biz olduk demezler) Cepteteb’e puanım 10/9

3.Yapı Kredi-NUVO 

nuvo-yky

Avantajları:
  • Vallahi Nuvo hakkında epey sitem işiteceksiniz benden bunu bilerek okuyun. Kampanyalarından piyasaya ilk girdiklerinde yaptıkları 4 alışverişten 1’i bedava (50 TL ye kadar) çok ilgi görmüştü fakat şimdi sektör kısıtlaması getirdiler, insanlar haliyle memnun değiller. Ama yine de ilgi gören bir kampanya
  • Kredi kartı veriyorlar, kredi hizmeti veriyorlar ve bunlar kolay biçimde hallediliyor.
  • Mobil uygulamaları ve internet bankacılık işlemleri sorunsuz ve kolay tüm platformlarda uygulamaları mevcut.
  • Yine mevduatınıza %10 faiz fena bir oran değil.
Dezavantajları: 
  • Öncelikle hiç profesyonel değiller, altyapı olmadan cumburlop pazardan pay kapmak için sektöre daldıkları belli. Aktif ileti denilen rezil kurye ile çalışıp imza için 5 defa kapıma geldiler. Elektronik imzamı alan kişinin elinde Turkcell T10 var ve bunla benim kimlik bilgilerimi çekip sistem atıyor, sonra sistemde kimlik bilgileriniz okunmadığı için Nuvo kartınız iptal edilmiştir mesajı alıyorum. Bu devirde T10’un kamerası ile fotoğraf çekersen okunmaz kardeşim. 2 ay boyunca kredi kartı sorunumu çözemediler. Alıp kullandığım Play Card’ımı sözleşme ellerine geçmediği için iptal ettiler (kurye göndermemiş) banane !
  • Sosyal medya hesapları 0 müşteri desteği berbat, çalışanlar ne iş yaptıklarından habersiz hatta Nuvo ne diyenler bile duydum ilk başta. O kadar sistemsiz kötü bir yapı.
  • Gelen kartla paket içeriğine bakınca bunlar bu işi müşteri odaklı değil kâr odaklı girmiş diyorsunuz dandik mi dandik bir paket ve bir tane telefonun ekranını silmek için hediye silecek 🙂 Çok lazım ya.
  • Tüm bu sorunlar ışığında Yapı Kredi Atmleri (bizim buradakiler) para çekebiliyoruz ama para yatıramıyoruz ne hikmetse. Sistemin bir diğer saçmalığı Yapı Kredi internet bankacılığına giriş yaparsak Nuvo üyeliğimiz iptal oluyor. Yahu sanane ister Nuvo’dan girerim ister YKY’den.
  • Maalesef çok şey vaat eden fakat hiçbir şey sunmayan bir bankacılık hizmeti Nuvo. Uzak durun derim. Benim Nuvo’ya puanım 10/5
Bu listeye dahil etme gereği duymadığım Abank’ın MutluParam ve Denizbank Dijitaldeniz gibi birkaç dijital bankacılık hizmeti daha mevcut fakat bu üçü şu an zirveye oynuyor, o yüzden onları listeleme gereği duymadım. Sizlerde yorumlarınız ile avataj ve dezavataj olarak gördüğünüz noktaları bizimle paylaşabilirsiniz.

 

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

2 Yorumlar

  1. Yapı kredinin kartına başvurdum ama ne hikmetse tüm gün evde olmama rağmen 2 kez gelmişler, yokmuşum notu düşmüşler. Şubeden alayım dedim, veremeyiz dediler, şubeden vermiyorsunuz, kapıya da getirmiyorsunuz ben nasıl alacağım bu kartı dedim tekrar yönlendireceğiz dediler. 😀

    Yani kartı elime dahi ulaştıramadılar, amatörlük diyeceğim de en amatör banka bile böyle bir hata yapmaz. Bu seferde gelmezse iptal edin diyeceğim, saçma sapan işler 🙂

  2. Nuvo yazımda da belirttiğim gibi çalıştıkları kurye ve işleyiş düzeni bakımından pek sağlıklı olmayan bir dijital bankacılık servisi pek tavsiye etmiyorum o açıdan. Yarım yamalak yapacağına Yapı kredi bu işi tam yapmalı.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.