Kişisel bloğunuzu oluştururken sizin için çeşitli seçenekler mevcuttur. Blogger, WordPress, Joomla, Tumblr v.b pek çok script ve servisi kullanabilirsiniz. Ben blog (ağ günlüğü) maceramda başladığımda hem ücretsiz olması hem de Google güvencesi nedeni ile Blogger altyapısı kullanarak yazılarımı yazıp yayınlamaya karar vermiştim. Bugün geldiğimiz noktada Blogger’ın beni tabiri caizse yarı yolda bırakması ile daha fazla özgürlük sunan wordpress altyapısına ve kendi sunucuma geçmem benim için kaçınılmaz oldu. Peki benim için blogger’dan wordpress’e geçiş süreci nasıl oldu. Yahut siz blogger’dan wordpress’e geçmek isterseniz size neler tavsiye edebilirim.

Evvela şunu kesinlikle yapın: Mutlaka yedek alın ! Ben kişisel bloğum nasılsa kapanmaz diyerek hiç yedek almamıştım. Sağ olsun birkaç eski yazımı FeedBurner sayesinde kurtarabildim. Ağ günlüğünüzü (blog) WordPress’e taşıyacak iseniz yapacağınız ikinci önemli şey ise kendinize bir hosting firması bulmak. Bunun için Türkiye’nin en iyi webmaster forumu olan r10.net’i kullanabilirsiniz. Şirketler burada çeşitli kampanyaları tüketici ile buluşturuyorlar. Tavsiyem çok ucuza kaçmayın. Yarın bir gün sitenin hiti arttığında sıkıntı yaşarsınız. Mesela ben 3 aylık hosting hizmeti için 17 TL ücret ödeyeceğim. Hosting’i satın aldıktan sonra sıra WordPress yazılımını kurmaya geldi. Tercihinizi WordPress kolay kurulum içeren hosting firmalarından yana kullanırsanız bu işle çok uğraşmazsınız, fakat kendim kuracağım diyorsanız Google’da “WordPress Nasıl Kurulur” anahtar kelimesi ile arama yaptığınızda videolu anlatımlara ulaşmanız mümkün.

Kurulumdan sonra sitenizin nasıl görüneceği kısmına geliyorsunuz. Burada bence tema tercihi çok önemli. Çünkü bir web sayfasında görsellik çok önemli ben cüzzi bir miktara şimdi kullanmış olduğum temamı satın alma yoluna gittim. İsterseniz hem ücretli hem de ücretsiz pek çok worpdress teması sanal ortamlarda mevcut. Kurulum ve tema işlemini tamamladıktan sonra yedeğiniz varsa blogger yedeklerinizi wordpress’e aktarın ve link yapısını blogger uyumlu hale getirin. Ardından Seo eklentilerinizi kurun ve sitenizin sitemap dosyasını oluşturup Google Webmaster Tools üzerinden sitenizi Google Botlarına tanıtın. Bu kısım önemli çünkü Google sitenizi tarasın istiyorsanız bu işi yapmak mecburiyetindesiniz. Bundan sonrası artık kaliteli ve özgün içerik girmenize ve okuyucu kitlesi edinmenize bakıyor.  Blogger mı WordPress’mi diyecek olursanız indexlenme konusunda kesinlikle blogger bir Google servisi olduğu için torpilli fakat iş özgürlük kısmına geldiğinde Blogger WordPress’in eline su dahi dökemez vaziyette. Eğer teknolojiye ve blog tutmaya yeni başlayan biri iseniz ben kod mod anlamam diyorsanız sizi Blogger’a alalım. Fakat benim teknik bilgim yeter diyenlerdenseniz hiç Blogger’a bulaşmadan yolunuza WordPress ile devam etmenizi öneriyorum. Bu yazı hem bir değişim hem deneyim yazısı oldu. WordPress’e geçişimin manifestosu niteliğinde bir yazı oldu. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.