Apple Macbook kullanıcıları için uygulama önerileri, en iyi ve faydalı MacOs uygulamaları, olmazsa olmaz dediğim uygulamaları derlediğim yepyeni bir yazıdan herkese merhaba. Yakın zamanda bir MacBook Air satın aldım ve Windows’dan MacOS’a geçiş yaptım. Haliyle bu geçiş sürecinde hem işletim sisteminin güzelliklerini keşfetme şansım hem de yeni uygulamalar keşfetme deneyimim oldu. Bu deneyimler ve kişisel kullanımların sonucunda bir Macbookta bulunması gereken olmazsa olmaz uygulamalar olduğunu farkettim. Macbook kullanıcıları ya da Macbook’a geçiş yapmış olanlar için faydalı olacağını düşündüğümde bu yazıyı yazmaya karar verdim. Sıklıkla kullandığım ve hayat kurtaran uygulamaların detaylı açıklamalarını aşağıda yazının devamında bulabilirsiniz.

MacBook kullanırken kullanmaktan en çok zevk aldığım uygulamaların başında bu app geliyor. Sağ tık olayının zirve noktası olan PopClip hemen her Macbook’ta olması gereken müthiş bir yazılım. PopClip’in çalışma mantığı ise oldukça basit. Trackpad veya mouse ile seçim ve tıklama yaptığınızda kopyala, yapıştır, kes, Google da ara, sözlükte ara, spotify da ara, çeviri yap gibi onlarca komutu sizlere sunuyor ve üstelik bunu tüm uygulamalarda sorunsuz şekilde çalışarak yapıyor. Örnek vermek gerekirse diyelim İngilizce bir makale okumam gerekiyor ve çevirinin bir kısmını anlamadım word dosyası üzerinden ilgili bölümü seçip sağ tıkla hiçbir şeyden yapmadım hemen çeviri yapabiliyorum. 170 den fazla eklenti desteği ile pek çok uygulamaya kolay erişim imkanı sunması vs ile gerçekten müthiş kolaylık sağlayan bir uygulama. Para verip satın almanız gereken özellikler taşıyan ve hayatı kolaylaştıran bir uygulama.

popclip-macbook-app
Popclip uygulamasından kendi kullanım senaryom sağ tıkla tam çeviri özelliği

Magnet uygulaması Macbook kullanıcılarının çoğunun bildiği ve sıklıkla kullandığı bir uygulama. Windows’un alışılagelmiş pencere özelliklerini sevenler MacOS işletim sistemine geçtiklerinde bu konuda maalesef sorun yaşayabiliyorlar. İşte Magnet uygulaması burada devreye giriyor ve çoklu pencerede çalışmak isteyenler için bilgisayarı inanılmaz işlevsel hale getiriyor. Aynı anda birden fazla dosya ile tek bir ekranda çalışması gereken herkesin mutlaka denemesi gereken bir uygulama. Pencereleri istediğiniz şekilde ve sayıda konumlandırabiliyorsunuz. Pratik, uygun fiyatlı ve işlevsel bir app.

Benim gibi streaming servislerini çoklu biçimde kullanan biriyseniz bu app sizin oldukça işinize yarayacaktır. Biliyorsunuz ilginç aynı zamanda saçma bir biçimde Netflix ve Amazon Prime Video gibi servislerin Mac desteği yok. Hal böyle olunca üçüncü parti yazılımlar ile bu eksikliği gidermek gerekiyor. Friendly Streaming de bu noktada devreye giriyor ve Netflix, Amazon Prime, Twitch, Youtube gibi popüler video akış servisleri arasında hızlı bir geçiş yapmanızı ve akıcı bir kullanım yaşamanızı sağlıyor. Özellikle Netflix ve Amazon Prime arasında geçiş yapmak ve dizi, film izlemek isteyenler için resmi uygulamalar olmadığı için kesinlikle tavsiye edebileceğim bir uygulama.

Eğer benim gibi sık sık yazı yazıyor, deneme, öykü vb şeyler üzerinde çalışıyorsanız iAwriter yazma deneyimi noktasında size büyük fayda sağlayacak bir uygulama. Özellikle uygulama içerisinde gelen Focus modu yazı yazma sırasında hayat kurtaran cinsten. iAwiter sadelik, minimalizm ve odaklanarak yazmayı sevenler için tasarlanmış kullanması son derece basit ve zevkli olan bir uygulama. Uygulama App Store üzerinde 30 dolarlık bir fiyat etiketine sahip fakat siz App Store dışında uygulamayı nasıl bulacağınızı biliyorsanız edinmeniz pek zor olmayacaktır 🙂 Tavsiye edebileceğim kullanması zevkli uygulamalardan bir tanesi.

Yine App Store üzerinde yer alan ücretli uygulamalardan bir tanesi de Scrivener. Bu uygulama senaryo, hikaye, öykü, roman yazacak kişiler için özel olarak tasarlanmış ve pek çok işleve sahip çok gelişmiş bir yazı uygulaması. Kullanmaya ve öğrenmeye yeni başladığım ama özellikle hikaye, öykü, makale ve senaryo yazacakların çok işine yarayacağını düşündüğüm bir metin editörü. Yazı sırasında karakterler, mekanlar ve aklınıza gelebilecek her durumu tek tek ayrı ayrı gruplandırarak kafanızda yazı bütünlüğünü kaybetmeden eser oluşturma kolaylığını size yaşatan bir uygulama. 20 dolarlık fiyat etiketine sahip olan bu yazılımı App Store üzerinden yahut başka kanallar aracılığıyla indirmeniz mümkün.

Malum olduğu üzere ülkemizde Wikipedia, Imgur gibi bazı sitelere erişim konusunda engel problemleri yaşıyoruz. Dünyanın en sık vpn kullanan ülkelerinden birisi olduğumuz düşünüldüğünde anlık durumlarda bir vpn uygulamasının bilgisayarınızın taskbarında yer alması son derece kullanışlı oluyor. Ben bu ihtiyacımı Star VPN uygulaması ile giderdim. Son derece hızlı ve sorunsuz bir biçimde vpn hizmetini ücretsiz olarak bu uygulama ile (belirli bir kota dahilinde) sağlayabilirsiniz. Bilgisayarınızda olmazsa olmaz uygulamalardan birisi olarak yer almalı diye düşünüyorum.

Eğer Popclip uygulamasına sahipseniz sahip olmanızı tavsiye edeceğim bir diğer uygulama bu olacak. Sağ tık ile tüm uygulamalar ve web üzerindeki herhangi bir metni anında Türkçe’ye yahut istediğiniz dilden istediğiniz dile mükemmele yakın bir şekilde çeviren oldukça güzel bir uygulama. Oleksandr Izvekov adlı bir geliştirici tarafından geliştirilen Translate Tab özellikle metin çevirileri konusunda Macbook üzerinde en başarılı ve sorunsuz çalışan uygulamalardan birisi. Şu an için mağaza fiyata 69 lira olsa da dönem dönem gelen indirimleri kovalamanızda fayda var.

Yukarıda hazırladığım liste benim sıklıkla kullandığım ve herkese tavsiye ettiğim oldukça kullanışlı uygulamaların bir listesi. Bu listeye ek olarak hemen herkesin bildiği ve kullandığı bazı temel uygulamalarda MacBook Air cihazımda yer alıyor. Tavsiye ettiğim ve hemen herkesçe bilinen uygulamalar ise şunlar: Office 365, Spotify, WhatsApp Web, Skype, Adobe Acrobat Reader, iMovie, PhotoScape, Adguard for Safari. Genel olarak benim kullandığım ve beğendiğim uygulamalar şimdilik bu şekilde ilerleyen zamanlarda gelen öneriler ve kendi keşfedeceğim uygulamalara göre listeyi elbette güncelleyebilirim. Sizin de uygulama tavsiyeleriniz yahut merak ettikleriniz olursa yorum formu aracılığıyla bana iletebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.