PIKTES projesi bilinen adıyla Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklemesi Projesi Avrupa Birliği fonları ve Milli Eğitim Bakanlığı planlamasıyla oluşturulmuş ve ilk ayağı yaklaşık 2.5 yıl sürmüş bir projeydi. Bu projeye Aralık 2016 tarihinde ilk başladığın Türkçe öğreticisi olarak katılmış bir öğretmen olarak projeyle ilgili kısa bir bilgilendirme yazısını daha evvel bloğumda yayınlamıştım:

Yaklaşık 2.5 yıldır geçici koruma altındaki çocuklara Türkçe dersleri verip onların Türk eğitim sistemine entegre olabilmeleri için çeşitli çalışmalar yürütmeye çalıştık. Proje kapsamında planlar, çalıştaylara katılım, TYS sorularının hazırlanması ve sınavların değerlendirilmesi gibi çalışmalarda görev aldım. Bu süreç benim için de oldukça güzel ve keyifli bir deneyim oldu. Daha önce bu denli büyük çaplı bir proje bakanlığımız tarafından yapılmadığı için doğal olarak bazı konularda eksiklikler de oluyor fakat artık proje iş ve işleyişi önce yıllara nazaran çok daha iyi konumda. İlk proje 23 ili kapsıyordu fakat PIKTES kapsamındaki il sayısı devam projesiyle beraber 26 ili kapsayacak şekilde genişletildi. İlk projenin adı PICTES olarak geçiyordu devam projesinde isim PIKTES olarak değiştirildi. children ve kids değişikliği oldu bu isimlendirmede aynı zamanda Türkçenin dil yapısına da uygun bir isim elde edilmiş oldu.

İlk projemiz olan PICTES kapsamında:

  • Okullara araç-gereç, kırtasiye ve temizlik malzemeleri yardımı
  • Güvenlik ve temizlik personeli görevlendirmeleri
  • Öğrenciler için taşımalı eğitim hizmetinin sağlanması
  • Öğretmenler için materyal ve ders kitaplarının temini
  • Türkçe Yeterlik Sınavının hazırlama, uygulama ve değerlendirme süreçleri
  • Öğretici ve öğretmen eğitimleri
  • Koordinatör, müdür ve müdür yardımcılarının eğitimleri
  • Psikolojik danışmanlar aracılığıyla veli bilgilendirmeleri
  • Çocuklara yönelik sosyal uyum etkinlikleri
Piktes Projesi kapsamında yer alan iller
Piktes Projesi kapsamında yer alan iller

gibi pek çok uygulama ve etkinlik düzenlendi. Sayıları yüz binleri bulan okul çağındaki bu kitlenin okullaşma oranını arttırmak için il koordinasyon ekipleri ve öğretmenler sahada büyük çaba sarfettiler. Her ne kadar entegrasyonu belirli bir ölçüde sağlamış olsak da alttan gelen ve okul çağına girmiş bir kitlenin varlığı projenin devamını zaruri hale getirmiş olmalı ki bu yüzden PIKTES devreye alındı.

2.5 yıl süren bu deneyime görünen o ki 3 yıl daha devam edeceğim. Bu süreçte pek çok yeni öğrenci ve yaş grubuyla çalışma fırsatı elde ediyor ve yeni deneyimler yaşıyorsunuz. A1 seviyesinden C1 seviyesine kadar pek çok farklı grupla çalışma imkanı elde ettik bu süreçte. Özellikle benim gibi kısaca GEM olarak adlandırdığımız Geçici Eğitim Merkezlerinde görev alıyorsanız farklı gruplarla çalışma imkanına sahip olabiliyorsunuz. Yeni projenin yetişkin eğitimini de kapsayacağı konuşuluyor ilerleyen günlerde geçici eğitim merkezlerinin yerlerini Türkçe eğitim merkezlerine bırakacağı ve dil eğitimine kurs mantığıyla buralarda devam edileceği ifade ediliyor. Ülkemizde sayıları milyonları bulan Suriyeli mülteci ve onların çocukları misafir konumunda. Ağaç yaşken eğilir atasözünü ciddiye alıp bu çocuk kitlenin buraya uyumunu sağlamak ciddi önem arz ediyor. Projenin devamını sağlayan bakanlığımız ve proje yetkililerine aynı zamanda projeyi fonlayan AB heyetine teşekkür etmek gerek. Yeni proje ülkemiz ve eğitim camiamız için umarım faydalı olur. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.