Yabancılara Türkçe öğretimi, Yabancı Dil olarak Türkçe öğretimi için seviye tespit sınavları ve diğer sınav örneklerini paylaşmak istediğim yeni bir Türkçe öğretimi yazısı ile karşınızdayım. Kişisel ağ günlüğümde daha önce dil öğretimi alanında pek çok paylaşımda bulundum ve daha sonrası bir online kaynak kütüphanesi oluşturarak Yabancılara Türkçe Öğretimi için kaynak, materyal, ders notları, kitaplar v.b yüzlerce dosyayı erişime açtım.

Geçtiğimiz günlerde okulumuzdaki öğrencilerin dil seviyelerini belirlemek ve seviye sınıfları oluşturmak için (Avrupa Dil Portfolyosu’na göre) okulumuzdaki tüm öğrencileri seviye tespit sınavlarına tabi tuttuk. Okuma yazma, A1, A2 ve B1 seviyelerindeki sınavlar sonucunda tüm öğrencilerin not ortalamaları hesaplanarak seviye sınıfları oluşturuldu. Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında çalışan ve sınav hazırlamak isteyen arkadaşlara referans olması açısından hem sınav örneklerini burada paylaşmak hem de Türkçe öğretiminde nasıl sınav hazırlanır birkaç bilgi vermek istedim.

 yabancilara-turkce-ogretimi-dil-seviyeleri

Öncelikle sınavları hazırlarken “Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı”nda yer alan kazanımları ve dil profillerini gözönüne almak gerektiğini düşünüyorum. Alanda tecrübesiz olan ve ilk defa sınav hazırlayacak olan arkadaşların göz atması gereken kaynakların başında Tömer kitapları gelmekte. Tömer kitaplarında yer alan sınavları incelemeniz size nasıl soru yazabileceğiniz hakkında fikir verebilir. Yine Pictes kapsamında çalışan Türkçe öğreticisi arkadaşlar Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yer alan “Yaygın Eğitim Programları” kısmından “Yabancı Diller” modüllerinde yer alan Türkçe A1,A2 ve B1 örnek kazanımlarına bakabilirler.

Öğrencileriniz için seviye tespit sınavları hazırlarken onların düzeylerini gözönünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Seviye tespit sınavlarını tüm okula aynı gün, aynı saatte uygulamaya özen gösterin. Bazı olağanüstü koşullarda bu iş kolay olmasa da elinizden geleni yapın. Türkçe’yi iyi bilmeyen yabancılarda sınav anında gözlemlediğim en önemli hususlardan biri bazı öğrencilerin kopya çekmeye teşebbüs etmeleri oldu. Bu tarz durumlarda sorun yaşamamak adına öğrencileri sınav öncesi bilgilendirip, sınav süresi, soru sayısı ve içeriği gibi konularda yardımcı olmak faydalı oluyor. Sınav süresini belirtmediğiniz takdirde zamanı düzgün kullanmayan pek çok öğrencinin itirazı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Genel hatları ile tecrübelerimden yola çıkarak yabancılara Türkçe öğretiminde kullanabileceğiniz bir seviye tespit sınavını nasıl oluşturabileceğinizi anlatmaya çalıştım. Aşağıya sizlere yararlı olacağını düşündüğüm, bazı kurumların (Tömer, Telc v.s) sınav örnekleri ve kendi hazırladığım seviye tespit sınav örneklerini paylaşıyorum. İncelerseniz faydalı olacaktır. Bir sonraki yazıda görüşene dek hoşçakalın.

Sınav örnekleri toplu indirme linki:

https://turb.cc/bmrfdty16vfm.html

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

28 Yorumlar

  1. Emeğinize sağlık paylaşımlar için teşekkürler
    Acaba sınavların dinleme metinlerine ulaşabilmemiz mümkün müdür?

      • merhaba efendim ben c1 sertika almak istiyorum ve c1 sınavına girmek istiyorum lütfen bu konuda bana yardemci olun sınav ne zaman ve nerelerde yapılmaktadır.
        Teşekkürler!

    • Merhaba,
      Oluşturmuş olduğun yabancılara Türkçe öğretimi online kaynak kütüphanesinde sınavlar klasöründe b1 seviyesi sınavları bulabilirsiniz.

      • Merhaba ben de şimdiye kadar Türkçe çalıştım B1 İstanbul kitabı okudum ama sınavdan çok korkuyorum ne yapayım ?

    • İyi günler,
      Çok faydalı bilgiler yayınlamışsınız. Lakin benim bir türlü sınav dosyalarını indirmeme izin vermiyor. Acaba başka nasıl sizdeki bu dosyalara ulaşabilirim.
      Saygılarımla,
      Dimitra Uyar

      • Merhaba,
        Kütüphanedeki klasörlerin üzerine tıklayın. Daha sonrasında indirmek istediğiniz dosyanın üzerine gelin. Dosya üzerinde iken sol üst köşede bir ok belirecek, o oka tıklayıp oradan “İNDİR” yazısına tıklayın. Kontrol ettim herhangi bir sorun yok dosyalar indiriliyor.

  2. Gürkan bey bana okuma becerisine dönük A1 düzeyi 5 tane çoktan seçmeli, 5 tane doğru yanlış, 5 tane boşluk doldurma 5 tane eşleştirme , 5 tane de kısa cevaplı soru hazırlayabilir misiniz ? Nolur nolur nolur. Bu ödevi de yapamazsam Kalacam. ya da en azından bu soruları çıkartabileceğim bir metin belirleyip verseniz ne güzel olur ayrıca a1 sınav örnekleriniz gözükmüyor bana da kütüphanemizden bulun demeyin lütfen

    • Aybüke Hanım yanlış anlamadıysam kendi ödevinizi yapmamı istiyorsunuz 🙂 Bu durumda bu dersten kalmanız daha faydalı olacaktır. Selamlar.

  3. Gürkan Bey, merhaba. Ben de bu alanda yüksek lisans yapmak istiyorum Ahmet Yesevi Üniversitesinde. Aynı zamanda çalışıyorum ve öğretmenim. Şunu merak ediyorum:Bölüm dersleri, sınavları zorluyor mu? Sadece online derslerden mi faydalanabiliyoruz yoksa basılı notlar da var mı?

  4. Yabanacılara türkçe öğretme sertifikası alan öğrenciler için 3 haftalık dersten sonra sonunda bir sınav yapıyorlarmış da sınav örnekleri var mı acaba?

  5. Hasan Gülmuhammet Yanıtla

    Emekleriniz için çok teşekkür ederim. Güzel bir set oluşturmuşsunuz. Ankara ve İstanbul TÖMER sınavlarının dinlemeleri de olsaydı mükemmel olacaktı.

  6. Dinleme dosyalarında sıkıntı var. Dinleme audileri sınav kağıdındaki sorularla eşleşmiyor bazılarında ise yok. Bir daha kontrol edebilir misiniz?

  7. Gürkan bey ırakta türkçe öğretmeniyim
    Bu belgelerinizi kopyalayıp onlara dağıtabilirmiyim…İzniniz olmadan yapmak istemiyorum sizin gibi türkçe öğretiyorum

  8. Mohammad Javid Yanıtla

    Merhaba hocam nasılsın bi kaç tane sorum olacaktı sizden benim nisan dı 22 sın de aksaray uversitesin de tolum sınav alacak ama ben b1 b2 c1 çalış yorum benim bi işim yarar maki bi bilgi verer seniz simdir den teşekkür

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.