Yabancılara Türkçe öğretimi için ders materyalleri arayanlar için oldukça faydalı olacağını düşündüğüm görsel posterlerden oluşan bir pdf dosyası paylaşmak istedim. Ülkemizde ikamet eden gerek Suriyeli mülteciler gerekse diğer ülkelerden gelen insanlar Türkçemizi öğrenmek ve eğitimlerine devam etmek istiyorlar. Hal böyle olunca da Türkçeyi nasıl daha etkili, daha kolay ve daha kısa sürede öğrencilere sevdirip öğretebiliriz sorularını soruyor insan kendisine.

Ben de bu işe başladığımda bu soruları kendime sordum ve kaynak taramaları yapmaya başladım. Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi konusunda yurtiçi ve yurtdışındaki kaynakları taradım çeşitli materyalleri arşivledim. Kendim hem bloğumda hem de youtube kanalımda içerik ve materyal üretme yoluna koyuldum. Bu alanda ne kadar çok içerik ve zenginlik olursa öğrenme ve öğretme süreci o kadar keyifli ve kolay oluyor bunu gözlemledim. Bu yazımda da sizlere arşivimde yer alan çeşitli posterleri sunacağım. Bu posterler ne işe yarayacak diyecek olursanız öncelik a1 düzeyindeki öğrencileriniz için sınıflara yahut panolara asarak öğrenme süreçlerini kolaylaştırabilir, pekiştirme sağlayabilirsiniz. Ben 2 ve 3. sınıfların sınıf duvarlarına astım merakla sürekli okuyup anlamlandırmaya çalışıyorlar 🙂 Etkili olduğunu düşünüyorum. Sözü kısa keselim vesselam. .pdf uzantılı çalışmaya yayının altından ulaşabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Hepinize kolaylıklar dilerim.

Güncelleme: 27.01.2018
Yabancılara Türkçe öğretimi için bir kaynak kütüphanesi oluşturdum. Kütüphaneye ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
http://yabancilaraturkce.gurkanbilgisu.com

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

8 Yorumlar

  1. merve yılmaz Yanıtla

    Merhabalar,
    Gaziantep Üniversitesi Türkçe Eğitimi yüksek lisans öğrencisiyim. Seneye tez dönemim ve ben Yabancılara Türkçe Öğretimi alanında çalışmak istiyorum. Şu an için de materyaller ve etkinlikler tasarlamaya çalışıyoruz bir arkadaşımla (Tüm beceri alanlarına yönelik ). İlk olarak size sorum sadece A1 seviyesinde mi çalışmalarınız? C1 ile ilgili dokümanlar da mevcut mu?
    2. olarak bu alanda eksiklik olarak gördüğünüz bir şey var mı?

    • Merhaba,
      Uzun zamandır internete giremediğim için yorumunuzu yayınlayıp cevap veremedim kusura bakmayın. Ben halihazırda A1 seviyesi için çalışıyorum diğer seviyeler ile ilgili henüz çalışmam yok ama ilerde ben de düşünüyorum. Alanda en mühim eksiklik sanırım kaynak kitap ve materyal eksikliği. Bu alanda çalışmaların artması gerekiyor. Herkes materyal eksikliği v.s ile ilgili tezler yazmış ama ortaya somut ürünler koyan ne yazık ki çok az. Umarım siz bu konuda muvaffak olursunuz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  2. Ali ASLANTÜRK Yanıtla

    Merhaba Gürkan Hocam ben Avrupa Birliği çerçevesinde Yabancılara Türkçe Öğreticisiyim kaynak noktasında zorluk çekiyorum. Bu alan hakkında bilgi alışverişinde bulunmak ve kaynaklarinizdan faydalanabilmem için yardımcı olur musunuz? Mail adresime cevap atarsanız çok memnun olurum teşekkürler iyi çalışmalar.

    • Ali Bey Merhaba,
      Alandaki kaynak sıkıntısını gördüğüm için “Yabancılara Türkçe Öğretimi Online Kaynak Kütüphanesi” projesini hayata geçirdim. Aşağıda yer alan linkten kütüphaneye erişmeniz mümkün.
      http://www.yabancilaraturkce.gurkanbilgisu.com
      Bunun dışında sorunuz olursa, mail adresime mail yollarsanız yardımcı olmaya çalışayım. Teşekkür ederim yorumunuz için, iyi çalışmalar.

  3. Yurt dışında 21 yıl kaldıktan sonar yabancı olan eşim ve üç çocuğumuz ile Türkiye’ye döndük. Çocuklarımızın ana dili İngilizce. Yaklaşık bir yıldır buradayız. Çalışmalarınızı yeni gördüm, eşim ve çocuklarım için yararlı olacağına inanıyorum. Size teşekkür etmek istedim

    Saygılarımla
    Yusuf

    • Merhaba,

      Burada yer alan yazı ve paylaşımlarımın faydalı olduğunu görmek gerçekten güzel. Eşiniz ve çocuğunuzun Türkçe öğrenmesi için umarım içerikler ve etkinlikler yararlı olur. Teşekkürler, iyi günler.

  4. merhaba.Acaba bu sınavların dinleme ses kayıtlarına nereden ulaşabilirim?.Etkinlikler için teşekkürler…

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.