Üniversitedeki yıllarımda hazırladığım ve arşivimde yer alan ödev, makale v.b yazıları bloğumda yayınlamaya devam ediyorum. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Ankara romanında geçen fikir akımları ile ilgili bu çalışmayı hafızam beni yanıltmıyor ise saygıdeğer hocam Sabahattin Çağın’ın bizlere vermiş olduğu ödev neticesinde hazırlamıştım. Genel olarak Ankara romanı üzerinden Yakup Kadri’nin savunduğu ya da eleştirdiği fikir akımlarını anlatmaya gayret göstermiştim. Cumhuriyet dönemini en iyi yansıtan yazarlardan olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve eseri üzerine yaptığım bu çalışmadan faydalanmak isteyen arkadaşlar pdf dosyasını isterlerse kişisel ağ günlüğümden görüntüleyebilir isterler kişisel bilgisayarlarına indirerek orada inceleyebilirler.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Biyografisi

Roman, öykü ve makaleleri ile Türk toplumunun Tanzimat’tan bu yana geçirdiği değişiklikleri anlatmış bir yazardır. Asıl ününü romanları ile sağlayan yazarın en ünlü romanları Nur Baba, Kiralık Konak ve Yaban’dır. Edebiyat yaşamının başında Fecr-i Ati edebiyat topluluğunun kurucu üyeleri arasında yer almış; daha sonra bireyci düşüncelerden uzaklaşarak toplumculuğu kabul etmiş bir yazar olarak değerlendirilir.

Milli Mücadele yıllarında ve sonrasında etkin bir siyasal yaşam sürmüştür.Milli Mücadeleden itibaren Atatürk’ün yakın arkadaşları arasında yer almıştır.

Kadro dergisinin kurucularındandır. Dergi, devrin yöneticileri ile fikir ayrılığına düşüp Kemalizm’i değiştirmekle suçlanarak kapanmasından sonra diplomat olarak yurt dışında çeşitli görevlerde bulunmuştur.

Anadolu Ajansı’nın kurucularındandır, ömrünün son yıllarında ajansın yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır.

Yakup Kadri’nin Ankara Romanında Fikir Akımları

[gview file=”https://www.gurkanbilgisu.com/wp-content/uploads/2016/07/Yakup-Kadri-Ankara-Romanında-Fikir-Akımları.pdf” height=”700px” width=”640px” save=”1″]

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.