Halid Ziya Uşaklıgil gerek Servet-i Fünun Edebiyatı’nın gerekse tüm Türk edebiyatının en önemli yazarlarından birisi olarak kabul edilmekte. Öyleki Oğuz Atay dahi onun küçük insanların küçük hayatlarını anlatmasından etkilendiğini TRT’de katıldığı bir programda ifade etmiş. Hem roman hem de hikâye alanında pek çok eser veren sanatçıyı üniversitede iken Yeni Türk Edebiyatı dersinde hocamız Sabahattin Çağın ile detaylı bir şekilde inceleme fırsatı bulmuştuk. Yazarın Solgun Demet isimli hikâye kitabı içerisinde yer alan “Mahalleye Mevkuf” isimli eseri de 2013 yılında Yeni Türk Edebiyatı dersinde hocamız tarafından verilen ödevlerde benim payıma düşen çalışma idi. Bende çeşitli kaynaklardan faydalanarak bu hikâyeyi tahlil etmeye çalışmıştım. Çok uzun bir inceleme değil belki ama faydalanmak isteyenler için pdf dosyasını paylaşıyorum. Dosyayı isterseniz site üzerinden görüntüleyebilir isterseniz altta yer alan indir butonu ile bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

Halid Ziya Uşaklıgil Kimdir ?

1866 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul’da ilk mektep ve askeri rüşdiyede okudu. (1873-1878) yılları arasında babasının işleri kötü gitmeye başladı. Annesiyle birlikte, İzmir’e dedesinin yanına gönderildi. Öğrenimini İzmir Rüşdiyesi’nde sürdürdü (1878). Bu arada babasının işlerini düzene koyup İzmir’e gelişi ve yeni bir ticaretevi açışıyla, sığıntı olma düşüncesini de zihninden attı. İkinci bir okula hazırlık için Frenk Mahallesi’nin Alioti bölümündeki Auguste de Jaba adlı avukatın emrine verildi.

Babasının katibi olarak işe başladı. Bu iş edebiyat merakıyla pek bağdaşmadığından, yeni iş tavsiyelerini dikkate aldı. İstanbul’da hariciyeci olmak için yaptığı başvuru, sonuçsuz kaldı. İzmir’e dönüşünde, Rüşdiye öğretmenliğine başladı. Akabinde Osmanlı Bankası’na girdi. İstanbul’da Reji Genel Müdürlüğü’nün başkatiplik teklifini kabul ederek İzmir’den ayrıldı (1893). Reji’deki çalışma günlerinde, Servet-i Fünun’a da katılarak, edebi faaliyetlerini yoğunlaştırdı.

Meşrutiyet’ten sonra bir süre, Darülfünun Edebiyat Fakültesi’nde, Batı edebiyatı okuttu. Sonra Mabeyn Başkatibi oldu (1909). Buradan ayrıldıktan sonra memuriyete dönmedi. Bütün zamanını, edebiyata verdi. 23 Mayıs 1945 tarihinde İstanbul’da öldü.

Halid Ziya Uşaklıgil-Mahalleye Mevkuf Hikâye Tahlili

Yazar

Araştırıp incelemeyi, yeni şeyler öğrenmeyi ve bu öğrenme deneyimimi bloğumda okuyucularla paylaşmayı seviyorum.

Yorum Yaz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.